Kanta-Häme

Uusi juoksutapahtuma ei sovi tekstiiliurheilijoille

– Ei kannata laittaa tuliteriä lenkkareita jalkaan. Mutta ilman vesuria kumminkin pärjää.

Näin opastaa kilpailujohtaja Jyrki Vuorinen esitellessään uudenlaista maastojuoksukilpailua, joka järjestetään Parolannummen ja Lehijärven maastossa kesäkuun alussa.

Military run -tapahtumassa voimansa ovat yhdistäneet hattulalaiset urheiluseurat Parolan Visa ja Pekolan Isku sekä Panssariprikaati. Kilpailua markkinoidaan extreme-juoksuna eli äärimmäisyyksiin menevänä lajina.

Maastojuoksukilpailussa matkana on 11 kilometrin lenkki, joka kiertää pääosin pitkin panssariuria ja pururatoja. Kapeimmillaan reitti kulkee poluilla, eli osallistujien ei tarvitse itse raivata ryteikköä. Matkan varrella on monenlaisia esteitä.

Maailmalla suosittuja tapahtumia

– 11 kilometrin kesän ennätystä ei kenenkään kannata tulla tänne rikkomaan, Parolan Visaa edustava Vuorinen sanoo.

Visan ja Iskun toiminnanjohtaja Janne Oksanen ja Hattulan vs. liikuntasihteeri Lauriina Aninko kertovat, että Hattulaan on pitkään toivottu juoksutapahtumaa. Jyrki Vuorinen kertoo, että extrememaastojuoksuun päädyttiin monen sattuman summana.

– Britanniassa tällaiset ovat suosittuja tapahtumia, ja tässä on otettu sieltä mallia, Vuorinen kertoo.

Suomessakin vastaavia tapahtumia on järjestetty muutaman kerran Vantaalla, Tahkolla ja Oulussa. Varsinkin Vantaan tapahtuma on kerännyt tuhansia osallistujia, mutta Hattulassa ollaan tyytyväisiä, jos 150 ilmoittautuneen raja ylittyy.

– Vantaalla mukana on ollut huumoriporukoita, esimerkiksi opiskelijoita ja polttareiden viettäjiä. Sellaiset ovat tervetulleita meillekin, Oksanen sanoo.

Hän myös kertoo, että kiipeilyosuuksia on jätetty Hattulan juoksusta pois, mutta kastumaan reitin varrella pääsee, eivätkä vaatteet pysy muutenkaan tahrattomina.

Prikaati antaa kalustoaan käyttöön

Panssariprikaati luovuttaa tapahtuman käyttöön maastoesteitä ja kaksi panssarivaunua, joiden alta täytyy ryömiä.

Panssariprikaatin liikuntakasvatusaliupseeri, vääpeli Pasi Suvisola kertoo, että prikaatissa suhtauduttiin alusta alkaen myönteisesti urheiluseurojen ehdotukseen tapahtuman järjestämisestä.

– Me annamme kalustoa käyttöön, ja vastavuoroisesti seurat järjestävät Panssariprikaatin henkilökunnalle, varusmiehille ja palvelusta suorittaville naisille oman erillisen kilpailun päivää ennen yleistä tapahtumaa.

Kaikki neljä toivovat, että kesäkuun tapahtuma saa jatkoa tulevina vuosina.

– Jos kaikki sujuu hyvin ensimmäisellä kerralla, sana leviää puskaradiossa varmasti, Jyrki Vuorinen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic