Kanta-Häme

Uusi laituri kuumentaa tunteita Hauholla

 

Hauhon kirkonkylälle suunnitellaan uutta laituria vanhan ränsistyneen tilalle. Hauholaiset ovat jo pitkään toivoneet parempikuntoista ja isompaa laituria kirkon kupeeseen.

Kaikkia suunnitelmat eivät kuitenkaan miellytä.

Liisa Saastamoinen asuu nykyisen venelaiturin vieressä. Hän on huolissaan siitä, miten isompi laituri vaikuttaa lähiasukkaiden elämään. Hän pelkää, että roskaaminen ja järjestyshäiriöt lisääntyvät uuden laiturin sekä veneiden laskupaikan myötä.

Suunnitelmissa veneiden laskupaikka olisi ihan hänen tonttinsa vieressä.

– Ranta on todella pieni ja ahdas, jos tähän tuodaan trailerilla vene, niin se on aivan tässä meidän pihakeinussa kiinni. Pelkään, että yksityisyys kärsii, jos tässä alkaa ravata porukkaa koko ajan, Saastamoinen sanoo.

Autoja pihojen lähellä

Kunnostussuunnitelmassa laituriin tulee lisää sekä vierasvenepaikkoja että vuokrattavia venepaikkoja. Saastamoisen mukaan suurin ongelma eivät ole vierasvenepaikoille tulevat. Ongelmana ovat ne, jotka tulevat paikalle autolla.

– Monet paikkakuntalaiset pitävät veneitään vakituisesti vierasvenepaikoilla. Autoja jätetään jo nyt ihan talojen viereen, vaikka tässä ei ole edes parkkipaikkoja. Jos laituri on tulevaisuudessa isompi, autoja olisi vieläkin enemmän, Saastamoinen sanoo.

Veneilijöiltä valituksia

Hauhon kirkonkylällä toimivat yrittäjät uskovat, että uusi laituri toisi alueelle lisää vierailijoita.

– Parempi laituri toisi volyymia tälle alueelle. Kaikki tietävät, että laituri on huonossa kunnossa. Moni ei viitsi sen takia edes lähteä Hauholle veneellä, Päivi Zetterman Wanhan raitin kievarista sanoo.

Zetterman kuulee usein veneilijöiltä valituksia laiturin huonosta kunnosta ja siitä, ettei vierasvenepaikkoja ole tarpeeksi.

– Veneilijät ovat sanoneet, että jos siihen tulee muutama iso paatti, niin muut eivät mahdu laiturille, Zetterman sanoo.

Toiveissa kaksi laituria

Liisa Saastamoinen ei vastusta itse laiturin kunnostusta. Hän ymmärtää hyvin, miksi uusi laituri on tärkeää saada. Saastamoinen toivoo, että Hauhon kirkonkylälle tehtäisiin kaksi laituria – toinen vierasvenepaikaksi ja toinen vuokrapaikaksi.

Hän toivoo, että vuokravenepaikat olisivat hieman kauempana Pappilanarolla seurakunnan omistamilla mailla.

– Siinä ei ole lähellä asutusta, joten siellä melu ei häiritsisi. Sinne olisi huomattavasti helpompi liikennöidä, Saastamoinen sanoo.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut kaupungin työntekijöitä kommentoimaan suunnitelmia, sillä asiasta tietävät olivat kesälomalla. (HäSa)

 

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic