Kanta-Häme

Uusi apteekkikonsepti ei innosta Kanta-Hämeessä – "Kiinnostus on aika laimeaa tällä hetkellä"

Kanta-Hämeessä torjutaan Olo-apteekin lähentelyt.
Olo-apteekin taustalla arvioidaan olevan Tamron halu saada lisää kontrollia lääkkeiden tukku- ja vähittäiskauppaan verrattuna aiempiin yhteenliittymiin, joita apteekeilla on ollut. Kuvituskuva. Kuva: Sara Aaltio
Olo-apteekin taustalla arvioidaan olevan Tamron halu saada lisää kontrollia lääkkeiden tukku- ja vähittäiskauppaan verrattuna aiempiin yhteenliittymiin, joita apteekeilla on ollut. Kuvituskuva. Kuva: Sara Aaltio

Lääketukkuri Tamron, apteekkareiden ja Terveystalon perustama ja yhteisesti omistama Olo-apteekki haluaa laajentua valtakunnallisesti ja kasvaa Suomen suurimmaksi apteekkibrändiksi. Toistaiseksi Helsinkiin on avattu kolme ja Pietarsaaren seudulle Pohjanmaalle avataan kaksi ketjuun kuuluvaa apteekkia, mutta Kanta-Hämeessä se ei näyttäisi saavan ainakaan laajaa jalansijaa.

Haastatellut kantahämäläiset apteekkarit kertovat järjestään, että Olon mukaan hyppääminen ei kiinnosta, vaikka yhteydenottoja ja houkutteluja on ollut.

Riihimäen Aarre Apteekin apteekkari Kirsi Rosenqvist on tutustunut konseptiin pääpirteissään ja pitää sitä ”ihan mielenkiintoisena”, mutta ei ole kiinnostunut lähtemään mukaan.

– Haluan olla itsenäinen alusta loppuun ja määrätä kaikesta, mitä apteekin sisällä tapahtuu, Rosenqvist perustelee.

Aarre Apteekki kuuluu Laatuapteekit-yhteenliittymään, jonka muodostaa noin 100 apteekkia.

 

Rosenqvist kertoo jutelleensa apteekkarikollegoiden kanssa Olo-brändin mukaan hyppäämisestä.

– Sanoisin, että kiinnostus on aika laimeaa tällä hetkellä, hän arvioi.

Hämeenlinnan Tori-Apteekin apteekkari Jukka Niemi arvelee, että Olo lienee lähestynyt tavalla tai toisella kaikkia Suomen apteekkareita.

– En näe tuon tyyppisen konseptin tuovan sellaista lisäarvoa, että lähtisin mukaan.

Niemi sanoo apteekkinsa tärkeimmän tehtävän olevan auttaa asiakkaita onnistumaan heidän lääkehoidossaan, eikä siihen tarvita ulkopuolista konseptia. Niemi on toiminut aiemmin sekä Yliopiston Apteekin että lääkeyhtiö Oriolan toimitusjohtajana.

Myös Kaurialan, Tiiriön, Hattulan ja riihimäkeläisen Aurinko Apteekin apteekkarit kertovat, että eivät ole kiinnostuneita liittymään mukaan Olo-apteekkeihin.

Kaurialan apteekki ja Aurinko Apteekki kuuluvat Avainapteekit-yhteenliittymään, jossa on yli 200 apteekkia. Hattulan apteekki kuuluu Laatuapteekit-yhteenliittymään.

 

Olo-apteekin toimitusjohtaja Aleksi Routama mukaan verkkokauppa, apteekkarilupien määrän lisääntyminen ja päivittäistavarakaupan mahdollisen roolin kasvu tarkoittavat, että apteekki ei ole niin paikallinen palvelu kuin aiemmin. Tähän voidaan vastata ketjun avulla.

– Yksin apteekkari jää liian pieneksi panostamaan näihin, mutta yhdessä siihen pystytään vaikuttavammin.

Routama painottaa, että kun Terveystalo-konserni on mukana omistajana, se tuo tarjolle terveyspalveluja laajemmin kuin perinteisissä apteekeissa.

Rosenqvist sanoo, että ketjusta puhuminen ei sovi apteekkeihin.

– Se on ehkä jopa harhaanjohtavaa. Yritysmuotona olemme toiminimiä, ja vastaamme siitä apteekkareina taloudellisesti ja ammatillisesti, Rosenqvist painottaa.

– Muiden tuotteiden kuin lääkkeiden osalta voi puhua yhteistyösopimuksista ja markkinointiponnistuksia voidaan tehdä yhdessä, mutta apteekki ei voi olla ketju. HäSa

Juttua muokattu 29.11.2019 klo 10.40: Täydennetty tieto apteekkien kuulumisesta Avainapteekit- ja Laatuapteekit-yhteenliittymiin.

Päivän lehti

28.2.2020