Kanta-Häme

Uusi läänintaiteilija tuntee korut

Hämeen ja Kaakkois-Suomen uudeksi läänintaiteilijaksi on valittu koru- ja esinemuotoilija Heli Kauhanen Lahdesta. Hän aloittaa kolmivuotisen kautensa 1. helmikuuta. Hän on ensimmäinen korutaiteen läänintaiteilija Taiteen edistämiskeskuksessa Taikessa.

– Läänintaiteilijan tehtävänä on yhtenäistää hajanaista alaa ja tuoda se valtakunnalliseen ja kansainväliseenkin tietoisuuteen, sanoo Taiken johtaja Minna Sirnö.

Heli Kauhanen on valmistunut taiteen maisteriksi vuonna 2008 Taideteollisesta korkeakoulusta. Hänellä on pitkä kokemus sekä korutaiteen yrittäjänä että alan opettajana muun muassa Lahden muotoiluinstituutissa.

Miten korutaiteen tuntemusta voi käytännössä edistää, Heli Kauhanen?

– Tarkemmat käytännön toteutustavat suunnittelen yhdessä Taiken kanssa, kunhan aloitan työssäni helmikuun alussa. Yrittäjänä ja opettajana tunnen kyllä hyvin ne haasteet, joita alalla on. Niihin pyrin etsimään vastaukset.

Minkälaisia pullonkauloja alalla on?

– Alan tunnettuus on heikko. Ihmiset eivät oikein tiedä, miten hyviä taiteilijoita ja miten hyvää koulutusta alalla on. Henkilökohtaisesti olen huolissani alan koulutuspaikkojen puolesta. (Korumuotoilua voi opiskella mm. Lahden muotoiluinstituutissa ja korutaidetta Saimaan ammattikorkeakoulussa Imatralla).

Onko korumuotoilu enemmän taidetta vai käsityöläisyyttä?

– Nämä ovat vähän veteen piirrettyjä viivoja, milloin käsityöläisyys tai muotoilu muuttuvat taiteeksi. Onhan tämä onneksi Suomessa jo tunnustettu taiteeksi, meillä on niin monta kansainvälisesti menestynyttä taiteilijaakin.

Hämeenlinnan seutu kuuluu Hämeen ja Kaakkois-Suomen läänintaiteilijoiden toimialueeseen. Alueella on tällä hetkellä neljä läänintaiteilijaa: korutaiteen, arkkitehtuurin, taiteen hyvinvointipalvelujen ja kuvataiteen alalla. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic