Kanta-Häme

Uudet jätehuoltomääräykset voimaan huhtikuun alusta – Astioiden tyhjennysväliä voi harventaa

Muovinkeräysvelvoite alkaa Kolmenkierron alueella vaiheittain ensi vuoden alusta lähtien.
Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen jätehuoltomääräyksiä päivitettiin. Kuva: Pekka Rautiainen

Jätelautakunta Kolmenkierron uudet jätehuoltomääräykset tulevat voimaan 1. huhtikuuta eli ensi keskiviikkona.

Sekajäteastian tyhjennysväliksi voi jatkossa sopia neljä viikkoa ympäri vuoden. Muutoksen taustalla on se, että sekajätteen määrä on monilla kiinteistöillä vähentynyt kierrätyksen parantumisen myötä.

Neljän viikon tyhjennysväli ei edellytä kompostointia tai biojätteen erilliskeräystä. Mikäli kiinteistöllä syntyvä biojäte kompostoidaan tai erilliskerätään, tyhjennysvälin voi sopia kahdeksaan viikkoon saakka. Uudet jätehuoltomääräykset mahdollistavat biojätteen tyhjennysvälin pidentämisen kahteen viikkoon ympäri vuoden.

Pidemmät tyhjennysvälit vähentävät jätteenkuljetuksen aiheuttamia päästöjä ja pienentävät jätemaksulaskua. Tyhjennysvälin muuttamisesta sovitaan jätteenkuljetuksesta vastaavan tahon asiakaspalvelun kanssa.

Muovinkeräys alkaa kilpailutusten tahdissa

Muovipakkausjätettä tulee erilliskerätä taaja-asutusalueen asuinkiinteistöillä, joilla on vähintään viisi asuinhuoneistoa. Muovipakkausjätteen keräysvelvoite tulee voimaan vuoden 2021 alusta alkaen vaiheittain sitä mukaa, kun kunnan kilpailuttama kuljetusurakka kullakin alueella alkaa, kuitenkin viimeistään toukokuun 2022 loppuun mennessä. Muovipakkausjätteen keräysvelvoitteen alkamisesta tiedotetaan erikseen.

Asumisessa syntyvän jätevesilietteen tyhjennysväli pysyy ennallaan. Käymälävesiä sisältävät säiliöt on tyhjennettävä kerran vuodessa tai useammin. Pelkästään pesuvesiä sisältävät harmaavesisäiliöt tulee tyhjentää vähintään kerran kolmessa vuodessa.

Uusin määräysten piirissä 13 kuntaa

Oman talouden lietteiden käsittelystä riittää ilmoitus jätelautakuntaan. Mikäli omatoiminen käsittely koskee enintään neljän asuinkiinteistön lietteitä, tulee jätelautakunnalta hakea poikkeamista jätehuoltomääräyksiin.

Kolmenkierron jätehuoltomääräykset koskevat Hattulaa, Hausjärveä, Hyvinkäätä, Hämeenlinnaa, Janakkalaa, Järvenpäätä, Keravaa, Loppea, Mäntsälää, Nurmijärveä, Riihimäkeä, Tuusulaa ja Valkeakoskea.

Lisätietoa jätehuoltomääräyksistä löytyy Kolmenkierron verkkosivuilta.

Päivän lehti

31.3.2020