Kanta-Häme

Usko tulevaan on kova

Vanhan Kanttiinin talossa Myllymäessä Esa-Pekka Lindholm levittää tasoituslaastia vanhan puutalon vinttikerroksen seiniin. Hänen työmaansa on ollut Myllymäessä muutaman kuukauden, ja Lindholmin tilanne on hyvä.

Hän valmistui huhtikuussa koulutuskuntayhtymä Tavastiasta rakennusmieheksi. Työtä hänen ei tarvinnut hakea ollenkaan, sillä hän sai töitä Rakennusliike TL Sippola oy:ltä, jonka palveluksessa hän suoritti työharjoittelunsa. Lindholmin tutkinto painottui työssä oppimiseen.

– Periaatteessa koulu oli kaksivuotinen, mutta sain tutkinnon hieman nopeammin valmiiksi, Lindholm toteaa.

Tänä keväänä Tavastiasta valmistuu 475 nuorta ja 99 aikuisopiskelijaa. Tavastian laatiman kyselytutkimuksen mukaan vanhoista valmistuneista 65 prosenttia työllistyi lähes välittömästi opintojen jälkeen vähintään kausityöhön. 40 prosenttia pääsee työharjoittelupaikkaansa töihin

Vahva usko työhön

Koulutuskuntayhtymä Tavastiassa tutkinnot on rakennettu niin, että valtaosassa on jätetty työssä oppimisjaksot aivan lopuksi. Tämä on tehty siksi, jotta moni työnantaja jatkaisi opiskelijoiden työsuhteita.

– Meillä on työssä oppimista enemmän, kuin tutkinnot edellyttäisivät. Suositeltavaa olisi, että opiskelijat menisivät kolmanneksi vuodeksi oppisopimukseen, mikäli mahdollista, koulutuskuntayhtymä Tavastian rehtori Heini Kujala sanoo.

Ammattikoululaisilla on myös kova usko omiin mahdollisuuksiinsa. Keväällä Suomen ammattikoululaisille suunnatun Dialogi-kyselyn mukaan 78 prosenttia opiskelijoista uskoo, että he tulevat työllistymään välittömästi opintojen päättymisen jälkeen.

– Totta kai uskoa ja optimismia pitää olla, Kujala toteaa.

Opinnot myös odottavat

Huolimatta siitä, että työ kutsuu monia, osa on päättänyt jatkaa opintojaan. Merkonomiksi ja ylioppilaaksi kesällä valmistuva Mila Lainetta kiinnostaa lakiala, ja hän on hakenut Laurea-ammattikorkeakouluun opiskelemaan oikeustradenomiksi.

– Ensisijainen tavoitteeni on päästä syksyllä kouluun. Olen osallistunut valmennuskurssille ja tehnyt paikan eteen paljon, ja ensi viikolla on pääsykokeet, Laine sanoo.

Hän uskoo, että jatko-opintojen jälkeen työtä varmasti löytyy.

Mutta mikä on se tapa, jolla saa jalan työpaikan oven väliin? Esa-Pekka Lindholmin mukaan tärkeintä on säntillisyys.

– Pitää tehdä hommat asiallisesti ja saapua paikalle ajoissa. Työt oppii parhaiten työmaalla, Lindholm toteaa. (HäSa)