Kanta-Häme

Uuden direktiivin pelätään kuristavan matkatoimistoja

EU:n uusi pakettimatkadirektiivi tuo myös pelkästään internetissä toimivat matkanvälittäjät kuluttajansuojan piiriin. Samalla sen kuitenkin pelätään merkitsevän kuoliniskua pienille matkatoimistoille.

– Vanha, alun perin vuodelta 1990 peräisin oleva pakettimatkadirektiivi päivitetään nykypäivään ja mukaan otetaan kaikki uudet tavat, joilla ihmiset kokoavat matkapakettejaan, kertoo erityisasiantuntija Riitta Haapasaari oikeusministeriöstä.

Haapasaari on Suomen edustajana direktiiviä valmistelevassa työryhmässä.

Direktiiviin on Riitta Haapasaaren mukaan tulossa kokonaan uusi termi: avustettu matkanjärjestely, jossa matkanvälittäjä, yleensä matkatoimisto, helpottaa matkapalvelujen yhdistelmän kokoamista, mutta matkustaja itse kokoaa paketin ja tekee erilliset sopimukset esimerkiksi lentoyhtiön ja hotellin kanssa.

Internetissä toimivat matkanvälittäjät rinnastetaan uudessa direktiivissä perinteisiin matkanjärjestäjiin ja niitä koskevat samat velvoitteet kuin muitakin matkanjärjestäjiä, mikäli ne tarjoavat matkapaketeiksi direktiivissä määriteltyjä palveluja.

Tunnettuja internetin ns. online-matkanvälittäjiä ovat muiden muassa Ebookers ja Supersaver.

Avustettua matkajärjestelyä harjoittava matkanvälittäjä ei matkanjärjestäjän tavoin ole vastuussa pakettiin sisältyvien matkapalvelujen toteutumisesta, mutta välittäjän pitää hankkia maksukyvyttömyyssuoja.

Nykyinen direktiivi on Riitta Haapasaaren mukaan ns. minimidirektiivi ja monissa maissa, kuten Suomessa, kansallinen lainsäädäntö takaa matkustajille jo nyt paremman turvan kuin direktiivi.

– Tämän vuoksi todelliset muutokset meillä olisivat vähäisemmät kuin mitä nykyistä ja ehdotettua direktiiviä suoraan vertailemalla voisi luulla.

Mikäli online-matkanvälittäjä kokoaa matkustajan toiveiden mukaan paketin, joka täyttää voimassa olevan direktiivin mukaisen matkapaketin määritelmän (sisältää vähintään kaksi matkapalvelua joukosta kuljetus/majoitus/muu matkailupalvelu ja paketti myydään yhdistettyyn hintaan), ne täyttävät jo nyt Riitta Haapasaaren mukaan direktiivinmukaisen matkanjärjestäjän määritelmän.

Matkatoimistoala tyytyisi nykyiseen

Matkatoimistoala on jokseenkin tyytyväinen Suomessa jo voimassa olevaan lainsäädäntöön.

– Jos mukaan tulee kattavasti avustettuja matkanjärjestelyjä koskeva kohta ja jokaisesta ennakkomaksusta vaaditaan sadan prosentin vakuudet, niin sitten se on kuolinisku monille yrityksille. Se on niin raju vaatimus, Suomen matkatoimistoalan liiton SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti päivittelee.

Mäki-Fräntin mielestä on käsittämätöntä, jos pienet matkatoimistot saatetaan vastuullisiksi palveluntuottajien kuten hotellien ja lentoyhtiöiden maksukyvyttömyydestä,

Vuoden 1990 direktiivi on siirretty kansainväliseen lainsäädäntöön eri maissa eri tavoin.

– Muutostarvetta direktiivitasolla on, mutta meillä kansallista lainsäädäntöä muutettiin jo vuonna 2009, jolloin laista tuli jo kanavaneutraali eli online-toimijat on saatettu samalle viivalle kuin kivijalkatoimistot.

Aina kun on myyty yhdistetyllä hinnalla valmismatkoja, eikä yksittäisiä palveluita ole ollut ostettavissa erillisillä hinnoilla, niistä on tullut valmismatkoja.

Terveisiä europarlamenttiin

Hämeenlinnalaisen Häme-Matkojen toimitusjohtajan Arjaliisa Arran mukaan kaavaillut säännökset tekisivät pienen paikallisen matkatoimiston toiminnan mahdottomaksi.

– Emme voisi elää koko ajan riskitilanteessa.

Arra lähettääkin terveisiä hämeenlinnalaiselle europarlamentaarikolle Sirpa Pietikäiselle, että pienen paikalliset yritykset muistettaisiin päätöksenteossa.

Nykyisinkin lentoyhtiöiden vaikeuksista koituu ongelmia ja lisätöitä matkatoimistoille. Tällaisia ovat olleet viime vuosina muun muassa Spanairin ja Malevin sekä viimeksi Air Finlandin konkurssit.

EU:n uusi pakettimatkadirektiivi ehtinee EU-parlamentin käsittelyyn vasta ensi keväänä pidettävien vaalien jälkeen. Direktiivin voimaantuloon menee todennäköisesti vielä vuosia. Sen jälkeen ottaa vielä oman aikansa ennen kuin uudet säädökset tulevat Suomen kansalliseen lainsäädäntöön. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic