Kanta-Häme

Uuden päiväkodin paikka on Korkeavuorenpellolla

Turengin uuden päiväkodin paikasta on väännetty peistä jo pitkään, ja vääntö jatkui vielä maanantaina valtuustossakin. Äänestys lopulta ratkaisi, että päiväkoti rakennetaan Turengintien varteen Korkeavuorenpellolle.

Äänestys oli melko tiukka. Korkeavuorenpellon kannalla oli 23 valtuutettua ja Kauriinmaantien varrella sijaitsevan Moision kannalla 19. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

Kolme paikkaa ollut esillä

Tämän vuoden aikana päiväkodin paikaksi on ehditty esittää kolme kohdetta: Paturi, Moisio ja Korkeavuorenpelto. Paturi-vaihtoehtoon olisi liittynyt myös Kettukallion päiväkodin laajentaminen yhdellä osastolla.

Huhtikuun alusta alkaen tapetilla ovat olleet Moisio ja Korkeavuorenpelto. Kasvatus- ja koulutuslautakunta on ollut Moision kannalla, mutta kunnanhallituksen suosikki on ollut Korkeavuorenpelto. Siksi myös päätösesityksenä maanantaina oli Korkeavuorenpelto.

Vastaesitys Moisiosta

Vastaesityksen Moision puolesta teki Eeva-Maria Tuominen (ps.), joka ihmetteli, miksi kunnanhallitus ei ole perustellut kallistumistaan Korkeavuorenpellon kannalle.

– Hallintolain mukaan päätökset pitää perustella, Tuominen huomautti.

Hän korosti myös, että päivähoidon tilantarve on Turengissa jo nyt akuutti, ja rakentaminen Moisioon onnistuu nopeammin.

– Moisiossa päiväkoti liittyy kenttiin ja uusiin asuinalueisiin ja sieltä on yhteys virkistysalueelle. Lisäksi muut päiväkodit ovat lähellä, mistä saadaan synergiaetua.

Moisio olisi Tuomisen mielestä tarkoituksenmukaisempi myös Hämeenlinna-yhteistyön kannalta.

Käyntikortti Turengintielle

Korkeavuorenpeltoa kannattanut Ari Laivola (kok.) sanoi, että kumpikin vaihtoehto vaatii kaavamuutoksia. Hän ei uskonut, että Moisio-vaihtoehtoa pystyttäisiin toteuttamaan merkittävästi nopeammin kuin Korkeavuorenpeltoa.

– Päiväkodista saataisiin näyttävä käyntikortti Turengintielle eli tulotien varteen. Tulotie ei ole siinä kunnossa missä sen pitäisi olla, Laivola katsoi.

Myös Mikko Kautto (kesk.) oli Korkeavuorenpellon kannalla. Hän kuitenkin kysyi, olisiko päiväkoti viisaampaa vuokrata kuin rakentaa itse.

– Rahaa meillä ei ole, joten investointi pitäisi tehdä lainarahalla.

Lähelle kotia vai moottoritietä?

Osa keskustelijoista puolusti moottoritien suunnalla sijaitsevaa Korkeavuorenpeltoa sen takia, että se sijaitsee kätevästi monen vanhemman työmatkan varrella.

Osa oli taas katsoi, että olisi parempi, että päiväkoti sijaitsisi lähellä koteja, jotta sinne pääsisi kävellenkin. Moision tuntumassa on jo nyt paljon asutusta, ja lisää ollaan kaavoittamassa.

– Hienoa olisi, jos päiväkoti sijaitsisi lähellä koteja, sanoi kasvatus- ja koulutuslautakunnan puheenjohtaja Heikki Salmi (sd.).

– Päiväkotia on suunniteltu Jänispolun päiväkodin alaisuuteen, ja Jänispolku sijaitsee viiden minuutin kävelymatkan päässä Moisiosta. Leikkipaikat ovat Moisiossa valmiina, ja Turengin koulu ja esiopetus ovat lähellä, Salmi sanoi.

Sijainnilla suuri merkitys

Paula Vuorio (kok.) taas korosti moottoritien läheisyyden merkitystä.

– Sijainnilla on suuri merkitys. Monet meidän asiakkaistamme ovat tyytyväisiä, ja tulijoita olisi enemmän kuin meille mahtuu, Vuorio sanoi. Hän pyörittää yksityistä päiväkotia Tervakoskella moottoritien lähellä.

Vuoriota säesti muiden muassa Maria Penttinen (kesk.):

– Tärkeintä on, että päiväkoti on työmatkaliikenteen varrella. Kunta kehittyy, kun panostetaan rakentamiseen moottoritien lähelle.

Eeva-Maria Tuominen sanoi, että keskustelijat sekoittivat kaksi eri asiaa.

– Toiset puhuvat kunnan kehityksestä ja käyntikortista. Eikö tarkoitus ole, että päiväkotipäätös tehdään tarpeen mukaan? Nyt tarve on akuutti.

Kaavoitus voi viedä aikaa

Kunnanhallituksen jäsen Merja Taponen (kesk.) kannatti Moisiota. Hänen mielestään maa- ja metsätalousalueeksi kaavoitettu Korkeavuorenpelto sisältää kaavoitusriskin, joka voi viivästyttää hanketta.

– Moision vaihtoehto sisältää synergiaedun. Kun päiväkodit ovat lähekkäin, henkilökuntaa voidaan helposti siirtää paikasta toiseen, Taponen sanoi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.) huomautti, että nykyiset Turengin päiväkodit ovat yhden kilometrin etäisyydellä toisistaan Turengin itäosassa.

Ari Laivola oli samaa mieltä:

– Turengin länsipuolellakin asutaan, ja kaikki päiväkodit ovat itäpuolella. (HäSa)