Kanta-Häme

Uurnankin voi koristella kauniisti

Kukkakauppias törmää työssään yhtenään siihen harhakäsitykseen, että tuhkauksen yhteydessä hautajaiskukat poltetaan.
 
– Monesti kuulee ihmisten pohdiskelevan, että kimpun ei ehkä tarvitse olla erikoinen, koska se päätyy liekkeihin, Jenna Papunen Parolantien Kukkapalvelusta kertoo.
 
– Arkku jää kuitenkin paikoilleen ja se siunataan aivan samalla tavalla kuin tavanomaisissa hautajaistoimituksessa. Omaiset voivat itse päättää, vievätkö kukat muistolehtoon vai annetaanko se suntion tehtäväksi. Jos käytössä on hautapaikka, kukat viedään sinne odottamaan uurnan laskua.
 
Vaikka tuhkaus on Suomessa päivä päivältä yhä yleisempää, siihen liittyvät mielikuvat tulevat usein ulkomaisista elokuvista.
 
– Meillä Suomessa esimerkiksi arkut ovat yleensä aivan samanlaisia, oli sitten kyseessä hautaus tai tuhkaus. Amerikassa vainajat saatetaan palsamoida ja sikäläisissä tv-ohjelmissa näkee metallisia arkkuja, joiden tarkoituksena on säilyttää vainaja ”koskemattomana” kymmeniä vuosia. Suomessa taas suositaan puisia tai muita nopeasti maatuvia materiaaleja.
 
Monia materiaaleja
 
Suomessa vainajan tuhkaa ei myöskään saa säilöä, kuten jossain muualla maailmassa on tapana. Tuhka voidaan sirotella hautausmaan muistolehtoon tai haudata uurnassa hautapaikalle. Tuhkan saa sirotella myös omalle maalle tai vesistöön. Haudattaessa tuhka muualle kuin omalle maalle tarvitaan maanomistajan kirjallinen lupa. Vapaamuotoinen selvitys tai seurakunnista saatavalla lomakkeella annettu selvitys tuhkan lopullisesta sijoituspaikasta on annettava silloin kun tuhkauurna noudetaan krematoriosta. Hautaustoimilain mukaan tuhkaa ei saa jakaa, vaan se on sijoitettava yhteen paikkaan vuoden kuluessa siitä kun se on noudettu krematoriosta.
 
– Uurnia on saatavissa nykyään aivan kaikenlaisia, on puisia, sorvattuja, keraamisia, metallisia ja verhoiltuja, Papunen luettelee.
 
– Uurnan voi tehdä myös itse, jos haluaa. Nykyään on kaunis tapa tehdä tai tilata uurnaa varten myös oma kukkakoristeensa, joka laitetaan paikalleen uurnan laskemisen yhteydessä. 
 
Vain tuhka jää
 
Tuhkattava vainaja siirretään siunauksen jälkeen takaisin kylmätiloihin ja kukat seuraavat arkun mukana tuhkaukseen asti, jonka jälkeen kukat seuraavat tuhkauurnaa. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa siunaus toimitetaan useimmiten lauantaisin ja tuhkaus siunauksen jälkeisellä viikolla arkipäivänä. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa kaikki vainajat tuhkataan Vuorentaan kappelissa sijaitsevassa krematoriossa.
 
Tuhkaus arkkuineen kestää vaihtelevasti puolestatoista tunnista kahteen tuntiin. Koska uunin lämpötila on noin 850-900 astetta, kaikki palaa, vain tuhka jää jäljelle. Tuhka kerätään uunista siivilöitäväksi astiaan ja metalliset arkun helat, joita joskus tuhkasta löytyy, poistetaan. Tämän jälkeen suntio siirtää tuhkan omaisten tai ystävien valitsemaan uurnaan. Tuhkaa aikuisesta ihmisestä syntyy noin neljä litraa. 
 
Omaiset saavat uurnan siunauskappelissa uurnan luovutuksessa. Uurna kätketään hautaan omaisten kanssa sovittavana aikana, yleensä siunausta seuraavalla viikolla. Uurnan voi laskea hautaan uurnan noutanut henkilö tai seurakunnan työntekijä. Uurnaa laskettaessa on mahdollista viettää lyhyt hartaushetki.
 
 
 

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic