Kanta-Häme

Uuden sairaalaan kutsumanimi on Assi - Potilasta ei pallotella, vaan hoito tulee hänen luokseen

Ahvenistonharjun kupeeseen nousevan uuden sairaalan nimeksi tulee Ahveniston sairaala eli tuttavallisemmin Assi.

Sen suunnitelmat alkavat vähitellen hahmottua, kun sairaalaa työstävä allianssi on päässyt töihin yhteisiin tiloihin, pellolle ensimmäisenä nousseeseen kuutioon, Big Roomiin.

Sairaalan pääsuunnittelija Matti Anttila korostaa, että talosta tullee mahdollisimman käyttäjäystävällinen.

– Potilaiden kokemus palvelusta ja heidän viihtyisyytensä on ykkösenä.

 

Näkymä sairaalan aulasta.

 

Tämä toteutuu konkreettisesti jo ulko-ovella, josta heti pystyy havaitsemaan, mistä suunnasta tarvittava palvelu löytyy. Myös hissit ovat helposti saavutettavissa.

Talo on jaettu siten, että poliklinikat löytyvät toisesta päästä ja ns. kuumat palvelut eli mm. päivystys, teho, synnytykset ja niiden tarvitsemat tukipalvelut toisesta päästä ns. jalustaosassa.

Sen päälle nousevat vuodeosastot, jotka tulevat toisensa yhteyteen siten, ettei tiukkoja osastorajoja ole.

– Tavoitteemme on, ettei potilas ei joudu liikkumaan palvelujen välillä, vaan ne tulevat sairaalassa hänen luokseen.

Myös omaisten viihtyisyyttä parannetaan. Heille tulee oleskelutiloja ja jopa mahdollisuus yöpyä sairaalassa.

– Erityisesti lastenosastolla tämä mahdollisuus halutaan taata, koska omaiset ovat iso voimavara, Anttila korostaa.

 

Luonnollisesti isolle sairaalalle suunnitellaan myös pysäköintipaikkoja. Niitä tulee kahteen pysäköintilaitokseen toista tuhatta. Asiakkaille tulee oma pysäköinti ja henkilöstölle omansa.

Ahvenistontietä uudistetaan ja sille tulee kaksi valoristeystä. Julkisella liikenteellä on helppo tulla sairaalaan, mm. henkilöstön pyöräilyä edistetään.

Uuden Assin yhteyteen tulee myös Hämeenlinnan kaupungin perusterveydenhuoltoa ja terveyskeskuksen vuodeosasto.

 

Näkymä sairaalan osastolta.

 

Yksityisiä palveluita taloon ja sen tuntumaan suunnitellaan myös. Kesko havittelee supermarkettia sairaalan välittömään läheisyyteen.

Assin aulatilaan on suunniteltu ainakin kahvilaa ja apteekkia mahdollisesti, ravintolaakin ja muita yksityisiä palveluita.

Aikataulun mukaan talon pitäisi olla valmis 2024. Sen alustava kustannusarvio on 388 miljoonaa euroa. Allianssin projektipäällikkö Jari Törnqvist ja sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen vastaavat siitä, että kustannusarvio pitää.

– Ja mieluummin alittuu, Törnqvist painottaa.

Sairaala-alueen kaavoitus on alkanut myös. Kaavasuunnitelmista Hämeenlinnan kaupunki jakaa tietoa yleisötilaisuudessa maanantaina 5.11. klo 17 Ahveniston vanhan sairaalan luentosalissa. HÄSA

 

 

Suomeksi:
Allianssi on yhteistoimintamalli, jossa tilaaja sitouttaa toteuttajat, rakentajat ja suunnittelijat mahdollisimman aikaisessa hankkeen vaiheessa mukaan. Allianssimalliin liittyy mm. kannustinjärjestelmä, Big Room -toiminta ja allianssin johtoryhmän yhteisten päätösten periaate. Allianssihankkeessa huolet, riskit ja onnistumiset ovat suunnittelijoiden, rakentajien ja tilaajan, kesken yhteisiä.