Kanta-Häme Janakkala

Hopealahti-neuvotteluissa etsitään yhä sopua - Uusi kaavaehdotus määrää velvoitteita maanomistajille

Kunnanjohtaja: Neuvotteluja maanomistajien kanssa aiotaan jatkaa.
Kesäkuinen ilmakuva Hopealahden alueesta. Kuva: Riku Hasari
Kesäkuinen ilmakuva Hopealahden alueesta. Kuva: Riku Hasari

Turengin Hopealahden asemakaavan muutos on edennyt ehdotusvaiheeseen. Muutos voimassa olevaan kaavaan verrattuna on se, että katujen ja muiden yleisten alueiden toteuttamisvastuu, kuten katujen rakentaminen, määrätään alueen maanomistajille tai -haltijoille.

Tämän määräyksen puuttuminen alkuperäisestä kaavasta aiheutti sen, että kunta pani alueen keväällä rakennuskieltoon. Kesäkuussa kunnanhallitus päätti hakea kauppakirjan ja kunnallistekniikan sopimuksen purkua käräjäoikeudelta sekä hakea maanomistajilta vahingonkorvausta.

Maanomistajat ja kunta ovat neuvotelleet asiasta, mutta ainakaan vielä ei ole päästy tulokseen. Kesälomienkin takia neuvottelurintamalla on ollut viime aikoina hiljaista.

– Kyllä tässä vielä yhteistä näkemystä tavoitellaan. Toivottavasti solmu lähtee aukeamaan, kunnanjohtaja Reijo Siltala sanoo.

Tärinämääräys tiukentuu

Janakkalan kunta myi Turengin aseman lähellä sijaitsevan Hopealahden alueen Turenki Resorts oy:lle vuonna 2016; asemakaava alueelle oli laadittu edellisenä vuonna.

Aseman eteläpuoliseen kortteliin on kaavoitettu kaksi tonttia, joista lähempänä asemaa olevalle tontille voi rakentaa asuinkerrostalon, joka voi sisältää myös majoitusliikkeen. Eteläpuoliselle tontille voi rakentaa asuinpientaloja. Tonttien väliin jää paikoitusalue. Tämä peruskuvio jää siis ennalleen.

Muutos voimassaolevaan kaavaan verrattuna on – edellä mainitun määräyksen lisäksi – se, että tärinää koskeva määräys ulotetaan koskemaan koko korttelia, kun se aiemmin koski vain aseman lähellä olevaa tonttia. Tärinä on huomioitava asuinrakennusten rakenteiden suunnittelussa niin, ettei tärinä ylitä tiettyä suositusarvoa.

Kunnan tekninen lautakunta hyväksyi kaavaehdotuksen osaltaan tiistaina, ja seuraavaksi ehdotus menee kunnanhallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi. HäSa

Lue lisää:

Janakkalan kunta torppasi Hopealahti-yrittäjien ehdotukset, mutta osapuolet toivovat edelleen sovintoratkaisun syntymistä (18.6.2020)

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic