Kanta-Häme

Uuden sähköpylvään alta voi ajaa traktorilla

Hyvinkään asuntomessualueen lähellä kokeillaan uudenlaista sähköpylvästä. Niin sanotun peltopylvään suunnittelussa on yritetty vähentää korkeajännitelinjojen aiheuttamia haittoja ja sekä parantaa pellolla työskentelevien työturvallisuutta.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin rakennuttama peltopylväs on osa parhaillaan rakennettavaa Nurmijärven, Hyvinkään ja Hikiän välistä voimajohtoa.

Noin 35 metrin korkuisen pylvään neljä jalkaa on ankkuroitu maahan 24 tonnin painoisilla elementtiperustuksilla. Peltopylväs vaatii muita pylväsmalleja vähemmän suojatilaa ympärilleen, eikä se tarvitse ympäristöön leviäviä harusvaijereita pysyäkseen pystyssä.

Näin pylvään ympärillä voi liikkua vapaasti maatalouskoneilla ja monet koneet mahtuvat myös kulkemaan pylvään jalkojen välistä. Pylvään allekaan ei jää hukkatilaa.

Fingridin mukaan uutta pylväsmallia tullaan käyttämään uusilla kantaverkon 400 kilovoltin johtotyömailla.

– Soveltuvia paikkoja on työmaasta riippuen kymmenestä noin 60 kappaleeseen, kertoo Fingridin varatoimitusjohtaja Kari Kuusela.

Peltopylväsmalli on kehitetty yhteistyössä muotoilutoimisto Muotohiomo Oy:n kanssa ja sille myönnettiin viime vuonna tollisuuden muotoilun Fennia Prize 2012 Grand Prix -palkinto. (HäSa)

Päivän lehti

1.4.2020