Kanta-Häme

Uusi keksintö päästää radioaallot sisälle "antenni-ikkunasta" – 5G saattaa pahentaa kuuluvuusongelmia

Puheluiden kuuluvuusongelmat ja mobiilinettiyhteyksien katkokset sisätiloissa ovat yhä yleisempiä, koska energiatehokas rakentaminen vaimentaa signaaleja.

Kun radiosignaalit eivät läpäise rakennusmateriaaleja yhtä hyvin kuin aiemmin, ikkuna on niille luontevin sisäänpääsykanava, sanoo radiotarkastusasiantuntija Jukka Pihonen Viestintäviraston taajuushallinnosta.

Sisätilojen kuuluvuusongelmaan on kehitetty ikkunaratkaisuja, koska energiaa säästävät selektiivilasit estävät osaltaan kännykkäyhteyksiä.

– Meidän näkökulmastamme ikkunaratkaisu on hyvä ja suositeltava tapa parantaa tilojen kuuluvuutta, jos siihen vaan pystyy vaikuttamaan, Pihonen sanoo.

Uusin keksintö on ikkuna- ja ovitoimittaja Inwido Finlandin ikkunaan yhdistetty passiiviantenni, joka luo niin sanotun virtuaalisen RF-aukon, joka kerää, läpäisee ja jakaa radiotaajuista signaalia. Valmistajan mukaan mobiilisignaalin voimakkuus voi nousta sisätiloissa jopa satakertaiseksi.

Kasarmikatu 9 Hämeenlinnan keskustassa on tähän mennessä isoin kohde, jossa suurin osa ikkunoista korvataan ”antenni-ikkunoilla” ikkunaremontin yhteydessä.

– Julkisivuremontissa lämpörappauksen alle tuli lisäeristeen metalliverkko. Rakenne toisi yhdessä uusien selektiivi-ikkunoiden kanssa kuuluvuusvaikeuksia ilman passiiviantennia, sanoo Tiivin projektipäällikkö Jukka-Pekka Jaatinen.

Keväällä markkinoille tulleen patentoidun antenniratkaisun keksijä on tamperelainen diplomi-insinööri, Stealthcase oy:n Juha Lilja, joka on ollut aiemmin töissä Nokialla.

Hämeenlinnalainen Lammin Ikkuna oy kehitti oman ratkaisunsa sisätilojen kuuluvuusongelmiin jo neljä vuotta sitten, ja Signal Window saatiin markkinoille viime vuoden alussa.

– Ratkaisussamme koko ikkunarakenne on valjastettu signaalin läpäisyyn, kertoo toimitusjohtaja Hannu Saarinen.

Hänen mukaansa Signal Window läpäisee matkaviestinsignaaleja monikertaisesti tavanomaiseen ikkunaan verrattuna, mitä on testattu yhtiön omissa tutkimustiloissa Lammilla.

Lammin Ikkunan Signal Window maksaa reilun 10 prosenttia enemmän tavalliseen ikkunaan verrattuna, ja Tiivi Connect Antenni tuo 100–120 euroa lisää yksittäisen ikkunan hintaan.

Viestintäviraston Jukka Pihonen uskoo, että molemmat ikkunaratkaisut ovat toimivia. Hänen mukaansa myös seinät voivat läpäistä signaaleja rakennustyypistä riippuen. Radiosignaaleita eivät juuri vaimenna esimerkiksi puu tai eristelevyt, joissa ei ole alumiinia.

– Rakennusteollisuudessa pitäisi olla tietoisia mahdollisista ongelmista, jos rakennusmateriaalit valitaan niin, ettei kuuluvuutta huomioida, Pihonen sanoo.

Myös tiivistyvä kaupunkirakentaminen lisää kuuluvuusongelmia.

– Esimerkiksi Helsingissä Kalasatama on pommi. Puhelu ei kuulu edes parvekkeella, koska aluetta rakennetaan koko ajan tiiviimmäksi, Tiivin Jukka-Pekka Jaatinen sanoo.

Tuleva 5G-verkko lisää kuuluvuushaasteita, koska se toimii ainakin alussa tämänhetkistä matkapuhelinverkkoa korkeammalla taajuusalueella, joka läpäisee materiaaleja nykyistä huonommin. Tarkkaan kehitystä ei voi vielä Pihosen mukaan ennustaa.

– Osaltaan voi tulla enemmän sisätilaratkaisuja. Nykyäänkin kodin oma Wlan-reititin voi toimia nettiyhteyden kautta tukiasemana myös puheluille VoWiFi-palvelussa, jos se on omalta operaattorilta kytketty ja puhelin tukee palvelua.

Pihonen kuitenkin uskoo, että yhteys lähimmältä tukiasemalta säilyy osaltaan tärkeänä myös 5G:ssä, jolloin rakennuksen pintojen ja ikkunoiden läpäisevyydellä on merkitystä. HäSa