Kanta-Häme

Uuden kaupunginjohtajan aloitus voi mennä syksyyn

Pohdinta Hämeenlinnan uudesta kaupunginjohtajasta kiihtyy, kun uudet luottamuselimet aloittavat toimintansa ensi viikolla.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi tarjolla oleva Iisakki Kiemunki (sd.) sanoo, ettei asiassa vielä ole mitään muuta varmaa kuin se, että virka tulee avoimeen hakuun.

– Ensin kaupunginvaltuuston pitää myöntää ero kaupunginjohtaja Tapani Hellsténille maanantaina. Sen jälkeen uusi kaupunginhallitus joutuu pohtimaan, millaista kaupunginjohtajaa etsitään ja minkälaisin ehdoin.

Kiemunki arvelee, että saattaa hyvinkin olla syksy tai jopa vuodenvaihde ennen kuin Hämeenlinnassa aloittaa uusi kaupunginjohtaja.

– Jos kaupunginvaltuusto valitsee minut hallituksen puheenjohtajaksi, kaupunginjohtaja-asia otetaan nopeasti keskusteluun. Siitähän ei ole vielä sovittu mitään. Kokoomus ja Pro Hämeenlinna eivät halunneet käydä tätä keskustelua luottamuspaikkaneuvottelujen yhteydessä.

Kaupunginjohtaja ja ammattipoliitikko

Valtuuston puheenjohtajaksi tarjolla oleva Sari Rautio (kok.) sanoo myös, että kaikki vaihtoehdot ovat auki, vaikka käytäväpuheissa nykysysteemi on saanut kannatusta.

– On neuvoteltava esimerkiksi siitä, tarvitaanko yhä kaksi kaupunginjohtajaa vai riittäisikö yksi.

Hän heittää ilmaan myös ajatuksen päätoimisesta kaupunginhallituksen puheenjohtajasta.

– Miten olisi esimerkiksi yksi kaupunginjohtaja ja kaupunginhallituksen päätoiminen puheenjohtaja kuten Lahdessa ja Turussa?

Raution mielestä poliittisen vallan lisäämistä tulisi harkita vastapainona virkamiesten käyttämälle vallalle.

– Poliittisen järjestelmän uudistaminen sitouttaisi poliitikkoja nykyistä enemmän.

Määräaikaisuudelle kannatusta

Myös Sari Rautio on sitä mieltä, että kaupunginjohtajan virka tulee julistaa avoimesti haettavaksi. Tästä kaikki valtuustoryhmät ovat yhtä mieltä.

Erityisesti Pro Hämeenlinnan ryhmät korostavat myös sitä, että kelpoisuusvaatimusten pitää olla nykyisen hallintosäännön mukaiset.

– Ylempi korkeakoulututkinto pitää olla kuten hallintosäännössä määritellään, vasemmistoliiton ryhmyri Ritva Oinonen painottaa.

Pro Hämeenlinnan sisällä on myös yksimielisyys siitä, että viran pitäisi olla määräaikainen. Tosin määräaikaisuus usein karsii hakijoiden määrää.

– Emme tiedä, mitä edessä on tämän valtuustokauden jälkeen. Voi olla esimerkiksi kuntaliitoskuvioita, joiden kautta on ammattitaitoisia kunnanjohtajia tarjolla naapureista. Olemme koko ajan olleet sitä mieltä, että kaupunginjohtajien pitäisi olla määräaikaisia, Teija Arvidsson (kd.) pohtii.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Kari Ilkkala arvioi, että yksi kaupunginjohtaja riittää.

– Varsinkin nyt, kun kaupungin palveluksessa on liiketoimintajohtajakin.

Oikea pormestari remmiin

Ilkkalan mielestä määräaika voisi nyt olla neljä vuotta.

– Silloin voisimme harkita seuraavien kuntavaalien alla oikean poliittisen pormestarin valitsemista. Päätoiminen kaupunginhallituksen puheenjohtaja ei ole sellainen.

Myös vihreillä on kiinnostusta pormestarimalliin.

– Määräaikaisuus voisi muuten olla 6-7 vuotta paitsi, jos kiinnostusta olisi pormestarin valitsemiseen seuraavaksi vaalikaudeksi, ryhmyri Kirsi Ojansuu-Kaunisto sanoo.

Hän arvelee, että pormestarin valitseminen häivyttäisi sitä ajattelua, että päätökset sovitaan jossain etukäteen.

Keskustan ryhmänjohtaja Hannu Kärpäsen mielestä päätös kaupunginjohtajasta on niin tärkeä, että asia pitäisi tuoda valtuuston käsiteltäväksi.

– Ainakin johonkin iltakouluun tai seminaariin. Koko valtuuston pitäisi päästä vaikuttamaan siihen, millaista kaupunginjohtajaa tarvitaan. Onko heitä yksi vai kaksi ja mikä on työnjako.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto käsittelee kaupunginjohtaja Tapani Hellsténin eronpyyntöä maanantaina. (HäSa)

 

 

Mainos