Kanta-Häme

Uusi keskussairaala arveluttaa Riihimäellä

Hämeen Sanomien vaalikoneeseen vastanneista riihimäkeläisehdokkaista hieman yli puolet epäilee kuntien näivettyvän, kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen siirtyy kunnilta maakuntien tehtäväksi.

Kaupungin tehtävien vähentymisestä huolimatta puolet pitäisi henkilökunnan nykyisellään ja vastustaa irtisanomisia.

Suurin yksimielisyys tuntuu vallitsevan pyöräteiden lisäämisestä, yhteistyön käynnistämisestä Hyvinkään kanssa ja Peltosaaren koulun korvaamisesta uudisrakennuksella. Vain joka kolmas ehdokas oli näistä eri mieltä.

Kanta-Hämeen keskussairaalan rakentamiseen suhtaudutaan enemmän kielteisesti (57 prosenttia) kuin myönteisesti.

Ehdokkaista osa pitää koko hanketta liian kalliina, osa haluaa kehittää ennemmin Forssan ja Riihimäen sairaaloita ja osa esittää yhteistyötä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) kanssa.

Vain muutama pitää varauksetta uutta sairaalaa tarpeellisena ja kannatettavana.

Pakolaiskysymykseen ehdokkaiden asenne on pääasiassa kielteinen (58). Harva kannattaa ajatusta, että valtion tulisi velvoittaa kuntia ottamaan kiintiöpakolaisia.

Jyrkin kanta on piraattipuolueen ehdokkaalla ja perussuomalaisilla (100), mutta myös kokoomuslaisista kaksi kolmesta on vastaan. Vasemmistosta ja vihreistä taas vain joka kolmas olisi varauksellisesti vastaan.

Vanhusten laitospaikkojen määrä jakaa ehdokkaita jopa saman puolueen sisällä. Kaikista ehdokkaista 60 prosenttia katsoo, ettei paikkojen vähentäminen ole oikea suunta. Perussuomalaisista 90 prosenttia ja kokoomuksesta 76 prosenttia pitää linjausta oikeana, vasemmistosta 75 prosenttia ja keskustasta 56 prosenttia vääränä.

Kaupungin kehittämiseen ehdokkaat olisivat lähes kautta linjan ottamassa käyttöön kaupungin ja yksityisten maanomistajien yhteiset kaavoitussopimukset. Pakkolunastuksia ei kannateta, mutta kaavoituksen ja kunnallistekniikan hyötyjen ja kustannusten jakaminen sulassa sovussa saa kohtalaisen varovaista kannatusta (64 prosenttia).

Kalmuun on käytetty niin runsaasti aikaa ja rahaa, etteivät ehdokkaat enää pidä järkevänä luopua alueen kehittämisestä (74). Sen sijaan tonttien avaamista halutaan jarrutella (51). Nopean rakentamisen kannalla olisivat vain keskustalaiset (100), demarit (76) ja perussuomalaiset (55). 

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic