fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Suomen suurimpiin kuuluva puupakkausyritys perusti Hauholle hallin ja johto uskoo tulevaan – "Tavoitteena on saada uusia asiakkaita"

Puupakkausvalmistaja Earthpac perusti uuden tuotantolaitoksen Hauholle keskellä pahinta koronakevättä. Pääosin teollisuusyrityksiä palveleva yritys etsii uusia asiakkaita Etelä-Suomesta.
Työt on jo aloitettu Earthpacin Hauhon tehdashallissa. Liiketoimintajohtaja Petri Haakana odottaa 3000 neliön hallin täyttyvän lisää, kun toiminta vakiintuu ja uusia asiakassuhteita syntyy. Kuva: Esko Tuovinen
Työt on jo aloitettu Earthpacin Hauhon tehdashallissa. Liiketoimintajohtaja Petri Haakana odottaa 3000 neliön hallin täyttyvän lisää, kun toiminta vakiintuu ja uusia asiakassuhteita syntyy. Kuva: Esko Tuovinen

Naulapyssyt paukkuvat Hauhon Vihniöntiellä sijaitsevassa 3000 neliön teollisuushallissa. Puupakkauksia valmistava Earthpac otti tilan haltuun toukokuussa, ja nyt pakkaukset valmistuvat viiden työntekijän voimin.

Tällä hetkellä hallissa valmistuu lähinnä kuormalavoja, mutta yritykseltä löytyy myös laajempaa osaamista puisten kuljetuspakkauksien valmistamisesta.

Puupakkauksille on käyttöä Suomen vientiteollisuudessa.

– Oikeastaan kaikki tavara, mikä Suomesta maailmalle lähtee, on vähintään lavan päällä. Teemme kaikkea, mitä puusta ja vanerista tarvitaan, liiketoimintajohtaja Petri Haakana sanoo.

Suuria toimitusmääriä ja pitkiä asiakassuhteita

Yrityksen toiminta keskittyy raskaan teollisuuden vientiyrityksiin, mutta asiakkaita löytyy myös kaupan ja logistiikan alalta.

Earthpac palvelee kaikkia yritysasiakkaita, mutta pääpaino on pitkissä asiakassuhteissa ja isoissa toimitusmäärissä.

– Kuljetusalustan yksikköhinta on muutamia kymmeniä euroja, joten niitä pitää liikkua aika paljon, että olisi liiketoimintaa.

Kuljetuspakkaukset suunnitellaan pääosin yksilöllisesti asiakkaiden kanssa, eikä useille yrityksille tarjottavia perusmalleja juuri ole.

Pitkät sopimukset auttavat yritystä kehittämään toimintaa pitkäjänteisesti, minkä lisäksi uusia koneita tai linjoja voi hankkia asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Hauhon sijainti miellytti

Hauho valikoitui uuden hallin paikaksi sijainnin ja sopivien toimitilojen takia. Yrityksellä on jo ennestään Etelä-Suomessa asiakkaita, joille on aiemmin tuotu rekkalasteittain puupakkauksia yrityksen Äänekosken ja Kouvolan tehtailta.

Tampereen ja Helsingin välillä sijaitseva halli vastasi hyvin Earthpacin tarpeisiin.

– Tällä toimialalla on selkeä etu, jos ollaan lähellä asiakasta. Kyseessä on matalan jalostusasteen tuote, jota ei kannata pääsääntöisesti kovin pitkiä matkoja kuljettaa.

Hauhon tuotantolaitoksen tavoitteena on nelinkertaistaa työntekijämäärä 20 henkeen, mutta se vaatii Haakanan mukaan uusia asiakassuhteita.

– Se toki edellyttää, että kaupan pitää käydä. Nykyisillä asiakkailla on päästy alkuun, mutta tavoitteena on saada uusia asiakkaita.

Korona näkyy syksyllä

Koronan kovimmat vaikutukset heijastuvat viennin ehdoilla elävän yrityksen toimintaan vasta syksyllä. Toimitusmäärät tulevat Haakanan mukaan tippumaan, mutta tarkemmista luvuista on vaikea sanoa mitään.

– Meillä on tiivis yhteistyö asiakkaiden kanssa. Kaikki sanovat samaa kuin juuri sanoin sinulle, että syksyllä nähdään se todellisuus.

Poikkeuksellinen kevät ei pelottanut yritystä pois Hauholta, vaikka uuden tuotantohallin käynnistäminen osui pahimpaan korona-aikaan.

– Olimme valmistelleet asiaa pitkäjänteisesti ja päätimme lähteä liikkeelle, vaikka tilanne oli epäselvä. Uskomme kuitenkin huomiseen.

Yksi Suomen suurimmista

Kuljetusalustoja valmistavia yrityksiä on Suomessa paljon. Haakana muistelee laskeneensa joitain vuosia sitten, että Suomessa oli tuolloin 150 alan toimijaa.

– Jos hankkii nauloja ja lautoja, niin voi pienimuotoisesti aloittaa toiminnan.

Paikallisia toimijoita on edelleen paljon ja harvan yrityksen vuosittainen liikevaihto ylittää miljoonan euron rajan. Yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoon yltää vain muutama yritys.

Earthpacin liikevaihto oli viime vuonna 24 miljoonaa euroa, mikä tekee siitä yhden alan suurimmista toimijoista Suomessa.

20–30 miljoonan euron suuruusluokassa toimivat myös Mikkeliläinen Oplax ja Suomen suurin sahatavaran tuottaja Versowood, jolla on myös puupakkaustoimintaa. HÄSA

Earthpac Oy

Haapajärvellä vuonna 1995 perustettu perheyritys, joka työllistää noin 100 henkeä.

Vuoden 2019 liikevaihto oli 23,9 miljoonaa euroa. Tilikauden tulos oli 1,2 miljoonaa euroa.

Aloitti toiminnan Hauhon Vihniön vanhassa puutehtaassa tämän vuoden toukokuussa.

Hauhon tehdashalli työllistää tällä hetkellä viisi henkeä.

Kaupunki tarjosi yritykselle toimitiloja myös Kantolasta ja Käikäälästä.

Toimii Hauhon lisäksi Äänekoskella, Lieksassa, Kouvolassa ja Kruunupyyssä.

Menot