Kanta-Häme

Uuden ajan siirtolapuutarhassa ei välttämättä viherrä

Aulangon ulkoilumajan naapuriin suunniteltu siirtolapuutarha on herättänyt laajaa kiinnostusta.

Vaikka Aulangon Ruusutarhaksi nimetyn alueen asemakaava on vielä vahvistamatta, on mökeistä jo noin viidennes varattu alustavasti. Kaavan odotetaan valmistuvan vuodenvaihteeseen mennessä.

– Varaukset eivät ole sitovia, niitä aletaan ottaa vasta kaavan vahvistuessa, hankkeen toteuttamisesta vastaavan Teijo-Talot Hämeen toimitusjohtaja Olli Hallikainen kertoo.

Teijo-Talot Häme rakentaa seitsemän hehtaarin alueelle noin 80 mökkiä, joista jokaisella on 400 neliömetrin tontti.

Osakkuutta ei ole rajattu

Toisin kuin Kantolassa ja useimmissa muissa Suomen siirtolapuutarhoissa, osakeyhtiömuotoisena siirtolapuutarhan mökkiosakkeet ovat kaikkien ostettavissa. Yleensä vastaavien alueiden vuokraus tai omistajuus on rajattu kaupungin tai kunnan omiin asukkaisiin.

– Kiinnostusta on tullut niin paikkakunnalta, pääkaupunkiseudulta kuin ulkosuomalaisiltakin. Alue on poikkeuksellisen mielenkiintoinen ja hieno, Hallikainen sanoo.

Hämeenlinnan kaupunki vuokraa siirtolapuutarhan alueen perustettavalle kiinteistöosakeyhtiölle.

– Tontin vuokra-ajaksi on ajateltu samaa kuin pientalotonteille, eli 50 vuotta, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo kertoo.

Ei viljelypakkoa

Teijo-Talot Hämeen talomyyjän Mari Vuoren mukaan kyselyjä mökeistä on tullut ruuhkaksi asti.

– Kesäloma-aikaan emme pystyneet edes vastaamaan kaikkiin puheluihin. Tiedusteluja on tullut runsaasti myös sähköpostilla.

Vuori arvioi alueen kiinnostavan läheisen Aulangon kylpylän ja lukuisien golf-kenttien vuoksi muitakin kuin puutarhanhoidosta innostuneita.

– Moni on kysynyt, onko pakko viljellä mitään. Ei ole, pihan saa laittaa sellaiseksi kuin haluaa, mutta kaikkien toivotaan istuttavan ruusuja tontillensa, Vuori naurahtaa.

Yksittäisen mökkiosakkeen hinnaksi tulee noin 110 000 euroa.

Tuleeko siirtolapuutarhasta todellisuudessa ”Tiilaakson” golfaajien mökkikylä?

– Emme ole lähteneet profiloimaan aluetta yhdellekään kohderyhmälle, vaan näemme golfaajat yhtä potentiaalisina ostajina kuin kaikki muutkin, Olli Hallikainen sanoo. (Häsa)

Päivän lehti

27.5.2020