Kanta-Häme

Uuden sairaalan suunnittelu alkaa piakkoin

Sairaanhoitopiiri valmistautuu jo ensi vuoden talousarviossa uuden keskussairaalan rakennuttamiseen 3,8 miljoonalla eurolla. Talousjohtaja Seppo Karhu kertoo, että se on suunnittelurahaa ja varsinainen rakennusinvestointi tulee myöhemmin.

Sairaanhoitopiirin yhtymävaltuusto hyväksyi keskiviikkona ensi vuoden talousarvion ja taloussuunnitelman vuoteen 2020 asti isommitta puheitta.

Pientä hienosäätöä tapahtui vielä hallituksen käsiteltyä talousarvioesityksen, koska se ei hyväksynyt budjettiin sisältynyttä asiakasmaksujen korotusta.

Esityksenä oli, että asiakasmaksuja korotettaisiin niiden sallittuun enimmäismäärään, mikä olisi merkinnyt noin 30 prosentin korotusta.

Yhtymähallituksen enemmistö kuitenkin torjui tämän äänin 8-7.

– Osa jäsenkunnista oli esittänyt korotusta. Monissa sairaanhoitopiireissä tuo korotus on tehty. Kun siihen ei meillä päädytty, budjettiin syntyi noin 1,7 miljoonan aukko, Karhu toteaa.

Erotusta on paikattu pienentämällä ulkopuolisten sairaaloiden käyttöä miljoonalla eurolla 43 miljoonasta. Loput on supistettu palvelujen sekä tarvikkeiden ostosta.

Sairaanhoitopiirillä on kunnianhimoinen ohjelma talouden tasapainottamiseksi ja takavuosina syntyneen noin 26 miljoonan euron alijäämän kattamiseksi.

Tähän mennessä tasapainotusohjelma on pitänyt. Ensi vuodelle tavoitellaan 8,7 miljoonan ylijäämän syntymistä. Budjetti on laadittu sen mukaiseksi. Alijäämän pitäisi olla kokonaan katettuna vuonna 2018.

Jäsenkuntien kanssa on sovittu periaatteessa 4 prosentin kasvusta kuntamaksuihin.

– Sairaanhoitopiirin kiky-sopimuksesta saama hyöty on kuitenkin siirretty suoraan kuntamaksuihin, jotka nousevat vain 2,6 prosentilla.

Ensi vuonna sairaanhoitopiirin henkilöstömäärä ei saisi kasvaa. Toiminta pyritään sopeuttamaan olemassa oleviin resursseihin.

Nykyiseen sairaalakiinteistöön ei enää tehdä suuria investointeja, koska odotettavissa on, että uusi sairaala valmistuu ensi vuosikymmenen alussa.

Synnytyssalien sisäilmakorjauksiin sentään on varattuna 1,1 miljoonaa.

Uuden sairaalan paikkaa neuvotellaan parhaillaan Linnan Kehityksen avulla. Tavoitteena on, että päätös siitä voitaisiin tehdä jo ensi vuoden alkupuolella.

Sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi keskiviikkoisessa kokouksessaan yhteistoimintasopimuksen erikoislääkäripalveluista Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen kaupungin Hatanpään sairaalan kanssa.

Samalla päätettiin erikoislääkäripalveluiden hankinnasta.

– Ne ovat puitesopimuksia, joiden mukaan mahdolliseen erikoislääkäripulaan voidaan reagoida hyvin nopeasti, sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen kertoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että erikoislääkärit voivat liikkua Tampere-Hämeenlinna -akselilla tarpeen mukaan.

– Myös Kanta-Hämeen keskussairaalasta Tampereen suuntaan voidaan liikkua esimerkiksi osaamisen kehittämiseksi. HÄSA

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic