Kanta-Häme

Ideologia saa näkyä sisustuksessa - kestävä kehitys punaisena lankana uudessa Korentotori-vintage-liikkeessä

Anna Kuukasjärvi ei pelkää laittaa uutta sisustusliikettä pystyyn Hämeenlinnan keskustaan.
Korentotorin yrittäjä Anna Kuukasjärvi

Elettiin vuoden 2016 joulukuuta. Hämeenlinnasta kotoisin oleva Anna Kuukasjärvi, nyt 26-vuotias, pani oman yrityksen pystyyn Kouvolassa. Syntyi vintage-sisustusliike Korentotori, jonka toiminnan hän on nyt siirtänyt takaisin muuton vuoksi synnyinkaupunkiinsa.

Nuoresta iästään huolimatta yrittäjämaailma ei ole häntä pelottanut.

Anna Kuukasjärvi avaa keskiviikkona vintage-sisustusliikkeensä Palokunnankatu 11:ssä. Hän itse rakastaa kauniita ja hyvin tehtyjä, vanhoja huonekaluja ja haluaa antaa niille uuden elämän sen sijaan, että ne päätyisivät kaatopaikoille.

– Olen itse yrittäjäperheestä. Ehkä minulla oli hyvä käsitys siitä, mitä yrittäjän arki on ja mitä kaikkea siihen liittyy.

Ainoa asia, joka mietitytti, oli kahden lapsen äitiys.

– Isoin painiskelun aihe oli se, onko nuorten lasten äitinä oikein aloittaa yrittäjäelämä. Äitiys on kuitenkin tärkein tehtäväni. Se jännitti, miten yhdistää äitiys ja yrittäjyys.

– Toisaalta yrittäjyys mahdollistaa se, että voin olla entistä parempi äiti lapsilleni, koska en ole sidottu tiettyihin työaikoihin ja -asioihin, vaan saan itse päättää, mitä teen ja milloin, Kuukasjärvi tähdentää.

 

Yksi asia Kuukasjärvelle tuli kuitenkin puun takaa.

– Eniten yllätti se, että päivässä on vain tietty määrä tunteja, eivätkä ne määrättömästi riitä. Joudun aika paljon matkustelemaan etsiessäni vanhaa tavaraa. Konkreettisesti aika tuli vastaan.

Kuukasjärvi kertoo pohtineensa yrittäjyyden aloittamista lähinnä miehensä kanssa.

– Hän on täysi realisti, ja hän sanoi asioita hyvin suoraan, mutta jätti päätöksenteon minulle. Paljon on tullut päivittelyä asiakkaiden saralta, että miten sinä voit selvitä ja miksi olet lähtenyt tälle taipaleelle. Selviytyminen on paljon itsestä kiinni.

– En ole koskaan miettinyt kilpailijoita, vaan olen aina luottanut omaan tekemiseeni ja silmääni. Uskon, että sillä erottautuu muista riittävästi. Vaikka Hämeenlinnassa olisikin vintage-yrityksiä paljon, luotan, että oma siivuni täältä löytyy, kun teen työtäni luottaen omaan intuitiooni.

 

Ainakin Kouvolassa ekologisuutta, vastuullisuutta ja kestävää kehitystä punaisena lankanaan kantava Korentotori otettiin Anna Kuukasjärven mukaan hyvin vastaan.

– Asiakaskunta löytyi heti, ja vastaanotto oli hirmu lämmintä.

Kuukasjärvi avaa Hämeenlinnan-liikkeensä Palokunnankatu 11:ssä keskiviikkona 5. syyskuuta. Myyntitilaa on noin 50 neliömetriä. Tärkein kriteeri uusia tiloja etsittäessä oli sijainti keskustassa. Kouvolassa jatkaa vielä kivijalkamyymälä walk in outlet -tilana.

– Minulla on ollut toiminimi, mutta nyt ryhdyn yhteistyöhön Fin Brands oy:n kanssa, jonka toimitusjohtajana on Jaana Villanen. Mukana on myös Tiina Parikka.

 

Kuukasjärvi hurahti vanhoihin tavaroihin muutettuaan perheineen Forssaan vanhaan, suvussa kulkeneeseen rintamamiestaloon.

– Siellä oli suvun vanhoja huonekaluja. Ihastuin niiden estetiikkaan. Silloin tavarat tehtiin tosi kauniisti ja hyvin. Rupesin haalimaan lisää huonekaluja kotiini.

Samalla Kuukasjärvi suri sitä, kuinka paljon ihmiset vievät kaatopaikoille käyttökelpoista tavaraa, josta tulee jätettä, vaikka se voisi saada uuden, rakastavan kodin toisaalla.

– Koska tämä on ollut harrastukseni ja intohimoni, tuntui hirveän luontevalta tehdä tästä itselleni liiketoimintaa. Kierrätysajatus tuli vahvasti mukaan ideologiaani. On tärkeää hyödyntää jo olemassa olevia huonekaluja.

Kotonaankin hän kierrättää kaiken mahdollisen sekä kunnostelee puuhuonekaluja ja verhoilee tarvittaessa.

Useimpia asiakkaita ei haittaa, että ajan patina näkyy kotiin ostettavissa, kierrätetyissä huonekaluissa.

Työnkuvaan kuuluu kiertää maataloja etsimässä ostettavia huonekaluja.

Tätä Anna Kuukasjärvi ei enää ehdi tehdä niin paljon kuin haluaisi, vaan hän ostaa tavaroita välikäden kautta vakituisilta toimittajiltaan.

– Emme osta uusia huonekaluja, vaan kaikki on joko valmistettu kierrätysmateriaaleista tai on sitten aidosti vanhaa, viimeistään 1970-luvulla valmistettua.

– Pääpaino on vanhoissa, kauniissa huonekaluissa, mutta käsi kädessä kulkee ekologisuus.

Kuukasjärvi kaipaa yhteydenottoja paikallisilta ammattilaisilta, jotka osaavat vaikkapa verhoilla tai korjata rikkinäisiä puuosia.

– Asiakaskunnassa on paljon sellaisia, joita pienet kolhut tavaroissa eivät haittaa, mutta jos joku asiaa harmittelee, minulla on sitten antaa yhteystietoja korjaajista.

 

Tällä hetkellä suurin trendi Anna Kuukasjärven mukaan ovat 1950- ja 1960-lukujen viilutetut huonekalut.

– Ne ovat todella haluttuja. Kun niitä tulee myyntiin, ne menevät heti kaupaksi. Lisäksi 1970-luvun värikkäät retrokamat ovat jo nyt trendi.

Seuraavasta sisustustrendistä Kuukasjärvellä on pieni aavistus.

– Uskon, että ruosteinen metalli alkaa olla pian kodeissa mielekäs juttu. HÄSA

 

Yrittäjän päivä

Syyskuun 5. päivänä vietetään valtakunnallista Yrittäjän päivää.

Hämeenlinnassa tämä on Onnistujan päivä, jolloin kaupungissa keskitytään yrittäjien inspiroimiseen sekä rohkeuden ja jaksamisen ylläpitämiseen.

Onnistujan päivän puhujina kuullaan Katleena Kortesuota ja Jenni Höijeriä, jotka kertovat yrittäjyyden lonkeroista ja antavat kuulijoille avaimia jaksamiseen ja innovatiiviseen ajatteluun.

Iltaohjelmistossa on myös Yrittäjäturnajaiset, jossa eri alojen yrittäjät haastavat toisiaan kokeilemaan omaa alaansa.

Myös näyttelijä-ohjaaja Otto Kanerva kertoo Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin kasvutarinan.

Vuoden onnistuja

Hämeenlinnan Yrittäjät ry palkitsee Vuoden onnistujan Hämeenlinnan torilla kello 8. Palkinnon kriteerit liittyvät jaksamiseen, innovatiivisuuteen sekä verkostoitumiseen.

Onnistujan päivän järjestäjinä toimivat Hämeenlinnan Yrittäjät ry ja Linnan Kehitys oy.

Tapahtumasta tehdään Hämeenlinnassa vuosittainen traditio.