Kanta-Häme

Uusi alkoholilaki tuo helpotusta pienpanimoille

Pienpanimoiden suoramyyntioikeuksiin on todennäköisesti luvassa helpotuksia alkoholilain kokonaisuudistuksen myötä.

Parhaillaan valmistelussa olevan uuden alkoholilain myötä panimoyrittäjät saisivat myydä olutta suoraan asiakkaille ilman kioskilupaa.

Tällä hetkellä pienpanimot tarvitsevat oluen myymiseen elintarvikekioskiluvan. Kioskilupaan liittyy oma byrokratiansa, jonka panimoyrittäjät ovat kokeneet kiusaavana.

Kioskiluvan mukaan valikoimassa täytyy olla tietty määrä elintarvikkeita, eikä alkoholin myynti saisi olla määräävässä asemassa. Panimoyrittäjän oluen myyntilupa voi kaatua myös siihen, että aluehallintovirasto katsoo alueella olevan jo tarpeeksi elintarvikekioskeja.

– Lain valmistelu on vielä kesken, mutta pienpanimoiden aseman helpottamisesta on päästy yhteisymmärrykseen, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) erityisavustaja Hanna-Maija Kause.

Panimot eivät saa myydä tuottamiaan yli 4,7-prosenttisia oluita, sillä niiden vähittäismyynti kuuluu Alkon monopolin piiriin. Asiakkaat voivat maistella väkevämpiä oluita, mutta panimot joutuvat ohjaamaan heidät ostoksille Alkoon. Pienpanimoliitto on lobannut prosenttirajan poistamista vuodesta 1997 asti. Kausen mukaan se saattaa nyt tulla mukaan lakiesitykseen.

– Rajan poistamiseen saattaisi nyt löytyä poliittisista tahtoa, mutta uudistus voi törmätä Euroopan unionin kilpailulainsäädäntöön. Komission kanta täytyy selvittää, ennen kuin asia viedään eduskunnalle, Kause kertoo.

Vuonna 2009 silloinen peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) ajoi viinitiloille liköörin myyntioikeuksia, mutta EU-komissio torppasi hankkeen. Komissio ei hyväksynyt sitä, että kotimaisia liköörejä myytäisiin suoraan tiloilta, mutta ulkomaiset tuottajat saisivat liköörinsä markkinoille ainoastaan Alkon kautta. Pienpanimoiden myyntioikeuksien laajentaminen saattaa saada saman tuomion.

Komissio katsoo suomalaisen tilaviinin suoramyyntiä sormien läpi. Marjaviinejä ei käytännössä katsoen tuoteta Suomen ulkopuolella, joten niiden suoramyynti ei synnytä epäreilua kilpailutilannetta.

Hämeen ammatti-instituutin Lepaan yksikössä viinialan koulutusta vetävän Eva Palotien mukaan suoramyynti on erittäin tärkeä osa viinitilojen liiketoimintaa ja liköörin myyntioikeus parantaisi niiden tilannetta merkittävästi.

– Suomen viinitiloja ei olisi olemassakaan ilman suoramyyntioikeutta, Palotie sanoo.

Viime vuodet ovat olleet vaikeita viinitiloille. Vielä vuonna 2009 Suomessa oli yli 50 viinitilaa, mutta nyt niitä on 25. Kausen mukaan liköörin myynnin salliminen ei kuitenkaan ole menossa lakiesitykseen, koska komission kanta on tiedossa. Kausen mukaan lain valmistelutyössä suurin ratkaistava kysymys liittyy ruokakaupoissa myytävien juomien prosenttirajaan.

Kausen mukaan perussuomalaiset haluaisivat nostaa prosentin 8,5:een ja kokoomus 15:een. Kumpikin vaihtoehto on keskustalle mahdoton, mutta nelosoluen myynti ruokakaupoissa saattaisi sopia keskustallekin.

Ministeri Rehulan on tarkoitus antaa esityksensä uudesta alkoholilaista parin viikon sisällä, minkä jälkeen laki lähtee lausuntokierrokselle. Eduskunnan käsittelyyn laki on menossa aikaisintaan syksyllä.

Päivän lehti

13.8.2020