Kanta-Häme

Uusi erä jatkaa vanhaan malliin

Panssariprikaatissa astui maanantaina palvelukseen noin 1 300 alokasta, joista noin 30 on naisia. Varusmiehet saapuvat keskimäärin tunnin matkan päästä.

Muualla Suomessa varusmiehillä saattaa olla viikonloppuisin kotiin tuntien matka. Palautumisaika jää lyhyeksi, kun suuri osa lomasta menee matkustamiseen.

Palvelusajan jaksottamisen kokeilussa palveluspäiviä kertyy tavallisen viiden päivän sijaan kymmenen, jonka jälkeen vapaapäiviä on neljä. Tällöin sekä henkiseen että fyysiseen palautumiseen jää tarpeeksi aikaa.

– Meidän harjoitusalueemme ovat lähellä ja varusmiesten kotimatkat keskimäärin niin lyhyitä, ettei koulutuspäiviäkään tarvitse lyhentää niiden takia, kertoo Panssariprikaatin komentaja eversti Pekka Järvi.

Sodankylässä uutta 10/4-jaksotusta alettiin käyttää tammikuussa. Tällä viikolla kokeilu jatkuu jo toisen saapumiserän kanssa. Jos kaikki sujuu hyvin, uusi jaksotusjärjestelmä laajenee ensi vuoden alusta alkaen koko Lapin jääkäriprikaatiin.

Kokeilulla halutaan muun muassa parantaa varusmiesten palvelusoloja.

– Olemme saaneet varusmiehiltä palautetta, että kahden päivän vapailla ei ehdi palautua rasituksesta. Uusi jaksottaminen voi olla ratkaisu tähän, kertoo Jääkäriprikaatin komentaja eversti Antti Lehtisalo.

Palvelusajan uusi jaksottaminen koskee koko palvelusaikaa.

Alikersantti Niki Nupposen mukaan kokeilu kuulostaa järkevältä niissä olosuhteissa, joissa kotimatkat ovat pitkiä. Parolannummelle nykyinen järjestelmä on hänen mielestään sopiva.

Toinen keskeinen tavoite jaksottamiskokeilussa on koulutuksen tehostaminen ja sen suunnittelun helpottuminen.

Henkilökunnalle uusi jaksottamistapa tuo jonkin verran lisää viikonlopputöitä. Lehtisalon mukaan kouluttajat ovat pitäneet erityisen positiivisena sitä, kuinka paljon pitkät koulutusjaksot tehostavat suunnittelua ja oppimista.

– Viikkolepokin toteutuu kyllä, kun työaika voidaan tasoittaa varusmiesten neljän päivän loman aikana.

Järven mukaan Parolannummella työaikaa ei kannattaisi järjestellä senkään takia uudestaan, että henkilökuntakin asuu lähellä.

Ennen pilotin päätöstä ja tulosten analysointia on vaikea sanoa, minkälaisia taloudellisia säästöjä se tuo. Lehtisalon mukaan Lapissa säästöä saadaan tilausbussien käytön vähenemisestä. Bussikuljetusta käyttävät lähes kaikki Sodankylän varusmiehet.

Varusmiesten kotimatkat helpottuvat hieman tästä viikosta lähtien, koska VR mahdollistaa nyt paikanvarauksen myös heille. Paikan varaaminen vaatii liittymistä Veturi-asiakasohjelmaan. HÄSA