fbpx
Kanta-Häme

Uudet alokkaat ovat saapuneet

Maanantaina neljään mennessä iltapäivällä Panssariprikaatiin saapui 1 285 alokasta, joista noin kolmekymmentä on naisia. Se, mihin yksikköön kukin päätyi, selvisi suurimmalle osalle vasta ilmoittautumisen yhteydessä. Toiveet yksiköstä kuitenkin toteutuvat lähes aina.

Tänä keväänä lukiosta valmistunut Sanni Nikkilä on aina halunnut näyttää, että kyllä tyttökin pärjää. Kesäkuussa asepalveluksensa päättäneen parhaan kaverin inttijutut vain vahvistivat Nikkilän suunnitelmaa.

– Olen suunnitellut tätä niin pitkään, ettei kukaan oikeastaan yllättynyt. Vanhemmat ovat minusta ylpeitä. Olen tiennyt ihan pikkutytöstä saakka, että haluan käydä armeijan.

Nikkilän tavoitteena on edetä vähintään alikersantiksi.

Kaverukset Janne Erkko ja Aleksi Lindgren saapuivat Parolannummelle yhdessä, mutta päätyivät eri yksiköihin. Molemmat uskovat, että aikaisista aamuherätyksistä selvitään kunnialla. Erkko toivoi palveluksen kestävän koko vuoden. Lindgren sen sijaan toivoisi selviävänsä kuudella kuukaudella.

– Uskon, että täällä tulee olemaan ihan hauskaa. Toivon pääseväni etenemään panssarijääkäriksi, Erkko kertoo.

Ensimmäisen viikon aikana uudet varusmiehet opetetaan talon tavoille. Jo ennen varusteiden jakamista ja omalle punkalle saapumista harjoitellaan oikeassa asennossa seisomista.

Vapaa-aikaa varusmiehillä on iltaisin. Varusmiestoimikunta ylläpitää monia kerhoja, joissa harrastusmahdollisuuksia riittää. Tarjolla on paljon vaihtoehtoja bändin perustamisesta laskuvarjokurssiin.

Koko Suomessa palvelukseen astui noin 12 500 varusmiestä. Tilastojen perusteella heistä noin 2 500:n varusmiespalvelus tullaan keskeyttämään. Suurimmat syyt keskeyttämiselle ovat mielenterveydellisiä ja sosiaalisia.

Aikaisemmin lopetusprosentti ensimmäisen palvelusviikon jälkeen oli noin kymmenen. Parin viime vuoden aikana tuo osuus on ollut Parolassa koko maan pienimpiä. Kapteeni Ari Viitalan mukaan henkilökunnan ja varusmiesten väliseen suhteeseen on kiinnitetty enemmän huomiota.

– Olemme kouluttaneet henkilökuntaa ja varusmiesjohtajia käsittelemään uusia varusmiehiä myös yksilöinä. Meillä on täällä erittäin hyvä henki.

Syyt palveluksen lopettamiseen voivat johtua muustakin kuin varusmiehestä itsestä.

Varusmiesliitto ry:n puheenjohtajan Henrik Vuornoksen mukaan palveluksen keskeyttäjät jäävät usein tyhjän päälle. Keskeyttämiseen tai siihen johtaviin syihin ei osata valmistautua.

Liiton arvion mukaan hengitystievaikeuksista kärsivien varusmiesten määrä on kasvussa. Varuskuntarakennuksien sisäilmaongelmat aiheuttavat oireita monille. Rakennuksia sitovat väliaikaisasumisen kunto- ja sisäilmavaatimukset, vaikka asuminen kasarmirakennuksessa on täysipäiväistä.

– Asevelvollisuuden suorittaminen ei ole nuorille miehille valintakysymys, vaan velvollisuus. Vähintä, mitä Puolustusvoimat voi tehdä, on taata turvallinen ja terveellinen ympäristö, Vuornos sanoo.

Parolannummella sisäilmaongelmiin on puututtu peruskorjausten yhteydessä. Hometta ei rakennuksissa ole.

Maanantaina Parolaan saapuneet varusmiehet vannovat sotilasvalansa 21. elokuuta. HÄSA

Menot