Kanta-Häme

Uupuneen yrittäjän hyppy tuntemattomaan

Ahdistus iski heti joulun jälkeen. Katja Brusila oli viettänyt pyhät vanhempiensa luona Espanjassa. Kun kotiinlähdön hetki läheni, tunsi Brusila palan pyrkivän kurkkuunsa yhä tarmokkaammin. Suomeen ja arkeen palaaminen ahdisti.
 
Joululomaa edelsi puolentoista vuoden tauoton työputki. Kolmessa eri yrityksessä yrittäjänä ja osakkaana olevan Brusilan työpäivät venyivät usein 12–14 tunnin mittaisiksi, eikä vapaapäiviä juuri ollut.
 
Brusila tunsi itsensä väsyneeksi, mutta ennen kaikkea hän tunsi itsensä huonoksi äidiksi. Kotona huomiota olisivat kaivanneet 9- ja 14-vuotiaat pojat, joiden yksinhuoltaja Brusila on.
 
– Äiti ehdotti, että mitä jos muuttaisimme Espanjaan. Ajattelin kuitenkin ensin, että enhän mä nyt mitenkään voi.
 
Ajatus jäi kuitenkin kytemään. 
 
– Kotona arki on aika haipakkaa ja lapset ovat vähän heitteillä, Brusila sanoo.
 
Yrittäjän päivät alkavat kotona kello 7 paperitöillä. Ensimmäisen treeniasiakkaan Brusila ottaa vastaan tavallisesti kello 10 Training Camp Korjaamon tiloissa. Ihannetilanne olisi, että asiakkaita olisi päivän mittaan neljä, mutta käytännössä määrä saattaa kiireisimpinä kasvaa 6–7:ään. Iltaisin Brusila vetää vielä Korjaamolla ryhmäliikuntatunteja. Lisäksi hän toimii valmentajana paikallisessa taekwondo-seurassa.
 
Vähitellen ehdotus alkoi tuntua aina vain järkevämmältä. Ja vielä lopputalven aikana ehdotus kypsyi päätökseksi: Brusila muuttaisi syksyllä poikiensa kanssa ainakin vuodeksi Espanjaan.
 
Toimettomaksi Brusila ei aio heittäytyä. Työ on onneksi sellainen, että sitä voi tehdä missä päin maailmaa tahansa. Omia työtiloja ei tarvita, sillä suunnitelmissa on tehdä yhteistyötä sikäläisen crossfit-salin kanssa.
 
Suunnitelmissa on ryhtyä myymään personal trainer -palveluita Aurinkorannikolla asuville suomalaisille. Markkinoita on, sillä alueella asuu noin 20 000 suomalaista. Brusila laski tarkkaan millaisella työpanoksella kolmihenkinen perhe tulisi Espanjassa toimeen. Hän päätyi siiten, että nykyisen 70 viikoittaisen työtunnin sijaan kolmikko selviäisi Espanjassa, vaikka työtunnit pudottaisi 20:een. Elintason laskua tämä toki vaatisi, mutta siihen Brusila olisi valmis.
 
– Eläminen Espanjassa on niin paljon halvempaa kuin Suomessa. Espanjassa ilmestyvässä Òle-lehdessä viitattiin juuri tutkimukseen, jonka mukaan sadan euron ruokakärry maksaa siellä 33 euroa, Brusila sanoo.
 
Suomeen jäävän kotinsa Brusila aikoo panna vuokralle.
 
Heittäytymistä Brusila on harrastanut ennenkin. Liikunta ei nimittäin aina ole ollut työ.
 
Koulutukseltaan Brsusila on konetekniikan insinööri. Hän on työskennellyt muun muassa tuotantopäällikkönä hämeenlinnalaisessa M-Componentsissa. Yhä nykyään hän on osakkaana vanhempiensa perustamassa riihimäkeläisessä metallialan konepaja Daratekissa, missä hän on tehnyt paitsi paperihommia, myös koneistusta ja hitsausta. Tästä yrityksestä Brusila on hiljalleen jättäytymässä pois. Nykyään hän työskentelee Daratekille enää päivän viikossa.
 
– Nyt liikunta on täysin mun elämäni. Se on sekä työ että vapaa-aika, Brusila sanoo elokuussa avatun toiminnallisen harjoittelun keskuksen toimistotiloissa.
 
Omia asiakkaitaan hän haluaa auttaa liikunnan ilon löytämisessä. Omalla esimerkillään Brusila haluaa myös osoittaa, ettei koskaan ole liian myöhäistä.
 
Taekwondoon vasta yli 30-vuotiaana kilpailumielessä hurahtanut Brusila on saavuttanut lajissa kansallista ja kansainvälistä menestystä. Vuonna 2013 hän hävisi niukasti Suomea Lontoon olympialaisissa edustaneelle Suvi Mikkoselle SM-finaalissa. Mikkonen on käytännössä ammattiurheilija, Brusila puolestaan amatööri.
 
Tällä hetkellä Brusilan aika ei riitä kuin yhteen tai kahteen lajikohtaiseen treeniin viikossa. Parhaimmillaan treenikertoja on kertynyt viikoittain viisi.
 
– Lokakuussa Nizzassa järjestettäisiin Euroopan mastersit. Mielessä on käynyt, että sinne voisi lähteä. Treenata vain pitäisi alkaa nyt heti.
 
– Toistaiseksi omat treenit on pitänyt tehdä kesken työpäivän, aina sopivissa väleissä. Nyt haaveilen siitä, että saisin itse treenata ihan miten haluan, Brusila hymyilee. 

Päivän lehti

9.4.2020