Kanta-Häme Janakkala

Uudenkarheat bussipysäkit ja väylä kevyelle liikenteelle – Syksyllä alkava Viralan liittymäremontti muuttaa liikennejärjestelyjä moottoritiellä

Vuodesta 2016 lähtien suunnitellut parannustyöt tulevat muuttamaan liikennejärjestelyjä jonkin verran.
Tältä näyttivät Viralan liittymän suunnitelmat vuonna 2016. Kuva: Soile Toivonen / arkisto
Viralan liittymä uudistetaan vuoden 2016 suunnitelman mukaan. Kuva: Soile Toivonen / arkisto

Viralan eritasoliittymän parannustyöt alkavat Janakkalassa syys- ja lokakuun vaihteessa, jos kaikki menee suunnitellusti.

Parannus koskee Tarinmaan pohjavesialueen suojaamista, bussiyhteyksiä ja kevyen liikenteen väyliä. Viralan liittymä on Turenkiin vievä moottoritien liittymä.

Työt tehdään alkuperäisen tiesuunnitelman mukaan. Viralan liittymän suunnitelmaa alettiin laatia Uudenmaan ely-keskuksessa jo vuonna 2016, ja Janakkalan kunnanhallitus hyväksyi sen keväällä 2018.

Viralan eritasoliittymän uudistaminen kuuluu valtion tämän vuoden budjettiin yhtenä perusväylänpidon pienistä hankkeista.

Janakkalassa on pitkään toivottu kaukoliikenteen bussipysäkkejä Viralan liittymään. Liittymä on lähimpänä Turenkia. Tällä hetkellä pysäkkejä on 10 kilometrin päässä Tervakosken lähellä.

Remontin aikana Helsingin suuntaista pikavuoropysäkkiä varten rakennetaan pysäkkiramppi valtatien länsipuolen ramppien väliin. Pohjoiseen suuntaavalle liikenteelle pikavuoropysäkki sijoitetaan liittymän itäpuolelle liittymisrampin alkuun.

Turengintielle ja Viralantielle tehdään remontissa paikallisliikenteen bussipysäkit, jotta kaukoliikenteeseen vaihtaminen helpottuu. Lisäksi Viralantien varteen rakennetaan 60 autopaikan liityntäpysäköinti.

Valtatie 3 osuu Viralan kohdalla Tarinmaan pohjavesialueelle. Pohjavesialueella on kaksi vedenottamoa. Vedenlaatu on todettu kemialliselta tilaltaan huonoksi pääosin maantieliikenteen ja teiden suolauksen takia.

Parannustöihin kuuluu ramppien ja ulkoluiskien pohjavesisuojaaminen. Uudenmaan Ely-keskuksen Hilkka Tsuparin mukaan myös keskialue suojataan, jos budjetti riittää.

Lisäksi kolmostien ylittävä silta kunnostetaan ja samalla sillalle rakennetaan kevyen liikenteen väylät.

– Parannustyöt vaikuttavat etenkin Viralan- ja Turengintien liikennejärjestelyihin, Tsupari kertoo.

Moottoritien ylittävällä sillalla joudutaan luultavasti sulkemaan kaistoja, moottoritiellä niiden pitäisi pysyä auki koko ajan. Sekä maanteillä että moottoritiellä lasketaan myös nopeusrajoituksia.

Urakoitsija Ramboll ratkaisee lopulliset liikennejärjestelyt ennen syksyä.

Uudistustöiden on suunniteltu päättyvän 31. lokakuuta 2021.

– Urakka-ajaksi on määritelty yksi vuosi, mutta toki se voi valmistua nopeamminkin, Tsupari sanoo.

Päivän lehti

14.8.2020