fbpx
Kanta-Häme Hattula

Hattulan valtuusto päätti: Yhtenäiskoululle uudisrakennus Parolan koulun kalliotontille

Hattulan valtuusto päätti myös Pihlajalinna-sopimuksen purkamisesta. Molemmista asioista äänestettiin.
Hattulan valtuusto piti joulukuun kokouksensa Parolan koulun ruokasalissa. Seppo Söderlund (ps., eturivissä kolmas vasemmalta) oli yksi aktiivisista keskustelijoista kokouksessa. Kuva: Tomi Vesaharju
Hattulan valtuusto piti joulukuun kokouksensa Parolan koulun ruokasalissa. Seppo Söderlund (ps., eturivissä kolmas vasemmalta) oli yksi aktiivisista keskustelijoista kokouksessa. Kuva: Tomi Vesaharju

Parolan yhtenäiskoulun uudet tilat rakennetaan Parolan koulun kalliotontille. Keskiviikkoiltana istunut valtuusto päätti näin kolmen äänestyksen jälkeen.

Tämä lopputulos oli oikeastaan selvä jo etukäteen, vaikka kunnanhallitus esittikin rakennuspaikaksi Juteinin koulun hiekkaparkkia. Parolan koulun kalliotonttia näet liputti etukäteen 18 valtuutettua ja yksi varavaltuutettu mielipidekirjoituksessaan Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa viime viikonvaihteessa.

Tämä 18 oli jo enemmistö 35 valtuutetusta. Lopulta kalliotontti sai ääniä muiltakin.

Ensin äänestys lykkäyksestä

Ensin tosin äänestettiin siitä, lykätäänkö asian käsittelyä lisäselvitysten saamiseksi. Tätä esitti Teemu Salvisto (kesk.), mutta äänestyksessä asian siirtämistä kannatti hänen lisäkseen vain kolme muuta valtuutettua.

Antti Hämäläinen (sd.) esitti koko demariryhmän puolesta kalliotontille rakentamista ja sitä, että samalla selvitettäisiin liikuntasalin kunto ja päätetään joko vanhojen tilojen peruskorjauksesta tai uusien liikuntatilojen rakentamisesta.

Markus Rantsin (kok.) esitys oli melkein sama eli ykköskohtana oli kalliotontti, mutta kakkoskohtana pelkästään uusien liikuntatilojen rakentaminen (ei siis peruskorjauksen selvittäminen).

Rantsin esitys peittosi Hämäläisen esityksen äänin 21–11 (3 tyhjää). Seuraavassa äänestyksessä Rantsin esitys oli vastakkain kunnanhallituksen esityksen eli Juteinin koulun hiekkaparkin kanssa. Äänestystulos oli 11–23 (1 tyhjä), joten päätökseksi tuli kalliotontti ja selvitys uusien liikuntatilojen rakentamisesta.

Puheenvuoroja riitti. Tässä on äänessä Tuomas Nieminen (vas.).

Useita vaihtoehtoja ollut esillä

Päättäjillä ja asian valmistelijoilla on ollut matkan varrella uudisrakennuksen paikasta useita vaihtoehtoja ja esityksiä. Valtuusto käsitteli asiaa viimeksi kesäkuussa, ja silloin päätökseksi tuli, että uudisrakennus rakennetaan Juteinin koulun lähelle.

Tarkempi rakennuspaikka jäi kuitenkin tuolloin yksilöimättä, ja siksi asia oli nyt jälleen päätettävänä. Valtuusto käveli siis nyt aiemman päätöksensä yli, kun rakennuspaikaksi päätettiinkin Parolan koulun alue.

Tämä herättikin keskustelua kokouksessa, Seppo Söderlund (ps.) sanoi jopa, että valtuusto tekisi laittomasti, mikäli päättäisi sellaisesta vaihtoehdosta, jota ei ole valmisteltu. Söderlund ei kuitenkaan esittänyt asian käsittelyn siirtämistä.

Lapsimäärä pienenee

Paljon puhuttiin siitäkin, että tulevaisuudessa Parola tarvitsee lapsimäärän vähetessä enää yhden koulukeskuksen, ja siksi ei kannata panostaa kahden koulualueen kehittämiseen.

Moni valtuutettu ja myös nuorisovaltuutettu Eetu Hakulinen muistuttivat, että päätöstä tehdään nuorten terveyden takia, ja siksi uudistuksilla on kiire.

Uudisrakennusta aletaan suunnitella ensi vuonna, mutta pääosa rakentamisesta toteutuu vuonna 2021.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.), kunnanjohtaja Katariina Koivisto, valtuuston puheenjohtaja Ville Myllymäki (sd.) ja hallintopäällikkö Jarkko Luukkonen.

Pihlajalinna-sopimus purettiin

Myös Pihlajalinna-asia herätti keskustelua. Seppo Söderlundin mielestä kunnan ei kannata purkaa sopimusta, vaan haastaa Pihlajalinna oikeuteen siitä, ettei se ole järjestänyt terveydenhuoltoa sopimuksen mukaisesti.

Tästä sopimuksestahan halusi eroon nimenomaan Pihlajalinna, sillä sopimus oli sille epäedullinen. Kun kunta vaati parannusta lääkäritilanteeseen, Pihlajalinna olisi suostunut siihen vain hintoja korottamalla. Se taas olisi ollut kilpailulain vastaista.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) myönsi, että Söderlund on oikeassa.

– Tässä on kuitenkin juridisen puolen lisäksi inhimillinen puoli. Noudatamme periaatetta, että viisaampi väistää. Emme voi enää vaarantaa 10 000 asukkaan terveyttä.

Kunta aikoo joka tapauksessa haastaa Pihlajalinnan oikeuteen vielä tämän vuoden puolella ja vaatia vahingonkorvausta.

– Voimme syyttää Pihlajalinnaa sopimuksen rikkomisesta ja ihmisten heitteillejätöstä.

Tästäkin kuitenkin äänestettiin. Äänin 31–3 (1 jäävi) päätettiin, että sopimus puretaan ensi keväänä erikseen määriteltynä ajankohtana, ja että uusi sopimus allekirjoitetaan mahdollisimman pian Terveystalo oy:n kanssa. Terveystalo jätti viimevuotisessa kilpailutuksessa toiseksi edullisimman tarjouksen.

Valtuusto päätti myös ensi vuoden budjetista. HäSa

Lue myös:

Parolan uuden koulun paikasta tehtaillaan ehdotuksia – Koulutyöryhmän vetäjä valittelee “nokkimista ja riidankylvämistä” (29.5.)

Juteinin koulun hiekkaparkki vahvoilla uuden koulun paikaksi Hattulassa, asia ylimääräisenä ensi viikon valtuustoon  (20.9.)

Hattula otti aikalisän kouluasiassa, jonkinlainen hintalappu tarvitaan ennen paikan valintaa (25.9.)

Menot