Kanta-Häme

Uudet polttoainemerkinnät ilmestyvät vanhojen rinnalle

Tankatessa kannattaa olla tarkkana.
Uudet polttoainemerkinnät ilmestyvät vähitellen vanhojen rinnalle. GRAFIIKKA: Trafi

Huoltoasemilla näkee jatkossa vanhojen polttoainemerkintöjen rinnalla uusia, yleiseurooppalaisia merkintöjä, kun uusi polttoainemerkintöjä koskeva asetus astui voimaan perjantaina 12. lokakuuta.

Trafi tiedottaa, että polttoainepistooleissa on jatkossakin tutut, kansalliset merkinnät polttoaineista, mutta lisäksi mukana näkyvät uudet symbolit. Vastaavat merkinnät tulevat näkyviin myös kaikkiin uusiin ajoneuvoihin.

Uusissa yleiseurooppalaisissa symboleissa bensiinin merkki on ympyrä, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin etanolipitoisuus.

Dieselin merkki taas on neliö, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin biokomponenttien osuus. XTL-merkintä dieselissä kertoo sen olevan parafiinista, ns. uuden sukupolven dieseliä. Kaasumaisten polttoaineiden merkkinä on vinoneliö, jonka sisällä kerrotaan kaasun tyyppi.

– On hyvä huomata, että uusissa merkinnöissä dieseliä kuvaavan neliön keskellä on B-kirjain, joka osoittaa biokomponenttien osuutta samalla tavoin kuin E-kirjain osoittaa bensiinin etanolipitoisuutta, kertoo erityisasiantuntija Keijo Kuikka Trafista.

B-kirjaimen käyttö dieselin yhteydessä saattaa vaikuttaa suomalaisittain erikoiselta, mutta tämän ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa sekaannuksia Suomessa tankkaaville, sillä uusien symboleiden pitäisi tulla vain tuttujen, kansallisten merkintöjen rinnalle.

– Kannattaa kuitenkin olla tarkkana huoltoasemilla ja varmistaa, että tankkaa ajoneuvoon sopivaa polttoainetta, Kuikka muistuttaa.

Päivän lehti

23.1.2020