fbpx
Kanta-Häme Hattula

Uuden koulun rakennuslupa vihdoin käsittelyssä – Hattulassa kunnan käyttömenojen ja korjausvelan kasvu muodostavat suurimmat uhkat kunnan taloudelle

Viime vuoden tilinpäätös oli hyvä, tänä ja ensi vuonna nenä pysyy pinnalla
Hattulan ensi vuoden budjettia esittelivät maanantaina talous- ja henkilöstöpäällikkö Pekka Karvonen (vas.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Ellen Rydbeck, vs. kunnanjohtaja Pekka Järvi sekä kunnanhallituksen varapuheenjohtajat Tuula Mäenpää ja Pasi Niemi. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Hattulan ensi vuoden budjettia esittelivät maanantaina talous- ja henkilöstöpäällikkö Pekka Karvonen (vas.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Ellen Rydbeck, vs. kunnanjohtaja Pekka Järvi sekä kunnanhallituksen varapuheenjohtajat Tuula Mäenpää ja Pasi Niemi. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Hattulassa kunnan käyttömenojen nopea kasvu ja korjausvelka muodostavat suurimmat uhkat kunnan taloudelle.

Niihin on tarkoitus jatkossa puuttua sekä kunnan strategiatyössä että talouden seurannassa.

– Tarkoitus on, että kunnan johtoryhmä käy tilannetta läpi joka toinen kuukausi, jotta kaikilla on ajantasainen kuva taloudesta, sanoo vs. kunnanjohtaja Pekka Järvi.

Hattulan ensi vuoden talousarviosta ja lähivuosien taloussuunnitelmasta järjestettiin tiedotustilaisuus maanantaina. Valtuusto saa sekä kunnan ensi vuoden verot että budjetin käsittelyynsä ylihuomenna keskiviikkona.

Kumulatiivista ylijäämää 6 miljoonaa

Hattulan ensi vuoden talousarvio on niukasti eli hieman yli 40 000 euroa ylijäämäinen.

– Viime vuoden tilinpäätös oli hyvä, ja tämän vuoden tuloksesta näyttää tulevan plus miinus nolla. Ensi vuonna jatkuu sama, eli nenä pysyy juuri pinnalla, Järvi sanoo.

Juttu jatkuu taulukon jälkeen. 

Hattulan talousarvio 2022   
talousarvio 2022:talousarvio 2021:tilinpäätös 2020:
verotulot: (milj. e)40,839,039,3
valtionosuudet: (milj. e)13,612,314,03
toimintakate: (milj. e)-52,2-49,3-48,1
nettoinvestoinnit: (milj. e)-3,4-4,0-2,5
vuosikate: (milj. e)2,32,05,1
lainat vuoden lopussa: (milj. e)34,432,931,5
lainat/asukas: (€)367035083357
kuntavero 2022:20,75 %
yleinen kiinteistöveroprosentti:1,10 %
vakituisen asunnon kiinteistövero:0,50 %
vapaa-ajan asunnon kiinteistövero:1,1 %
rakentamaton tontti:3,0 %

 

Kumulatiivinen eli aiemmilta vuosilta kertynyt ylijäämä Hattulassa on 6 miljoonaa euroa. Järven mukaan esimerkiksi juuri korjausvelan kasvu uhkaa pienentää kumulatiivista ylijäämää tulevaisuudessa.

– Siksi jossain vaiheessa on ratkaistava, mitä vanhenevalle rakennuskannalle tehdään. Tekohengitetäänkö vai tehdäänkö kerralla isompia liikkeitä.

Pekolan koulun remonttia suunnitellaan

Tärkein investointi Hattulassa ensi vuonna on tämän vuoden tapaan Parolan yhteiskoulun uudisrakennus.

Sen lopputöihin on varattu budjetissa noin 800 000 euroa. Pääosa rakennuskustannuksista oli varattu jo vuoden 2021 budjettiin. Koulu on määrä saada pystyyn tammikuussa, mutta esimerkiksi pihatöitä tehdään vielä keväämmällä.

Lähivuosien suunnitelmiin kuuluu myös Pekolan koulun remontointi. Saneeraustarpeen kartoitukseen ja suunnitteluun on varattu ensi vuodelle 60 000 euroa.

Varsinainen remontti on taloussuunnitelmassa ajoitettu vuosille 2023 ja 2024.

– Meillä on investointeihin käytettävissä kahdesta kolmeen miljoonaa euroa vuodessa, joten siinä puitteissa kohteet on mietittävä tarkoin, Järvi sanoo.

Isoja vääntöjä ei odotettavissa

Kunnanhallituksen puheenjohtajana kesän kuntavaalien jälkeen aloittanut Ellen Rydbeck (kok.) pitää hyvänä sitä, että koulurakentaminen etenee Hattulassa. Myös esimerkiksi joitakin vapaa-ajan hankkeita pystytään myös rahoittamaan.

– Hallituksessa on keskusteltu paljon taloudesta ja verotulojen kasvua on pidetty hyvänä. Kuntaa ei voi kehittää pelkästään säästämällä, vaan tarvitaan lisää tuloja, hän sanoi.

Tiedotustilaisuuteen myös osallistuneet kunnanhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Tuula Mäenpää (sd.) ja toinen varapuheenjohtaja Pasi Niemi (ps.) kiittelivät budjetin valmistelua selkeäksi.

Puheenjohtajat arvioivat, ettei valtuuston kokouksessa ole odotettavissa ainakaan mitään isoja vääntöjä budjetista.

Sote tuo paineita veroihin

Vielä vuosi sitten Hattulan taloussuunnitelmassa oli lähivuosille mukana Katinalaan rakennettava tehostetun palveluasumisen yksikkö. Tuleva sote-uudistus vaikuttaa kuitenkin niin, etteivät kunnat nyt käynnistä uusia sote-hankkeita.

– Hyvinvointialueelta on tullut tätä koskeva ohjeistus. Tehostetun palveluasumisen tarve ei Hattulasta poistu, vaan päinvastoin kasvaa, kun väestö ikääntyy. Jatkossa kuitenkin hyvinvointialue päättää uusien palveluiden rakentamisesta ja sijainnista, Pekka Järvi huomauttaa.

Järven mukaan sote-uudistus saattaa tulevaisuudessa aiheuttaa myös paineita verojen korottamiseen, ja siksikin käyttötalouden nopea kasvu pitää saada taittumaan. HÄSA

Lue myösVideo: Parolan uusi yhteiskoulu valmistuu paloina Moreenissa – Rakennusvalvonnasta kerrotaan, onko koulutontin raivaamiselle esteitä (20.10.2021)

Menot

Uusimmat