Kanta-Häme

Uusi äitiyspoli helpottaa odottavien äitien hoitopolkua

Ensimmäiset ajat helmikuun alussa käynnistyvälle äitiyspoliklinikalle on jo annettu äideille Riihimäen seudulla. Jos raskauden eteneminen vaatii synnytys- ja naistentautien erikoislääkärillä käyntiä, vastaanotolle ei enää välttämättä tarvitse lähteä keskussairaalaan Hämeenlinnaan asti.

– Kokeilemme kätilön sekä synnytysten ja naistentautien erikoislääkärin työparin vastaanottoa Riihimäen sairaalassa. Katsomme kuinka tarpeelliseksi poliklinikka osoittautuu, kertoo synnytys- ja naistentautien vs. osastonhoitaja Merja Kairi.

Riihimäen seudulta pieni osa synnyttäjistä valitsee synnytyssairaalakseen Hyvinkään sairaalan. Vastaavasti Kanta-Hämeen keskussairaalaan Hämeenlinnaan tullaan synnyttämään erityisesti Akaasta ja Valkeakoskelta.

Äitiyspoliklinikan toiminta aloitetaan Riihimäellä, koska seudulle halutaan tarjota tasapuolisuuden nimissä lähipalvelua. Forssan hyvinvointikuntayhtymä on ostanut omalle äitiyspoliklinikalleen synnytyslääkärin palvelut Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

Neuvolan terveydenhoitaja tekee tarvittaessa lähetteen äitiyspoliklinikalle ja tarvittaessa Riihimäen seudun raskaana olevat ohjataan Riihimäen äitiyspoliklinikalle.

Päivystyspotilaat ohjataan Hämeenlinnaan, jossa on valmiudet tarvittaviin toimenpiteisiin. Merja Kairi kertoo esimerkkeinä, että Riihimäen äitiyspoliklinikalle voidaan ohjata äidit esimerkiksi synnytystapa-arvioita varten.

– Äiti voi käydä Riihimäellä myös vaikkapa tilanteissa, joissa kohdunsuuta on tarkkailtava, kun supistukset alkavat ennenaikaisesti. Myös, jos vauva kasvaa arvioitua hitaammin tai nopeammin, tilannetta voidaan selvitellä Riihimäellä, osastonhoitaja kertoo.

Riihimäen äitiyspoliklinikalla voidaan arvioida jo raskauden alkuvaiheessa millaista seurantaa raskaus vaatii esimerkiksi äidin perussairauden takia.

Lähipalveluna avattava äitiyspoliklinikka helpottaa tutkimuksiin lähtemistä.

– Äitiyspoliklinikalla lääkärin ja hoitajan työpari selvittää tutkimustarpeen. Äiti pääsee samalla käynnillä tarvittaviin tutkimuksiin, Merja Kiuru vakuuttaa.

Riihimäellä lääkärin tekemät ultraäänitutkimukset, vauvan sydänääniä kuunnellaan ja äiti käy laboratoriossa. Kaikki tarvittava hoituu samalla käyntikerralla. Jos äidin tai lapsen tila vaatii tarkempaa seurantaa tai tarkkailua, se tehdään Hämeenlinnan äitiyspoliklinikalla. Hämeenlinnaan lähetetään esimerkiksi äidit, joilla on raskaudenaikainen diabetes tai synnytyspelkoja.

Raskaudenaikaiset seulontatutkimukset tehdään edelleen Hämeenlinnassa ja tarvittaessa äiti lähetetään Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. HÄSA

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic