Kanta-Häme

Uudelle valtuustolle jäi paljon tasapainotusta

Kaikkien hurjin ennuste ei Hämeenlinnan taloudessa toteutunut, mutta seuraavalle valtuustolle jää paljon tasapainotusta.

Viime kesänä näytti hetken siltä, että vuoden 2016 talouden alijäämä kasvaisi jopa 13 miljoonaan euroon.

Tilinpäätöksessä alijäämä kuitenkin jää 3,5 miljoonaan. Kun otetaan huomioon vuoden 2015 1,3 miljoonaa, taseen kumulatiivinen alijäämä on 4,8 miljoonaa euroa.

Suurin syy viime vuoden ahdinkoon on verotulojen väheneminen. Pudotus ei loppujen lopuksi ollut niin suuri kuin vielä kesällä pelättiin.

– Tuolloin arvio on -9 miljoonaa, mutta pudotus jäi kuuteen, talousjohtaja Jussi Oksa kertoo.

Myös valtionosuuksia kertyi ennakoitua enemmän. Lisäksi sairaanhoitopiiri on onnistunut talouden tasapainotuksessa jopa suunniteltua paremmin.

Tästä Hämeenlinna pystyi tekemään 2,2 miljoonan tuloskirjauksen. Edellisvuonnahan kaupunki kirjasi sairaanhoitopiirin jättialijäämistä 9 miljoonaa taseen alijäämiin.

Syynä verotulojen vähenemiseen on asukasluvun kääntyminen laskuun. Se on Hämeenlinnassa täysin poikkeuksellista.

– Asukasluku laski vuoden 2013 tasolle. Se on kaikkein yllättävintä ja myös huolestuttavinta oli kaupungin asukasluvun lasku 161:llä. Tosin sama ongelma on ollut koko maakunnassa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) korostaa.

Parhaillaan selvitetään, ketkä Hämeenlinnasta muuttavat ja minne.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Aarne Kauranen (sd.) esittää, että olisi myös hyvä tietää, miksi ihmiset lähtevät. Hän itse veikkaa, että lähtijät ovat paljolti nuoria.

– Esimerkiksi Hamkin opiskelijoita, jotka lähtevät työpaikan perässä muualle. Pitää löytää lääkkeet siihen, että heidät saataisiin jäämään tänne.

Myös lainakanta on suorastaan pompannut ylös yli 31 miljoonalla eurolla. Asukasta kohti laskettuna summa ylittää jonkin verran maan keskitason.

– Jos tuosta lasketaan pois kaupungin sijoitusomaisuus, reilut 100 miljoonaa, lainakannaksi jäisi noin 1900 asukasta kohti, joka on varsin kohtuullista, Rautio kuitenkin muistuttaa.

Monena aikaisempana vuonna huolta aiheuttanut lastensuojelun menojen kasvu on nyt saatu taittumaan varhaisella puuttumisella.

Kaupungin keskustaan sijoittuvan asuntotuotannon toivotaan kääntävän asukasluvun taas plusmerkkiseksi ja myös verotulot nousuun.

Jo vuosia on ollut nähtävissä kasvava kiinnostus keskusta-asumiseen. Lapsiperheetkin etsivät nyt asuntoja läheltä keskustojen palveluita.

– Onneksi olemme nyt saaneet keskustan tuntumasta Asemanrannan kaavoitetuksi ja kaavan hyväksytyksi, kaupunginjohtaja Timo Kenakkala sanoo.

Asemanrannan rakentaminen lähtee käyntiin ehkä jo tänä vuonna.

– Sen uskotaan rakentuvan aika nopeasti. Myös Keinusaaren uudet kerrostalotontit on kaikki varattu. Piakkoin ratkaistaan linja-autoaseman suunnittelu- ja tontinvarauskilpailu. Se on ensimmäinen osa Engelinrantaa.

Kenakkala pitää kumppanuuksia erittäin tärkeinä kaupungin kehitykselle.

– Tarvitsemme yhteistyötä vahvan ammattikorkeakoulun Hamkin ja Tavastian kanssa.

Kaikesta huolimatta Kenakkala kuvaa viime vuotta tulevaisuuden mahdollisuuksien ja uudistusten valmistelun vuodeksi, vaikka talous kynsi syvällä.

– Uutta Hämeenlinnaa valmisteltiin ja sitä koskevat päätökset tehtiin.

Konsernitilinpäätöskin on alijäämäinen. Kaupungin strategiset yhtiöt jäivät nekin miinukselle.

– Konserniselvitys valmistuu näinä aikoina. Yhtiörakenteeseen on luvassa muutoksia, jotka tulevat valtuuston käsittelyyn vielä toukokuussa, Rautio taustoittaa. 

Päivän lehti

6.6.2020