Kanta-Häme

Uudet verot eivät saa ymmärrystä Nordeassa

Nordean Suomen varatoimitusjohtaja Markku Haapasalmi ei ymmärrä uusia pankkitoiminnalle suunniteltuja veroja. Hänen mielestään niiden tekeminen on erittäin ihmeellistä.

– Suomessa on kauttaaltaan hoidettu hyvin pankkitoimintaa. Pankkitoiminnalle halutaan kuitenkin etunenässä tällaisia kansallisia lisärasituksia, Haapasalmi sanoo.

Hallituksen budjettiesityksen mukaan Suomessa otetaan vuoden vaihteessa käyttöön pankkivero. Meillä kiistellään nyt Euroopan unionin komission esittämästä uudesta rahoitusmarkkinaverosta. Rahoitusmarkkinaveroa maksettaisiin kaikista osake- ja johdannaiskaupoista.

– Kukaan ei mieti, mitä verot tarkoittavat asiakkaille. Kaikki tällaiset verot tulevat asiakkaiden maksettavaksi.

Haapasalmi muistuttaa, että jo finanssimarkkinoiden sääntelyn ja pankkien vakavaraisuusvaatimusten kasvattaminen tuovat lisäkustannuksia pankeille. Lisärasitteet tuntuvat hänestä oudoilta eikä ajatella, mitä ne vaikuttavat esimerkiksi yritysrahoitukseen.

– Olemme kaikki huolissamme yritysrahoituksesta. Talouskasvua pidetään välttämättömänä. Siihen tarvitaan pankkeja ja investointeja. Tuntuu, ettei kukaan ajattele tätä.

OP-Pohjola ja Sampo Pankki ovat ilmoittaneet, että ne saattavat siirtää liiketoimintaansa ulkomaille, jos Suomi ottaa käyttää rahoitusmarkkinaveron. Nordea toimii Suomessa julkisena osakeyhtiönä, joka on rekisteröity pankiksi. Suomen liiketoiminta on mahdollista järjestää juridisesti myös muulla tavoin. Harkitseeko Nordea sellaista välttääkseen uusia veroja?

– Jättäisin tämän asian konsernin johdolle. Haapasalmi sanoo.

– Kyse on kuitenkin siitä, että suurimmat asiakkaat saattavat siirtää tällaisen kaupanteon ulkomaille.

Eräät eivät enää…pysty rahoitukseen

Yritykset ja elinkeinoelämän järjestöt ovat kertoneet, että pankit ovat jo kiristäneet yritysrahoitusta tuntuvasti. Haapasalmi kehottaa miettimään asiaa Euroopan laajuisesti.

– Euroopassa on pankkeja, jotka eivät enää voi rahoittaa mitään. Suomalaiset pankit pystyvät, mutta vakavaraisuusvaatimukset ovat kasvaneet. Suuret yritykset hankkivat yhä useammin rahoituksensa suoraan bondimarkkinoilta.

Haapasalmen mukaan yrityksille on entistä tärkeämpää, että tunnusluvut ovat kunnossa ja että on vakuuksia.

– Marginaalit ovat kohonneet. Kokonaiskorot ovat kuitenkin matalat, koska korkotaso on niin alhainen.

Nordealla on pankiksi erittäin hyvä luottaluokitus. Moody´s antaa sille toiseksi korkeimman Aa3-luottoluokan. Nordea on markkina-arvoltaan yksi Euroopan arvokkaimmista pankeista. Haapasalmi muistuttaa, että asema antaa pankille mahdollisuuden asiakkaiden rahoittamiseen.

– Kun tulin Nordean palvelukseen, en uskonut, että se on joskus markkina-arvoltaan Deutsche Bankia arvokkaampi. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic