Kanta-Häme

Uudet kaupunkipyörät ajoivat byrokratian kuoppaan

 

Kerrotaan ensin hyvät uutiset: Hämeenlinnan uudet kaupunkipyörät ovat saapuneet kaupunkiin ja ne ovat ajovalmiina. Sitten ne huonot uutiset: pyörät pysyvät varastossa mahdollisesti elokuun lopulle asti, ennen kuin ne voidaan ottaa käyttöön. 
 
Kaupungin tilaamat yleiset lainapolkupyörät ajoivat byrokratian kuoppaan aikataulullisista syistä. Kun tilauspäätös tehtiin vasta kesän puolella, saapuivat pyörät tehtaalta nyt kaikkien isojen pomojen ollessa lomalla. 
 
Niinpä lopullista päätöstä esimerkiksi lainauksen pelisäännöistä ja vastuista ei ole saatu lyötyä lukkoon. Päätösten aika on sitten joskus elokuulla, kun riittävän isot viskaalit jälleen ilmestyvät virkapaikalleen.
 
Viiden Jopon hankinta on nykyisessä taloustilanteessa niin merkittävä tapaus, että käyttöönoton yhteyteen on haluttu järjestää isompi tilaisuus. Sinne taas tarvitaan kaupungin johtoa paikalle ja sehän ei kesälomakaudella onnistu.
 
Panttimaksulla pyörän päälle
Kaupunkipyörähanketta vetävän projektipäällikkö Sara Syyrakin mukaan kaupungin hankkimat viisi Jopoa tulevat elokuussa Kastellin palvelupisteeseen. 
 
– Silloin matkailijoita on jo vähemmän, mutta toivottavasti ainakin kaupungin työntekijät ottavat pyörät käyttöön työajoihinsa. 
 
– Ja saahan niitä lainata ihan kuka tahansa, Syyrakki muistuttaa.
 
Pyörien käyttö on ilmaista, mutta ilkivallan estämiseksi lainaajilta otetaan 10 tai 20 euron panttimaksu. Näin toivottavasti vältetään vuoden 2005 kaupunkipyörien kohtalo. Ne katosivat täysin jäljettömiin.
 
Laina-ajaksi on kaavailtu päivää tai kahta ja Kastelliin tulee pyörien lisäksi myös valikoima pyöräilykypäröitä.
 
Jos kaupunkipyörät osoittautuvat tarpeellisiksi, niitä voidaan Syyrakin mukaan hankkia lisääkin. (HäSa)