Kanta-Häme

Uusi avi-johtaja luottaa yhteistyön voimaan

Etelä-Suomen aluehallintoviraston johtoon vuoden alussa astuva Minna Karhunen on odottanut uutta työtään jo kärsimättömästi. Hän palaa halusta päästä toteuttamaan aluehallinnon muutosta.

– Olen muutosjohtaja, ja siksi hainkin tätä virkaa. Järvenpäässä olen ollut toteuttamassa isoja muutoksia, ja sen jälkeen tuli olo, että mitäs nyt sitten tehdään.

Järvenpään kaupungin kehitysjohtajasta tulee siis avin ylijohtaja. Hän seuraa virassa Anneli Tainaa, toista kokoomuslaista entistä naispoliitikkoa.

Ensimmäistä kertaa valtion virkaan

Karhusen nimityksen jälkeen verkossa nousi keskustelua siitä, että virka olisi jotenkin pedattu Karhuselle. Karhunen kuitenkin kiistää tämän.

– Ei kukaan pyytänyt minua hakemaan tätä virkaa. Olin varmaan kokoomuksellekin aika lailla yllätyshakija. Ei minulla ole enää kokoomukseen sellaisia yhteyksiä. Kansanedustaja-ajastani on jo pitkä aika.

Ei Karhunen ollut myöskään ollenkaan varma siitä, että tulisi valituksi. Hän ei ole koskaan aiemmin työskennellyt virkamiehenä valtiolla. Koko hänen virkamieskokemuksensa on kunnalliselta puolelta.

Muutama vuosi sitten hän tosin haki valtiovarainministeriöön.

– Silloin rekrytointia hoitanut konsultti sanoi minulle, ettei minun kannattaisi ottaa virkaa vastaan, vaikka minut valittaisiinkin, koska olen liian nopea ja dynaaminen valtiolliseen organisaatioon.

Karhunen uskoo, että nyt ovat ajat muuttuneet ja että nopeus ja dynaamisuus alkavat olla haluttuja ominaisuuksia valtionhallinnossakin.

– Mutta kyllä minua on varoiteltu. Sanottu, että jos kunnissa päätöksenteko on hidasta ja konservatiivista, valtiolla se sitä vielä enemmän.

Eroon hallinnon sektorirajoista

Joka tapauksessa Karhunen halusi vaihtelua ja pois kunnallisesta tehtävästä. Hän ehti työskennellä eri kuntien palveluksessa viitisentoista vuotta, ja lisäksi hän oli kymmenisen vuotta mukana Hyvinkään kunnallispolitiikassa, myös johtotehtävissä.

Järvenpäässä Minna Karhunen ehti toimia kuusi vuotta kehitysjohtajana, ja sinä aikana kaupungin elinkeino- ja maankäyttöpalvelut uudistettiin. Ne muutettiin asiakaslähtöisiksi.

Tällainen tavoite Karhusella on muutenkin. Hän inhoaa eri hallintojen sektorirajoja ja haluaisi päästä niistä eroon myös uudessa työpaikassaan avissa. Tosin sitä hän ei tiedä, miten se työ käytännössä tehdään.

– En vielä tunne uutta tehtävääni kovin hyvin, koska en ole sitä työtä päivääkään tehnyt. Mutta olen saanut hyvän perehdytyksen edeltäjältäni.

– Anneli Taina sanoi minulle, että kukin ylijohtaja voi melko pitkälle rakentaa tehtävän omannäköisekseen. Siitä olen iloinen.

Ylijohtaja aikoo tiedottaa somessa

Taina siirtyi ylijohtajaksi Etelä-Suomen maaherran virasta. Ylijohtajana hän ei julkisuudessa juurikaan esiintynyt, sillä ylijohtajan virkaan ei liity edustusvelvollisuuksia.

Minna Karhunen pitää sitä hyvänä asiana.

– Arvostan vapaa-aikaani hyvin paljon. Viihdyn kuntosalilla ja lenkkipolulla paremmin kuin edustustilaisuuksissa.

Mutta avoimuutta ja tiedottamista tämä entinen toimittaja (muun muassa Hyvinkään Uutiset ja Uusi Suomi) kuitenkin arvostaa. Siksi hän aikoo olla esillä sosiaalisessa mediassa.

– Muotoa en ole vielä päättänyt, mutta todennäköisesti se on Facebook. Järvenpäässäkin olen pitänyt kehitysjohtajan Facebook-sivustoa, ja olen saanut siitä hyvää palautetta.

Minna Karhunen on tullut tunnetuksi paitsi kansanedustajana, myös ongelmakunta Karkkilan kaupunginjohtajana.

Neljää Karkkilan-vuottaan Karhunen pitää mielenkiintoisena, mutta myös rankkana kokemuksena.

– Tuntui siltä, että sai tehdä neljässä vuodessa kahdeksan vuoden työt.

Johtajan uskottava tekemiseensä

Karhunen lähti Karkkilasta, koska näki kaupungin tilanteen lohduttomana.

– Kaupungin olisi mieluummin kannattanut valita kuntaliitos kuin jatkuvat ja loputtomat säästöt, mutta Karkkila ei halunnut kuntaliitosta, eivätkä myöskään naapurikunnat.

– Halusin lähteä, kun en pystynyt näkemään enää toivoa. Johtajan pitää uskoa siihen, mitä hän tekee.

Kuntaliitos ja kuntarakenneasiat kiinnostavat muutenkin Karhusta. Järvenpään kaupunki suhtautuu kuntaliitoksiin myönteisesti, mutta sielläkin monet lähikunnat – erityisesti Kerava ja Nurmijärvi – haraavat vastaan.

Järvenpään-kokemukset ovat saaneetkin Karhusen toivomaan, että aveilla olisi mahdollisuus edesauttaa kuntaliitoksia ja kuntarakenteen järkevöittämistä.

Aluehallinnon on muututtava

Minna Karhunen uskoo, että seuraava hallitusohjelma sisältää aluehallinnon uudistamisen.

– Sekin kertoo jotakin, että minut on nimitetty vain kolmeksi vuodeksi, vaikka aiemmin ylijohtajan virkakausi oli viisi vuotta.

Karhusen mielestä muutos on välttämätön monestakin syystä. Verotulot pienenevät, samoin ikäluokat, ihmisiä jää paljon eläkkeelle, työvoiman määrä vähenee. Lisäksi puhutaan paljon normien ja sääntelyn väljentämisestä.

– On hyvä, jos tällaiset muutokset voidaan tehdä sisältä päin. Toivon, että aluehallinto ottaisi tässä aktiivisen roolin. Ne ihmiset, jotka näiden asioiden kanssa työskentelevät, ovat parhaita asiantuntijoita siitä, mitkä normit ovat turhia ja mitkä tärkeitä.

Karhunen toivoo myös, että avi ja kunnat tekisivät yhteistyötä sen sijaan, että kunnat näkevät avin jonkinlaisena uhkaavana valvojana.

– Luotan muutenkin enemmän yhteistyön voimaan kuin pakkoon. (HäSa)

Mainos