Kanta-Häme

Uusi hoito voi tehota MRSA-sairaalabakteeriin

 
Antibiooteille vastustuskykyinen MRSA-bakteeri aiheuttaa merkittävästi riesaa sairaalaympäristössä. Uusi tutkimustulos antaa kuitenkin toivoa, että bakteeri olisi tulevaisuudessa entistä paremmin hoidettavissa.
 
New Scientist -lehti kertoi keskiviikkona, että lääkeyhtiö Merckin tutkijat ovat löytäneet uuden tavan tappaa MRSA-bakteereita. Käytännössä kyseessä on kahden lääkkeen yhdistelmästä: toinen heikentää MRSA:n vastustuskykyä niin, että varsinainen, aiemmin tehottomaksi muuttunut antibiootti pääseekin tekemään työnsä.
 
Toistaiseksi menetelmää on testattu vain laboratorionäytteillä sekä koe-eläiminä käytetyillä hiirillä.
 
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan MRSA-tartunta tapahtuu tyypillisesti niin, että joko toisesta potilaasta tai hoitoympäristöstä hoitajan tai lääkärin käsiin on tarttunut MRSA-bakteeria, joka hoitotoimenpiteen yhteydessä tarttuu seuraavaan potilaaseen.
 
MRSA-tartunnan voi saada myös terveydenhuollon laitosten ulkopuolella ilman selvää osoitettavaa syytä, joten sairaaloissa ei voida aina tietää, kuka potilaista kantaa MRSAta.
 
Toistaiseksi kaikkien MRSA-infektioiden hoitoon löytyy tehoava antibiootti. Hoidossa vain joudutaan käyttämään eri antibiootteja kuin tavallisen stafylokokki-infektion hoidossa. 
 
MRSA voi aiheuttaa vakavia infektioita.

Menot