Kanta-Häme

Uudesta kunnasta tulee erilainen

Kunnat ovat vähitellen heräämässä siihen tosiasiaan, että muutaman vuoden kuluttua, vuonna 2019 kaikki on toisin.

Tehtäviä on vähemmän, henkilöstöä on vähemmän, samoin rahaa.

HATTULASSA virkamiehet ovat saaneet jo pohdittavakseen, millaisella organisaatiolla uutta Hattulaa voitaisiin johtaa.

– Olemme sopineet, että luottamushenkilöt pääsevät valmistelemaan asiaa kuluvana keväänä. Kyllä meillä eletään ihan ajassa, vaikkei kaikkea tehdä niin suurieleisesti kuin Hämeenlinnassa, Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) kertoo.

Hänen mukaansa pohdintaan tulevat myös esimerkiksi valtuuston koko ja lautakuntien määrä.

– Kai siinä pitää sitten keskustella pormestari- ja ministerimallitkin, vaikkei niihin mentäisikään.

Hän toivoo, että päätöksiäkin saataisiin aikaan ennen seuraavia kuntavaaleja, jotta kuntalaiset tietäisivät, millaisiin luottamuselimiin edustajia valitaan.

RIIHIMÄELLÄKIN asia on tulossa esille kevään valtuustoseminaarissa.

– Kyllä sitä on jo pohdittu, mutta tämän kevään seminaarissa on tarkoitus linjata, mitä uusi Riihimäki tarkoittaa. Niiltä pohjilta pitäisi sitten aloittaa valmistelutyö, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tommi Räty (sd.) toteaa.

Hän harmittelee sitä, että edelleen sote- ja maakunta-asioissa on niin paljon muuttujia, ettei oikein tiedä, mihin valmistautua.

– Kuntatasolla on vielä vaikea nähdä kaikkia vaikutuksia, kun niin moni asia on auki. Toisaalta meillä on maakunnan yhteinen näkemys, että sote järjestetään kuntayhtymän pohjalta, jos valtakunnallinen uudistus menee taas kiville.

JANAKKALASSA ollaan vielä lähtökuopissa.

– Ei ole vielä oikeastaan ehditty miettiä, millaisella organisaatiolla kuntaa johdettaisiin, kun tehtäviä on vähemmän. Pitäisi hieman paremmin tietää, mihin ollaan menossa, kunnanhallituksen puheenjohtaja Reijo Löytynoja (sd.) harmittelee.

Hän laskeskelee, että kohta voidaan viettää erilaisten valtakunnallisten sote-uudistusyritysten 10-vuotisjuhlia.

– Sen sijaan on hyvin tärkeää, että maakunta on yhtenäinen sote III –työssä. Se on välttämätöntä myös keskussairaalan näkökulmasta.

FORSSAN kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) harmittelee, ettei hänen toiveensa aloittaa uuden Forssan valmistelu ole vielä ottanut tulta poliittisissa ryhmissä.

– Kyllä sitä pitäisi jo kovaa vauhtia suunnitella. Eihän kunnalle oikeastaan jää kuin sivistystoimi. Jos elinkeinotoimikin menee maakuntaan, niin kuin jotkut esittävät, täytyy jo pohtia kuntaliitoksia.

Penttilän mielestä pitää miettiä valtuuston kokoa ja sitä, tarvitaanko lautakuntia vai jonkinlaisia valiokuntia.

– Meillä sote on jo hyvinvointikuntayhtymässä. Tärkeää meille on, että tuleva sote-ratkaisu on nimenomaan Kanta-Hämeen kokoinen. Siitähän on kuntien yhteinen linjaus. Lahti on Forssan seudulle aivan liian kaukana, Penttilä toteaa.