fbpx
Kanta-Häme

Uuden koulun sisältöä rakennetaan nyt

Hattulan uusi Juteinikeskus näkyy Hurttalan peltoaukean laidalta kauas. Viljapellon takana aaltoilevan katon näkee moottoritieltä ja junasta, kun osaa katsoa.

Koulurakennuksen rakennustyöt ovat nyt noin puolivälissä, ja myös koulun sisältöä rakennetaan parhaillaan.

– Avainsana on joustavuus. Lapsia ei jaotella esimerkiksi rinnakkaisluokille eikä erityisoppilaisiin, vaan ikäluokan lapset työskentelevät ehkä 60-80 oppilaan ryhmissä, joita opettaa yhtä aikaa kaksi tai kolme luokanopettajaa ja erityisopettaja, kertoo rehtori Minna Kallio.

Rehtorikolmikko eli Kallio sekä Mika Saarinen ja Marko Seppälä suunnittelevat parhaillaan uuden koulun toimintaa. Kallio on Hurttalan koulun rehtori ja vastaa myös pedagogisesta kehitystyöstä koko Hattulan alueella.

Samalla valmistellaan peruskoulun uutta opetussuunnitelmaa, jonka linjauksiin pedagogisesti joustava ja muunneltava oppimisympäristö, yhteisöllisyys ja digitalisointi sopivat hyvin. Taustalla on ajatus kokonaiskoulupäivästä, johon mahtuisivat myös harrastukset.

Kallion mukaan tärkeää on muun muassa se, että erityisopettaja työskentelee yhden ja saman ryhmän parissa koko ajan, eikä siirry ryhmästä toiseen. Tällöin oppilaat ja heidän mahdollinen tuen tarpeensa tulevat tutuiksi.

Juteinikeskuksesta tulee suurehko koulu, mutta se ei Kallion ja Saarisen mukaan tarkoita sitä, että oppilaat velloisivat opetustiloissa valtoimenaan.

– Kaikki eivät ole samassa paikassa samaan aikaan.

Avointen opetustilojen lisäksi rakennuksessa on erilliset tilat käsitöitä, musiikkia ja kuvaamataitoa varten, ja tarvittaessa ryhmiä voidaan jakaa pienemmiksi jotain tiettyä opetustilannetta varten. Liikuntasali ja koulun piha tarjoavat tekemistä.

– Tästä pyritään tekemään “hiljainen koulu”, missä on aikaa ajatella, keskittyä ja myös viihtyä. Avointa tilaa on kyllä paljon, mutta pintamateriaaleilla pystytään vaikuttamaan asiaan. Esimerkiksi lattiamateriaali on suht pehmeää, ja sisätiloissa kuljetaan ilman kenkiä.

Vaikka valmistelutyö on vauhdissa, moni asia on vielä sopimatta ja päättämättä. Se tiedetään, että Hurttalan koulun toiminta lakkaa Juteinikeskuksen valmistuessa, ja sieltä oppilaat siirtyvät uuteen kouluun.

Juteinikeskukseen mahtuu enimmillään 380 oppilasta, ja Hurttalasta heitä tulee 140. Heidän lisäkseen esiopetusluokilla on noin 40 lasta ja taloon tulee myös mukautetun opetuksen oppilaita.

– Vaihtoehtoja on paljon, eikä koulua kannata heti yrittääkään saada täyteen. Luontevaa ehkä on, että joiltain alueilta Parolasta lapsia ohjattaisiin tänne tai sitten tietyt ikäluokat. Pekolan koululla on isoja opetusryhmiä, ja niitä paineita voitaisiin helpottaa täällä, Kallio ja Saarinen sanovat.

He myös korostavat, ettei minkään muun kuin Hurttalan koulun lakkauttamista ole sidottu uuden koulun rakentamiseen, vaikka sellaistakin Hattulassa on huhuttu.

Opettajat uuteen opinahjoon on tarkoitus valita tämän vuoden puolella, sillä uudenlainen työskentely vaatii koulutusta ja perehdytystä.

– Aluksi vastaanotto oli vähän epäileväinen, mutta nyt sen tilalle on tullut uutta intoa kehittää koulutyötä ja muuttaa koulukulttuuria. Tämä on kerran elämässä -tilaisuus, johon moni haluaa tarttua, Minna Kallio sanoo.

Juteinikeskuksen rakennusprojektin vetäjä Risto Hast kertoo, että rakennuksen vaippa saadaan “umpeen” kolmen viikon sisällä, eli myös lounaaseen avautuva ikkunaseinä on valmis. Sen jälkeen rakennukseen saadaan lämmitys. HÄSA

Menot