Kanta-Häme

Uudet jouluvalot syttyivät kaatosateessa - katso kuvat

Uudet jouluvalot herättivät perjantai-iltana vesisateesta huolimatta ihastusta Hämeenlinnan keskustan joulunavaustapahtumassa torilla.

Kiitosta saivat muun muassa torin pylväisiin asennetut lehdykänmuotoiset valot.

– Lehdykät ovat kivoja ja elävännäköisiä, koska niissä on liikkuvia osia, kiitteli janakkalalainen Nelli Tamminen.

Lisäksi kävelykatu Reskan parikymmentä lämpimänsävyistä valopalloa on saanut seurakseen uusia, kylmänsävyisiä palloja. Myös osaan keskustan kadunvarsipylväistä on sijoitettu uusia valopalloja.

Jouluvalojen uusiminen liittyy tänä vuonna laadittuun keskustan valaistuksen kehittämissuunnitelmaan, jonka toteutuksesta vastaa Hämeenlinnan Valot oy.

Suunnitelma on tehty, koska keskustan katujen valaistus on riittämätön ja huonokuntoinen ja kausivalaistus uusimisen tarpeessa. Vanha valaistus on runsaasti sähköä kuluttavaa, ja se uusitaan led-tekniikalla.

Kaupunki panostaa kausivalaistuksen ja keskustan valaistuksen kehittämiseen tänä vuonna noin 100 000 euroa, josta kustannettiin myös jouluvalojen uusiminen.

Jouluvalaistuksen hinta ei ole Hämeenlinnan Valojen kehitysjohtajan Jari Kattaisen mukaan vielä tiedossa, sillä viimeisiä asennuksia tehtiin vielä torstaina.

Seuraavaksi työt jatkuvat torin Sibeliuksenkadun puoleisen jalkakäytävän valaistuksen rakentamisella. Samalla vanha KOP:n talo ja sen viereinen kerrostalo saavat seiniä valaisevat julkisivuvalot. Kustannuksiin osallistuvat myös taloyhtiöt. Työt on tarkoitus aloittaa vielä tämän vuoden puolella.

Valaistuksen uusimista keskustassa jatketaan kaupungin rahoituksen mukaan.

Reskalle vaihdetaan uudet tolppavalaisimet vanhojen tilalle. Lisäksi vaijereiden valaisimet uusitaan ja niitä lisätään.

Uuden Reskan, Saaristenkadun ja Pikkutorinkujan risteykseen tulee valotolppia, jotka valaisevat neljä suojatietä.

Reskan molempiin päihin tulee kohdevalot, joiden tarkoitus on ohjata ihmisiä kävelykadulle. Samasta syystä sisääntuloteihin Kumppanuustalon kulmalle ja Paasikiventien ja Sibeliuksenkadun risteykseen tulee uusi valaistus.

Valaistussuunnitelmaan kuuluu myös Palokunnankadun vaijerivalaistuksen uusiminen ja sekä vanhan postitalon edessä olevan Nahkuri-patsaan valaiseminen.

Jouluvalaistuksen ohella torille joulunavaukseen kokoontunutta väkeä kiinnosti tänäkin vuonna vinossa kenottava joulukuusi.

– Vino, vino, vino! Mutta joulukuusen kuuluukin Hämeenlinnassa olla vinossa, että saadaan jotain puheenaihetta, naureskeli Kai Lindfors.

Linnan Infran metsätalousteknikko Seppo Suoranta lupaa, että kuusi käydään oikaisemassa ensi viikon aikana.

– Onhan se aika operaatio. Ei sitä heilutella niin kuin kotikuusta. Täytyy saada viereen kuorma-auto, joka ottaa siitä kouralla kiinni ja taivuttaa. Sitten otetaan toiselta reunalta kiiloja pois ja lyödään niitä lekalla toiselle reunalle.

Viime joulunakin torin kuusen kanssa oli sama ongelma. Suorannan mukaan maan sisällä olevaa kuusenjalkaa eli terässäiliötä vahvistettiin tästä syystä.

– Ei se kuusi kyllä kenenkään päälle kaadu, Suoranta vakuuttaa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic