Kanta-Häme

Uusi kulttuuripäällikkö: Linnanpuiston ja Kantolan suhteen tarvitaan poliittinen päätös

Hämeenlinnan tuore kulttuuripäällikkö Janne Nieminen on vasta kolmatta viikkoa töissä, mutta jo nyt hänellä on tunne, että kulttuuripäällikköä on kaivattu kaupungissa.

– Olen saanut paljon yhteydenottoja kulttuurialan eri toimijoilta, mutta kaikkia en ole vielä ehtinyt tapaamaan.

Hämeenlinnassa ei ole ollut kulttuuripäällikköä sitten vuoden 2014, jolloin kulttuuripalvelujen tilaajajohtaja Timo Koivu jäi eläkkeelle.

Ensimmäiset työviikot ovat näyttäneet Niemiselle, että töitä varmasti riittää. Hämeenlinnalla on hyvä maine, mutta se tarvitsee identiteettinsä vahvistamiseksi lisää kulttuuria.

– Jos kaupungissa vierailee keskellä viikkoa, niin onhan täällä aika hiljaista.

 

Nieminen korostaa vahvasti ruohonjuuritason kulttuurin merkitystä. Yksi hänen aikeensa työssään onkin mahdollistaa erilaisten omaehtoisten tapahtumien syntyä.

– Hämeenlinnassa on kulttuurin infra kunnossa ja ammattimaiset kulttuuriorganisaatiot hyvissä kantimissa. Haluan kuitenkin nähdä kulttuurin laajasti myös kaupunkikulttuurina, jonka alla voi tehdä melkein mitä tahansa.

Hän haluaa sparrata pieniä toimijoita ja rohkaista aktiivisia ihmisiä toteuttamaan itseään. Yksi aktiivisuuteen kannustava asia olisi joustavoittaa kaupungin tarjoamien avustusten mekanismeja.

– Jo nyt pieniä tapahtumia varten on minipilotteja, joiden kautta saada avustusta, mutta olisi hyvä, jos olisi keinoja tukea nousevia tapahtumia vakiintuneiden avustusten ulkopuolelta juuri siinä oikeassa hetkessä.

Tällä Nieminen viittaa tapahtumien aloitusvaiheeseen, jolloin rahoitusta ei vielä juuri ole, mutta tapahtuma on voinut jo löytää yleisönsä.

– Kaikki kaupungit haluavat saada isoja tapahtumia. Niitä voidaan toki tehdä pelkällä rahalla, mutta totuus on, että suurin osa isoista, pitkäkestoisista tapahtumista on syntynyt alun perin, kun pieni joukko innostuneita ihmisiä on alkanut tehdä tapahtumaa itselleen ja kaltaisilleen.

Lopulta tapahtuman menestys riippuu yleisöstä. Yleisö valitsee tapahtuman kiinnostavaksi.

– Ilmapiirillä ja mahdollistamisella pitää tarjota myös pienille tapahtumille puitteet, jotta uusia asioita voi syntyä.

 

Perusteet Hämeenlinnassa ovat Niemisen mielestä kunnossa. Kaupungista löytyy kulttuurin tekijöitä ja kuluttajia omasta takaa, ja sen sijainti on hyvä.

– Vaikka hämeenlinnalaisilla on tapana vähätellä kotikaupunkiaan, on tämä kuitenkin ihan oikea kaupunki, jolla on muualla Suomessa hyvin positiivinen maine. Se pitäisi vielä saada vietyä käytäntöön.

Niemisen mielestä Hämeenlinna keskiaikaisine linnoineen vertautuu ennemminkin Keski-Euroopan pikkukaupunkeihin kuin suomalaisiin kaupunkeihin. Kaupungin historia on ainutlaatuinen, ja se näkyy katukuvassa konkreettisesti.

Hämeenlinnan koko on myös sen etu.

– Täällä on helppo operoida ja muodostaa verkostoja.

Nieminen painottaakin nimenomaan Hämeenlinnalle ominaisen, monentasoisen kulttuurin tarjoamista.

– Kaupungin kulttuurinen identiteetti syntyy siitä, että tehdään omanlaisia juttuja ja toimitaan siinä mittakaavassa, mikä kaupungissa on luontevaa.

Hyviksi esimerkeiksi tällä hetkellä jo toiminnassa olevista omaehtoisista kulttuurin kehdoista hän nostaa Suiston ja Taidekasarmin avoimet ovet.

– Suistolla on rohkeutta vetää omaa linjaansa. Sinne voi mennä aina, ja tietää, että siellä on jotain kiinnostavaa. Myös Taidekasarmin avoimet ovet esittelee monenlaisia tekijöitä ja ihmisiä, joiden yhdistävä tekijä on vain tila. Siellä on aina hyvä meininki.

 

Kantola vai Linnanpuisto?

Hämeenlinnassa paljon puhuttanut asia on Kantolan tapahtumapuiston hiljaisuus. Puistossa ei ole aktiivista toimintaa, ja tänä kesänä siellä ei järjestetty edelliskesien tapaan suurkonserttia.
Festivaalit ovat jääneet Linnanpuistoon, jossa keskustelua tosin aiheuttaa siellä järjestettyjen tapahtumien luonne. Etenkin alueella järjestetyt festivaalit ovat herättäneet paljon keskustelua niin puolesta kuin vastaan.

Niemisen mielestä asiaan tarvitaan selkeä poliittinen kannanotto.
– On oleellista, että Linnanpuistossa tapahtuu, mutta pitää miettiä, minkälaiset tapahtumat sinne sopivat. Linnanpuistolla on rajoitteensa, jotka on otettava huomioon. Kantolassa samanlaisia rajoitteita ei ole.
Nieminen huomauttaa, että mikään ei estä järjestämästä Kantolassa myös pienempiä tapahtumia.
Joka tapauksessa festivaalit ovat tulleet Hämeenlinnaan ja muuallekin jäädäkseen. Ne ovat tällä hetkellä kulttuurisen kuluttamisen kärkipäässä. HÄSA

Päivän lehti

5.8.2020