Kanta-Häme

Uusi elämä ei katso aikaa – Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysosastolla ponnistetaan vuoden ympäri

Kanta-Hämeen keskussairaalassa ponnistetaan vuoden ympäri.
Osastonylilääkärin Tiina Vilmi-Kerälän mukaan synnytysosastolla jouluaatto on työpäivä siinä missä muutkin päivät. Aaton aamu on joulunajan kiireisin. Henkilökunta voi myös levähtää taukohuoneessa, jos siihen on aikaa. Kuva: Riku Hasari

Kovin montaa vuosikymmentä ei tarvitse mennä taaksepäin, kun suomalaiset syntyivät vielä saunassa. Nykyään yleisempää on, että kätilö komennetaan töihin joulusaunasta, joskin sekin on harvinaista.

Kun useimmat hiljentyvät joulun viettoon, ollaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa valmiudessa uutta elämää varten. Synnytyssalissa ei ole väliä, onko jouluaatto vai tavallinen arkipäivä.

– Synnytys ei katso aikaa tai paikkaa. Meille jouluaatto on työpäivä siinä missä muutkin päivät, osastonylilääkäri Tiina Vilmi-Kerälä toteaa.

Jouluaaton aamua hän kuvailee kuitenkin kiireiseksi. Synnytyksen päätteeksi halutaan nopeasti kotiin viettämään joulua perheen kesken.

– Joulu eroaa siinä mielessä muista päivistä, että silloin sairaalaan ei tulla varmistamaan mitään pientä vaivaa. Tänne tullaan, kun on tosi kyseessä.

Samaa mieltä on kätilönä työskentelevä Henna Valkonen – joulun työvuorossa saattaa ruokatunti jäädä joskus välistä.

Kiirettä ei kuitenkaan kovin helposti näytetä, synnyttäjä halutaan pitää mahdollisimman rauhallisena. Iltavuorot ja yöt ovat usein joulun seesteisimpiä vuoroja.

– Työ tuntuu merkitykselliseltä, kun on auttanut parkuvan vauvan tähän maailmaan. Ja onhan joulussa jotakin taikaa, kaksikko sanoo.

Viime vuonna syntyvyys oli Suomessa kaikkien aikojen matalin. Koko maassa syntyi 50 321 lasta, joista Kanta-Hämeen keskussairaalassa 1 348.

Joulukuussa 2017 koko maassa syntyi 3 823 lasta, joista Kanta-Hämeessä 84. Kuukausi oli hiljaisin keskussairaalan synnytysosastolla. Kiireisintä oli heinä- ja elokuussa. Molempina kuukausina syntyi 131 lasta.

Jos Kanta-Hämeen keskussairaalassa syntyvyys pysyisi edes viime vuoden tasolla, pitäisi joulukuun aikana syntyä liki 200 lasta.

– Ennen 2010-lukua meillä on syntynyt jopa yli 1 700 lasta vuodessa, Vilmi-Kerälä muistelee.

Joulun päivystysvalmius on Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysosastolla seuraava: kuusi kätilöä aamuvuorossa, kolme illassa ja kaksi yövuorossa.

Lisäksi synnytyssalissa päivystää kolme kätilöä. Talossa on myös synnytyssalin lääkäri vuorokauden ympäri.

– Leikkauksista jouluna hoidetaan vain kiireisimmät. Osastolla on raskaana olevia, synnyttäneitä ja naistentautien potilaita. Ikähaarukka on iso, Vilmi-Kerälä sanoo.

Joulutunnelmaa sairaalamiljööseen luodaan perinteisillä tavoilla: on joulukuusta, -koristeita, -valoja ja sekä tietysti jouluruokaa ja tonttulakkeja.

Sairaalan kahviossa ja osastoilla kiertää myös kuorolaulajia. Joulutunnelma syntyy kuitenkin läheisyydestä.

Läheisyys otetaan huomioon vastasyntyneiden kohdalla eri tavalla kuin takavuosina. Esimerkiksi kapalointi on jäänyt historiaan. Vanhempien ja vauvan kiinteää sidettä luodaan ihokontaktilla heti syntymän jälkeen.

Ihokontaktissa vauva makaa vähissä vaatteissa äidin tai isän paljasta rintakehää vasten.

– Se on lämmin ja turvallinen paikka. Vauva kuulee vanhemman sykkeen, joka on kuulunut myös kohdussa. Vauvan ja vanhempien vuorovaikutus käynnistyy samalla sekunnilla.

Vilmi-Kerälä arvelee, että käytäntö on juurtunut viime vuosina.

– Tässä työssä tulee uuttaa tietoa sisäistettäväksi koko ajan. Sitä varten tutkimuksia tehdään, että vanhoja käytäntöjä saataisiin kumottua. HÄSA

Synnytysosasto

Synnytys- ja naistentautien erikoissairaanhoitoa tarvitseville naisille.

Osastolla syntyy vuosittain noin

1 400 vauvaa.

Vanhemmat voivat valita erilaisia synnytys- ja kivunlievitystavoista itselleen sopivimman.

Kivunlievitykseen sekä lääkkeellisiä että lääkkeettömiä vaihtoehtoja.

Synnytysosastolla on kuusi synnytyssalia ja kaksi kodinomaista tarkkailuhuonetta.

Perhehuone, jossa vanhemmat voivat tutustua rauhassa uuteen perheenjäseneen.

Yksikköön kuuluvat synnytysosasto, äitiyspoliklinikka, naistentautien poliklinikka, synnytys- ja naistentautien vuodeosasto sekä äidinmaitokeskus.

Yhteydenotto

Päivystyksellisissä kiiretilanteissa numero on (03) 6292108, johon vastataan vuorokauden ympäri.

Synnytyspalveluista voi kysellä arkisin virastoaikoina numerosta 040 5839165.

Raskauden seurantaan liittyvissä asioissa ensisijainen yhteydenotto omaan neuvolaan.