Kanta-Häme

Uusi henkilökorttilaki tulee voimaan vuoden alussa

Henkilökorttien käyttöön ja hakemiseen tulee monta muutosta vuodenvaihteessa.

Esimerkiksi sairausvakuutustietojen merkitsemisestä henkilökortille luovutaan. Aiemmin Kela-tiedot sai halutessaan henkilökortille, mikä helpotti asiointia apteekissa.

Yksi suurimmista syistä luopumisen takana on se, että sairausvakuutustiedot löytyvät nykyään apteekkien omista sähköisistä järjestelmistä, kertoo poliisihallituksen ylitarkastaja Tiina Rantanen.

Muutos myös nopeuttaa hieman henkilökortin myöntämistä.

Valmista henkilökorttia ei tarvitse enää jonottaa poliisiasemalla. Kortin voi huomisesta eteenpäin hakea passin tavoin Matkahuollon ja sen alihankkijoiden toimipisteistä. Uudistus koskee myös pika- ja express-passeja.

Vuodenvaihteesta alkaen passeja ja henkilökortteja voi hakea yli 700 noutopisteestä. Aikaisemmin normaalilla toimitusajalla toimitettuja passeja on voinut noutaa vain R-kioskeista. Osa niistä pysyy noutoverkostossa, jos niissä on Matkahuollon piste.

Uusi henkilökorttilaki tulee voimaan vuoden alusta, mutta kevennettyä menettelyä koskevat säännökset otetaan voimaan vasta huhtikuun alussa. Silloin myös henkilökortin voi saada ilman käyntiä poliisilaitoksella tiettyjen edellytysten täyttyessä.

Samalla otetaan käyttöön niin sanottu henkilökortin ja passin yhteismyöntö. Henkilökortin voi siis saada kuusi euroa halvemmalla, jos samalla kertaa hakee myös passia.

– Yhteisiä työvaiheita ovat näissä hakijan tunnistaminen ja biotunnisteiden käsittely, eli käsittelyn työaika vähenee yhteismyönnössä. Hinnan alennus kohdistetaan henkilökortin hintaan, Tiina Rantanen sanoo.

Yhteismyöntöä lukuun ottamatta passin ja henkilökortin hinnat pysyvät pääosin ennallaan.

Henkilökorttien määrä on noussut nopeasti, ylitarkastaja Tiina Rantanen kertoo. Vuoden 2015 lopussa noin joka kymmenes suomalainen omisti henkilökortin. Määrä oli kasvanut kahdessa vuodessa noin 26 prosenttia yli puoleen miljoonaan.

Nyt kortteja on vielä enemmän. Tänä vuonna marraskuun loppuun mennessä oli haettu lähes 146 000 henkilökorttia.

Rantasen mukaan osa hankkii sekä passin että henkilökortin, minkä hän arvelee lisääntyvän yhteismyönnön takia.

– Henkilökortti on hyvin käytännöllinen asiakirja, se mahtuu hyvin lompakkoon. Passi on kokonsa puolesta hankalampi pidettäväksi jatkuvasti mukana.

Rantanen muistuttaa, ettei ajokortti ole virallinen henkilöllisyystodistus vaan osoitus ajo-oikeudesta. Silti useimmat baarit ja esimerkiksi Alko hyväksyvät kuvallisen asiakirjan todisteeksi täysi-ikäisyydestä.

Vuodenvaihteessa myös henkilökortin ulkoasu uudistuu passin tavoin. Myös passien valmistaja vaihtuu tietoturvayritys Gemaltoksi, joka on tähän mennessä valmistanut henkilökortit. Uudet ulkoasut ovat saaneet innoituksensa Lapin luonnosta ja Suomi 100 -juhlavuodesta.

Tällä hetkellä passeja ei voida myöntää, koska järjestelmiin tehdään päivityksiä. Perjantai-iltana alkaneet poliisin sähköisen asiointipalvelun ja passijärjestelmän käyttökatkot kestävät sunnuntaiaamuun asti. HÄSA

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic