Kanta-Häme

Uudet yritykset tuovat pöhinää

Lammilaisen Autokaven yrittäjä Jyri Munne on tyytyväinen. Katsastustoiminnan saaminen osaksi autokorjaamoa on vihdoinkin totta.

Kun nyt jo 15 vuoden ikään ehtinyt yritys perustettiin vuonna 2000, oli katsastuskonttorin tarjottava samat palvelut niin henkilöautoille kuin raskaallekin kalustolle.

Viime kesänä katsastuslakia helpotettiin, ja Munne päätti vihdoin tehdä unelmasta totta.

Odotukset ovat ainakin toistaiseksi maltilliset. Munne kertoo kuulleensa, että uuden palvelupaikan löytäminen vie keskimäärin pari, kolme vuotta. Myös nettikauppa on haukannut perinteisten kaupan alan yritysten asiakkaista osansa.

– Onneksi netistä ei ainakaan toistaiseksi saa korjaamo- tai katsastuspalveluita.

Kuntaliitos ei yksin syypää

Toimivat lähipalvelut tekevät arjesta sujuvaa. Siksi Lammin Yrittäjien puheenjohtaja Päivi Veikkola toivottaakin uudet yritykset sydämellisesti tervetulleiksi.

Palveluiden näivettymisestä on usein syytetty vuoden 2009 kuntaliitosta. Tätä Veikkola ei kuitenkaan niele purematta.

– Yrityselämä kulkee omia latujaan. Vaikka kaupunki voisikin tukea pk-yrityksiä nykyistä enemmän, ei kuntaliitos kaikkea selitä. Ihmismäärä ympärillä on aina sama, oli liitosta tai ei.

Kylän noin 5 500 asukkaasta iso osa on paluumuuttaneita ja jo eläkeikäisiä. Lapsiperheitä voisi Veikkolan mukaan houkutella seudulle esimerkiksi myös iltaisin ja viikonloppuisin auki olevat kahvilat.

Veikkola kehuu Lammin erinomaista sijaintia Hämeenlinnan ja Lahden välissä sekä paikallisten yrittäjien yhteishenkeä.

– Paikallispalvelut turvataan vain, jos niitä käytetään, hän muistuttaa.

Oma auto on ehdoton

Tämän viikon maanantaina Lammilla vietettiin kahden eri yrityksen avajaisia. Autokaven lisäksi myös TT-Autokoulu avasi uuden toimipisteen, jossa aiemmin tarjotun ammattikuljettajakoulutuksen lisäksi voi suorittaa mopokortin sekä yleisimmät ajokorttiluokat.

Yrittäjä Marja Lindfors kiittelee, että tiukasta talous- ja kilpailutilanteesta huolimatta vastaanotto on ollut hyvä.

– Iso osa asiakkaistamme asuu haja-asutusalueilla, joilta on kymmenenkin kilometrin matka kylälle. Se, että palveluita tarjotaan oman kylän keskustassa, on siis ehdottoman tärkeää.

Autoalan yrityksille lieneekin kylällä tarvetta. Autokaven Jyri Munne kertoo, ettei tunne yhtäkään autotonta, paikallista perhettä. Useimmissa perheissä on pikemminkin kaksi autoa.

Samaa mieltä on paikkakunnalle pari vuotta sitten Helsingistä muuttanut Ulla Ek.

– En tunne paikallisista ketään, jolla ei olisi autoa. Se katsastusasema on kyllä mahtava lisä. Nythän täällä on kaikki, mitä peruselämiseen tarvitaan.

Ekin mukaan Lammi on mukava ja vireä kylä. Elokuvateatterin lisäksi Ek kaipaisi Lammille matkailua elävöittävää yritystoimintaa.

– Kesäasukkaat eivät välttämättä jaksa vuodesta toiseen innostua sahtimuseosta tai vanhasta kirkosta. Kotieläinpuisto tai kesäkahvila toimisivat hyvin pitäjässä, jossa on paljon maataloutta, hän suunnittelee. (HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic