Kanta-Häme

Uskomaton yhteensattuma!

Kohu Sunny Car Centerin ja mahdollisen tietovuodon ympärillä ei ota laantuakseen.

SCC-sotkun selvittäjän roolistaan luopunut Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) uskoo yhä, että vuoto Zambian Watchdogille lähti Hämeenlinnasta. Hän kuitenkin korostaa, ettei epäile vuodosta ensisijaisesti Lulu Rannetta (ps.) ja Ismo Soukolaa (ps.), joita SCC:n toimitusjohtaja Markku Ritaluoma on syyttänyt julkisuudessa.

Kiemunki perustaa arvionsa eri lähteissä esiintyneisiin lukuihin, jotka eivät täsmää.

– Havaitsin erään oudon sattuman, jonka perusteella aloin epäillä vuodon lähteneen juuri Hämeenlinnasta, Kiemunki toteaa.

Hän viittaa Ritaluoman kaupunginhallitukselle 11. elokuuta vilauttamaan kirjeeseen, jossa Sambian ex-presidentin lesken Regina Chiluban asiamieheksi esittäytynyt Mark Wilson tarjoaa SCC:lle 26,8 miljoonaa puntaa.

Kaksi päivää myöhemmin 13. elokuuta sambialainen verkkolehti Zambian Wachdog julkaisee jutun, jossa kerrotaan Suomen Finanssivalvonnan tutkivan Chiluban aikeita lähettää suomalaiselle SCC:lle 28 miljoonaa puntaa.

Summien välillä on siis 1,2 miljoonan punnan ero.

Väärä luku…esillä jo aiemmin

Myöhemmin asiaan liittyviä dokumentteja tutkiessaan Kiemunki kiinnittää huomiota seikkaan, joka oli tapahtunut maanantain kokouksen ja sambialaismedian julkaisun välissä.

Tiistaina 12. elokuuta eräs kaupunginhallituksen jäsen oli lähettänyt sähköpostia kokouksessa olleiden lisäksi kolmelle muulle kaupunkiin liittyvälle henkilölle. Sähköpostiviestissä kyseenalaistettiin kaupunginhallituksen edellispäiväinen päätös siitä kaupungille mahdollisesti syntyvän imagohaitan vuoksi.

Kiemungin huomion kiinnittää sähköpostissa kohta, jossa kaupunginhallituksen jäsen mainitsee Chiluban tarjoavan SCC:lle 28 miljoonaa puntaa.

– Uskomaton yhteensattuma, että virheellinen luku on sama kuin päivää myöhemmin ilmestyneessä sambialaisverkkolehden jutussa, Kiemunki toteaa.

Vuotajasta…ei varmuutta

Kiemunki korostaa, ettei syytä ketään, mutta halusi kertoa julkisuuteen omat havaintonsa, joiden pohjalta hän kävi asiasta keskusteluja tämän viikon alussa valtuustoryhmien puheenjohtajien kanssa.

– Näyttää mahdottomalta, että sambialaismedian saamat virheelliset tiedot voisivat olla lähtöisin mistään muualta kuin Hämeenlinnasta. Mutta sitä en pysty nimeämään, kuka tiedot on Afrikkaan vuotanut, Kiemunki sanoo.

Myöhemmin kaupunginhallituksen käsitykset rahoituksesta ja sambialaismedian juttu osoittautuivat virheelliseksi.

Näyttää todennäköiseltä, että Wilsoniksi esittäytynyt mies on toiminut omissa nimissään ilman Chiluban valtuutusta ja Ritaluoma on joutunut huijatuksi ns. nigerialaiskirjeellä. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic