Kanta-Häme

Uuden olohuoneen ovet aukesivat etuajassa

Maanantaiset avajaiset olivat loppuharppaus Hätilän kirjastoprojektissa – mutta alkuaskel koko kaupungin koulujen ja kirjaston yhteistyössä. Harppaus otettiin ennakoitua aiemmin – tavoitteena oli saada kirjasto toimimaan syyslomaan mennessä.

”Kombikirjastoksi” nimitetty Hätilän kirjasto yhdistää yleisen kirjaston ja koulukirjaston. Vasta avajaisten jälkeen nähdään, miten eri ikäryhmät oppivat käyttämään Hämeenlinnan yhteiskoulun tiloja.

– Ovet ovat auki aamukahdeksasta lähtien. Tilojen käyttö alkaa nyt vasta hahmottua. On mielenkiintoista nähdä, miten ääripäät kohtaavat eli oppivatko esimerkiksi vanhat ihmiset tulemaan lukemaan lehtensä silloin, kun oppilaat ovat tunnilla, pohtii kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen.

Päivisin osa kirjastosta on koulun käytössä, sillä kirjaston hallussa on aulan ja vanhan kirjastotilan lisäksi yksi luokkahuone.

Kirjastosta toivotaan muodostuvan alueen yhteinen ”olohuone”, jota käyttävät niin lapset kuin vanhuksetkin. Selvää on, että ainakin päivisin tila on erilainen kuin perinteinen kirjasto, sillä käytävissä liikkuvista peruskoululaisista lähtee reippaanpuoleisesti ääntä.

Koulukirjastot epätasaisia

Kirjaston ja opetuspalvelujen yhteistyön on tarkoitus näkyä ensi vuoden alusta lähtien muissakin kouluissa.

Suunnitelmana on, että kouluilla on jatkossa käytössään yhteinen kirjasto, jonka materiaalia kirjastotoimi hallinnoi.

– Täällä Hätilässä on aina ollut hyvä koulukirjasto, mutta kaikilla kouluilla asiat eivät ole yhtä hyvin. Materiaalia ei ole yhtä paljon tai se on vanhentunutta, sanoo opetuspalvelujen palvelujohtaja Mika Mäkelä.

Ajatus on se, että joka kouluun ei osteta erikseen samaa kirjasarjaa, vaan sarjat ovat koulujen yhteisiä. Kirjaston tehtävä on antaa aineistolle paikka ja pitää ajan tasalla tietoa siitä, missä niteet milloinkin menevät.

– Kirjastolla on myös osaamista, jota kouluilla ei ole. Kirjaston kautta voisi olla helpompi saada esimerkiksi kirjavinkkausta ja kirjailijavieraita.

”Oppilaat eivät välty kirjoilta”

Kirjastotoimelle uusi ”kombikirjasto” on aiheuttanut muun muassa uudenlaisia työjärjestelyjä.

– Hätilän kirjasto toimii meidän kannaltamme iltavuoropainotteisesti. Kukaan ei kuitenkaan voi olla pelkästään iltavuorossa, Inkeri Jurvanen sanoo.

Jurvasen mielestä projekti on kuitenkin vaivannäön ja sovittelemisen arvoinen.

– Nyt oppilaat eivät voi välttyä kirjastolta. On hienoa, että he suorastaan törmäävät kirjoihin. Näin kirjaston pitäisikin toimia eli kirjojen olla siellä, missä ihmisetkin ovat.

Jurvasen mukaan ”keskinäinen valvonta” on toiminut esimerkiksi Jukolan kirjastossa, joka on osittain ”omatoimikirjasto” eli lainaajat pääsevät sisään myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella.

– Kirjasto on rauhoittava tila. Ihmiset ovat yleensä ihmisiksi kirjastossa.

Hätilän kirjastossa on ajateltu etenkin nuoria tuomalla lainattavaan valikoimaan ensimmäistä kertaa koko kaupungissa myös konsolipelejä. (HäSa)