Kanta-Häme

Uudet yrittäjät uskovat tulevaan

Hämeenlinnasta on kadonnut viiden vuoden aikana pitkälti toistakymmentä vaatekauppaa. Pitkästä aika menetettyjen kauppojen tilalle saadaan myös uusia, sillä viikon sisällä keskustassa avataan kaksi uutta liikettä.

Viikonvaihteessa Kasarmikatu 1:ssä avasi ovensa miesten vaatteita myyvä My Man ja ensi viikon lauantaina kauppakeskus Tavastilassa vietetään miesten ja naisten muotiin keskittyvän My Miloun avajaisia.

– Vaatekauppoja on lähtenyt Hämeenlinnasta niin paljon, että täytyyhän jonkun tulla niiden tilallekin. Eivät kaikki voi luovuttaakaan. Ehkä tämä on uhkarohkeutta, mutta tiedän etenkin miesten kaivanneen kaupunkiin jo pitkään omaa vaatekauppaa, My Manin avaava Mari Simola sanoo.

Niin Mari Simola kuin My Miloun avaava Mari Huhtamäkikään eivät näe katteen tulevaa kauppakeskusta mörkönä, vaan mahdollisuutena.

– Ei tässä käsiä kannata nostaa ylös, My Miloun Mari Huhtamäki korostaa.

Asiakkaita kyllä riittää

Mari Huhtamäki ja Mari Simola eivät lähde yrittäjinä soitellen sotaan. Huhtamäki on tehnyt jo pitkään taustatyötä vaatekauppojen mahdollisuuksista Hämeenlinnassa. Mari Simolalla on sen sijaan hyvä näppituntuma kenttään, sillä hänellä on ollut kaupungissa oma ompelimo vuodesta 2007 asti.

– Päätökseeni vaikutti paljon asiakkailta tullut palaute siitä, ettei täältä löydy hyvän näköisiä miesten vaatteita, Mari Simola huomauttaa.

Alle kaksi vuotta sitten Hämeenlinnaan muuttanut Mari Huhtamäki on Mari Simolan tavoin vakuuttunut siitä, että asiakkaita riittää muotikauppaan. Kaupungissa on ollut tähän asti tarjolla varsin kapea merkkivalikoima.

– Meidän kauppiaiden on kuitenkin tehtävä yhteistyötä. Haluan hyödyntää muutenkin paikallista osaamista mahdollisimman paljon. Esimerkiksi verkkokaupan tuotteita kuvaavat paikalliset opiskelijat, malleina on hämeenlinnalaisia ja parhaillaan etsin yritykselle kasvoja. Ensimmäisenä kasvonsa My Miloulle antaa Heidi Kyrö, Huhtamäki kertoo.

Mari Huhtamäki myöntää, että kaupan pitää nyt panostaa esimerkiksi imagoonsa ihan toisella tavoin kuin ennen. Imagon rakentajana kivijalkakauppa on vailla vertaa. Esimerkiksi My Milou on nuoren yrittäjänsä näköinen sekoitus verkkokauppaa, kivijalkamyymälää ja näyttelytilaa.

– Kiinteistä kaupoista on tulossa yhä enemmän eräänlaisia näyttelyhuoneita, joissa käydään hypistelemässä vaatteita, vaikka valikoima ja mahdollisesti ostaminenkin tehtäisiin sitten verkossa, Huhtamäki sanoo.

Huhtamäen verkkokaupan on tarkoitus päästä vauhtiin vielä helmikuun kuluessa. Mari Simola ei sen sijaan verkkokauppaa ole vielä edes harkinnut.

– Minusta tuntuu, että miehet haluavat ennen kaikkea nähdä ja sovittaa vaatteensa kaupassa paikan päällä, Simola miettii.

Lähelle pitää päästä

Kehittämiskeskus oy Hämeen yrityspalvelujohtaja Ari Räsäsen mukaan etenkin Hämeenlinnan keskustassa on menossa kaupan uusjako. Yritykset muuttavat nyt paremmille liikepaikoille, sillä kauppaan pitää päästä mahdollisimman vaivattomasti.

Hankalin tilanne on vanhoissa kauppakeskuksissa, joissa olevat tilat ovat usein aikansa eläneitä ja epäkäytännöllisiä. Vastauksia keskusten tulevaisuuteen etsitään nyt yhä ponnekkaammin.

– Uudet tuulet puhaltavat ennen kaikkea vanhassa Skogsterin liiketalossa, jonka markkinointiin panostetaan toden teolla. Mahdollisuuksia rakennuksessa on ravintolasta monimuotoiseen kauppaan ja jopa kauppahalliin. Kaikessa pitää ottaa huomioon kuitenkin talon historiallinen henki, Räsänen kertoo.

Ostoksilla käyminen on tämän päivän elämysmatkailua. Räsänen sanoo, että verkkokauppa on kova kilpailija. Shoppailulta odotetaan hyvän valikoiman lisäksi hyvää palvelua ja yllätyksiä. Näiden takia ollaan valmiita matkustamaan pitkällekin.

Ennen vanhaan Hämeenlinnan kauppoihin tuli asiakkaita niin Forssasta kuin Riihimäeltäkin. Se voisi olla mahdollista myös tulevaisuudessa.

– Odotan kovasti vaikkapa tapahtumapuiston avautumista, sillä eri tapahtumat tuovat kauppoihin myös uusia asiakkaita. Vielä kun Hämeenlinnaan saataisiin uusia etnisiä ravintoloita, voisi täältäkin löytyä se elämys, joka houkuttaisi myös ostoksille, Ari Räsänen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

5.6.2020