Kanta-Häme

Uskaltaisitko laittaa joulukimppuun pinkkiä?

Valkoiset klassikkokukat ehtivät jo loppua Parolasta, mutta joulua voikin juhlistaa vaikka pinkillä joulutähdellä.
Parolan Kukan yrittäjä Aniitta Salmi sitoo ruusukimppua jouluhulinassa. Hän kertoo, että valkoiset klassikkokukat vietiin käsistä. Kuva: Esko Tuovinen

– Meillä on nyt vuoden kiireisimmät päivät. Koko ajan puhelimet soivat ja tilauksia tulee, Parolan Kukan yrittäjä Aniitta Salmi sanoo sitoessaan ruusukimppua.

Hän kertoo, että kukista on jäljellä enää murto-osa. Valkoinen näyttäisi olevan tämän joulun halutuin väri, sillä valkoiset amaryllikset, jouluruusut ja joulutähdet ovat jo kokonaan loppuneet kukkakaupasta.

Suomen Kukkakauppiasliiton puheenjohtaja Taina Hinskala kertoo, että vuodenvaihteen suosituimmat kukat ovat pysyneet pääosin samoina kuin aiempina vuosina, mutta niistä on tullut paljon uusia lajikkeita.

Esimerkiksi amarylliksen ja flamingonkukan kukinnot ovat tänä vuonna hyvin suurikokoisia ja niissä on terälehtiä huomattavasti luonnollista enemmän.

Joulun kukka-asetelmissa yhdistyvät arvokkaat kukat ja luonnonmateriaalit. Esimerkiksi kielot, sammalet, kävyt ja oksat antavat asetelmalle herkkyyttä.

Parolan Kukassa joulukimppuja ja asetelmia tehdään laidasta laitaan. Aniitta Salmen käsissä syntyvät niin maanläheiset kuin kimaltavatkin kimput.

Kaunis asetelma on myös helppo joululahja, koska suunnittelun voi jättää floristin huoleksi. Hattulalainen Saara Kiuru osti kukkakaupasta vaaleanpunaisen hyasintin lahjaksi.

– Tein myös hieman heräteostoksia ja löysin tyttärellenikin lahjan täältä, Kiuru sanoo ja kiirehtii kotiinsa valmistamaan porkkanalaatikkoa.

Ilmeisesti aito joulukuusi on suomalaisen ainoa juhlapuu. Pikkuiset ruukussa kasvavat huonekuuset eivät nimittäin ole olleet hattulalaisten mieleen. Salmi muistaa myyneensä niitä vain pari.

– Huonekuuset taitavatkin olla kaupunkilaisten juttu, hän miettii.

Mäntsäläläinen floristimestari Saija Sitolahti kertoo, että yksi keskeinen teema vuodenvaihteen kukkatrendeissä on kulta yhdistettynä ruskeaan, kellertävään ja puuterin sävyihin. Mukaan mahtuu myös persikan ja vaaleanpunaisen sävyjä.

– Valkoinen joulutähti on yleensä vähän kellertävä, joten se sopii erinomaisen hyvin kokonaisuuteen. Mukaan kuuluvat ehdottomasti myös kuivakukat ja jopa höyhenet.

Tänä vuonna asetelmissa näkyy leikittelevää väri-ilotulitusta ja ylellistä teemaa, joka rakennetaan esimerkiksi punaisen tai pinkin joulutähden tai atsalean ympärille.

– Värimaailmaan kuuluu pinkkiä, tummaa liilaa, punaista ja keltaista, voi olla turkoosiakin. Kyseessä on iloinen ja voimakas teema. Leikkokukista kokonaisuuteen sopivat erinomaisesti esimerkiksi neilikka ja ruusu, ja nerine.

Suomalaisten kodit ovat juhlapyhien aikaan lämpimiä paikkoja. Kynttilät palavat, tupa on täynnä väkeä ja patterit hehkuvat kylmillä ilmoilla.

Vaikka kukka kaipaa lämpimässä enemmän vettä, kastelussa kannattaa olla maltillinen. Hyasintille ja amaryllikselle piisaa yksi desi vettä kerran viikossa.

– Sesongin kasvit kestävät pitkään kohtuullisella kastelulla. Älä myöskään sijoita kukkaa patterin päälle tai asunnon kuumimpaan paikkaan, vaan tietenkin paraatipaikalle olohuoneen tai keittiön pöydälle, Taina Hinskala neuvoo.

Huoneenlämmössä hyasintin ja amarylliksen kukat avautuvat nopeasti. Jos haluaa hidastaa kehitystä, kasvia voi säilyttää viileässä tai laittaa sinne yöksi.

Leikkokukat säilyvät hyvinä, jos veden pitää puhtaana vaihtamalla sitä säännöllisesti tai käyttämällä kukkavirkistettä. Jos on mahdollista, kukat kannattaa nostaa yöksi viileään. HÄSA, STT

Keskimääräinen joulukukkaostos on 50 euroa

Suomessa myydään vuosittain kukkia noin 500 miljoonan euron arvosta, josta joulusesongin osuus on viidennes.

Suomalaisten kukkien osuus joulukukkatarjonnasta on noin puolet.

Noin 80 prosenttia kotitalouksista hankkii jouluksi kukkia joko omaan kotiin tai joulutervehdykseksi.

Rahallisesti mitattuna kotimaisista kukista myydään eniten joulutähteä yhteensä 10–15 miljoonalla eurolla.

Hyasinttia myydään määrällisesti eniten: 2,5 miljoonaa ruukkua.

Joulukukkia hankkivat kotitaloudet käyttävät ostoksiin noin 50 euroa.

Päivän lehti

5.7.2020