Kanta-Häme

Uusi koulujen väistörumba ehkä edessä

Lasten ja nuorten lautakunnan tiistainen päätös säilyttää pienet lähikoulut ja hylätä uuden Visamäen koulun rakentaminen 7,5 miljoonalla eurolla on tuomassa kouluille uuden väistörumban, mikäli päätös saa siunauksen myös kunnanhallitukselta ja -valtuustolta.

Päätös tarkoittaisi hintavia peruskorjauksia sulkemisuhan alla olleissa Miemalan (4,85 milj. e), Myllymäen (3,25 milj. e) ja Ortelan kouluissa (4,2 milj. e). Oppilaat pitäisi sijoittaa rakennustöiden ajaksi toisaalle.

– Myllymäen oppilaat mahtuisivat Seminaarin kouluun. Sieltä vapautuu opetustilaa kymmenen ryhmän verran kesällä 2018, kun Nummen palvelukeskus valmistuu. Miemalan oppilaita voisi sijoittaa Lahdensivun tiloihin, josta väistössä olleet Kaurialan koulun oppilaat ovat siirtymässä Kaurialan lukiolta vapautuviin tiloihin 2019, visioi ensiajatuksiaan Hämeenlinnan kaupungin opetuspalveluiden tilaajapäällikkö Antti Karrimaa.

Hyväksytyllä peruskorjauslistalla olivat lisäksi Hämeenlinnan Lyseo (11,5 milj. e), Hämeenlinnan yhteiskoulun HYK-rakennus (9,3 milj. e), Vuorentaan koulu (4,2 milj. e), Luolajan koulu (3,3 milj. e), Kaurialan lukion muutos yläkouluksi (2,85 milj. e) ja Eteläisten koulun päärakennus (800 000 e).

– Väistötilat on löydettävä jokaiselle kohteelle. Jos ja kun tullaan tarvitsemaan muita vaihtoehtoja kuin Seminaari ja Lahdensivu, se tarkoittaa parakkeja, ja ne ovat suoraan sanoen hirvittävän hintaisia, Karrimaa toteaa.

Esimerkiksi Tuomelan väistötiloina olevista parakeista on maksettu yli 400 000 euroa vuodessa.

Karrimaa kertoo, että listalla oleviin kouluihin joudutaan joka tapauksessa tekemään ylläpitokorjauksia ennen kuin varsinaisiin peruskorjauksiin päästään käsiksi.

Linnan Tilapalvelut on laskenut, että esimerkiksi Miemalan, Ortelan ja Myllymäen koulujen kohdalla ylläpitoon menisi noin 700 000 euroa.

– Tämä on niin usealle vuodelle jaksotettu projekti, että väkisinkin tulee vielä jotain lisäyllätyksiä.

Samaa pelkää myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.).

– Se tässä hirvittää, että tuleeko vielä joku pommi jonnekin. Remontit pitää tehdä kestävällä tasolla, ettei mennä ojasta allikkoon. Ne pitää myös aikatauluttaa. Olen pyytänyt vuosisuunnitelmaa siitä, minä vuonna on pakko tehdä mitäkin.

Lautakunnan investointiesitys ulottuu aina vuoden 2021 syksyyn.

Lautakunnan päätös näillä investoinneilla peruskorjauksineen olisi runsaat 49 miljoonaa euroa, kun kumoon äänestetty Karrimaan ehdotus olisi ollut noin 46, 5 miljoonaa euroa.

Varhaiskasvatuksen puolella lautakunta päätti valita uudisrakennusvaihtoehdon. Se tarkoittaisi uuden Kaurialan lastentalon (7 milj. e) rakentamista Kaurialan koulun tontille ja useiden päiväkotien sulkemista.

Suljettavien listalla ovat Torikadun, Kaurialan, Kaivokadun ja Birger Jaarlin kadun yksiköt sekä Ahveniston vuorohoito. Lisäksi luovuttiin Ojoisten uuden päiväkodin rakentamisesta. HÄSA

 

 

Menot