Kanta-Häme

Uusi Enegia voi kasvaa Välimeren rantaan saakka

– Budjettimme on tälle vuodelle 20 miljoonaa euroa. Tavoitteenamme on 40 miljoonan euron liikevaihto vuonna 2020, sanoo Enegia Groupin toimitusjohtaja Tommi Vekka.

Kaksi Suomen suurta sähkönhankinta- ja energiakonsultointiyritystä Skapat Energia ja Energiakolmio on yhdistetty Enegiaksi. Konsernissa on saatu päätökseen yritysjärjestelyt, joista yhtiöissä päätettiin viime syksynä.

– Meillä on paljon työtä asiakassuhteiden syventämisessä. Asiakkaamme ostavat meiltä keskimäärin kaksi tuotetta, kun erilaisia palveluja on käytettävissä yli 20.

Vekka sanoo, että Enegia on alallaan Suomen johtava yritys. Hänen mukaansa kasvumahdollisuuksia sillä on Euroopassa aina Välimeren rantaan asti.

– Meillä on mahdollisuus päästä johtavaksi yritykseksi myös Ruotsissa ja Baltian maissa. Realistisesti on sanottava, että muissa Euroopan maissa tähän ei ole mahdollisuutta vuonna 2020.

Enegian pääomistajaksi tuli Vaaka Partners -pääomasijoitusyhtiö. Energiakolmion perustajat myivät omistuksensa. Tommi Vekan omistukseen jäi runsaat 30 prosenttia uudesta Enegiasta.

Enegian liiketoiminta on uudessa yhtiössä jaettu kolmeen liiketoiminta-alueeseen. Niitä ovat energiamarkkinat, katselmointi ja projektointi sekä Enerkey ja kiinteistöjen etähallinta. Enegialla on Suomessa paljon erilaisia kilpailijoita, jotka toimivat vain jollakin liiketoiminta-alueella.

– Meidän etuna on puolueettomuus ja palvelukyky. Koko arvoketju on hallinnassamme.

Kilpailijat ovat usein laitetoimittajia. Kansainvälinen laitevalmistaja voi myydä myös konsultointia energiatehokkuudesta. Tällainen yritys ei kuitenkaan myy sähkönhankintaa eikä kiinteistön etävalvontaa.

– Voidaan kysyä, miksi tarvitaan useita laitetoimittajia. Meidän mallimme tuo asiakkaalle läpinäkyvyyttä ja uskottavuutta.

– Kun emme myy omia laitteitamme, olemme myös puolueettomia.

Skapatin kanssa sulautunut Energiakolmio oli jyväskyläläinen yritys. Enegian henkilöstö jakautuu Hämeenlinnan, Jyväskylän ja Helsingin kesken. Hämeenlinnassa on noin 45, Jyväskylässä noin 80 ja Helsingissä puoli tusinaa työntekijää. Ruotsissa henkilöstöä on 15. Yksi työntekijä on Berliinissä tekemässä päästökauppaa ja alkuperätakuita.

– Meillä Skapatissa oli henkilöstöä myös kentällä, kun Energiakolmiossa työt oli keskitetty Jyväskylään. Kentällä on nyt 20 asiakasvastaavaa, Vekka kertoo.

Liiketoimintojen vetäjät jakautuvat Jyväskylän ja Hämeenlinnan kesken. Toimitusjohtajan työpaikka on Hämeenlinnassa.

– Helsingissä hoidetaan päästökauppaa ja hallitaan ”salkkua”. Siellä on myös myyntihenkilöstöä, sillä pääosa suurista asiakkaistamme on siellä. Meidän on mentävä asiakkaiden luo.

Vaikka Skapatin ja Energiakolmion toimialat olivat samat, Tommi Vekka luonnehtii niitä kulttuuriltaan hyvin erilaisiksi yhtiöiksi. Eroja synnytti jo se, että suuret yritykset olivat Energiakolmion asiakkaina. Skapatin ”leipää” taas olivat keskisuuret kuluttajat.

– Omistusjärjestely ja rivakka aikataulu helpottivat organisointia. Yrityksellä on oltava yksi johto ja yksi strategia.

Vekan mielestä yhtiöiden sulauttaminen yhteisen nimen alle oli loppusilaus kulttuurien yhdistämisessä.

– Nimet ovat osa identiteettiä. Vasta matkailla kirkastui, että meidän on pakko mennä yhden nimen malliin. HäSa

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic