Kanta-Häme

Keittiö on tärkeä osa lastenkotien toimintaa - Aavarinne aukeaa Turengissa maaliskuussa

Turengin keskustaan valmistuva Aavarinne käsittää kolme lastenkotiyksikköä, erityiskoulun ja neljä tukiasuntoa. Lastenkodit on tarkoitettu yläkouluikäisille lapsille.
Tina Mäkelällä ja Eveliina Selänpäällä on vuosikymmenten kokemus lastensuojelutyöstä.  On aina hienoa saada myönteistä palautetta jo aikuistuneilta entisiltä lastenkotinuorilta, he kertovat. Taustalla uusi Aavarinteen lastenkoti. Kuva: Esko Tuovinen

Turengin koulun lähellä olevalla Aavalinnan tontilla on rakennettu viime kesäkuusta lähtien, ja valmista on helmikuun lopulla. Aavarinne-niminen lastensuojelun sijaishuollon yksikkö voi siten aloittaa toimintansa maaliskuun alussa.

– Tänne tulee kolme seitsemänpaikkaista lastenkotia, ja jokaisella kodilla on oma siipensä ja sisäänkäyntinsä. Jokaisella kodilla on myös oma keittiö ja terassi, Sospro Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Eveliina Selänpää esittelee.

 

Taloon tutustui viime viikolla myös Sospro-konsernin palvelujohtaja Tina Mäkelä. Naiset olivat tyytyväisiä näkemäänsä.

He kertovat, että omat keittiöt ovat tärkeä osa lastenkotien toimintaa. Laitokseen ei palkata kokkia, vaan lapset ohjaajineen tekevät itse ruokansa.

– Näin on lähes kaikissa meidän lastenkodeissa. Ruuanlaitto on opetuksellinen ja kasvatuksellinen juttu, ja se on myös yhteisöllinen asia, Tina Mäkelä kertoo.

 

Tässä vaiheessa ei vielä tiedetä, keitä lastenkotien tulevat lapset ovat.

”Tavoitteena on, että lapset ja nuoret palaavat täältä jossain vaiheessa takaisin koteihinsa.”
Aavarinteen lastenkodit täyttyvät sitä mukaa kun yrityksen kanssa puitesopimuksen tehneet kunnat tekevät huostaanottopäätöksiä ja valitsevat huostaanotetuille lapsille ja nuorille sopivia sijaiskoteja.

Tina Mäkelä korostaa, että tavoitteena ei ole täyttää paikkoja mahdollisimman nopeasti, vaan se että Aavarinne olisi juuri oikea kohde niille lapsille, joita sinne tulee.

– Tavoitteena on, että lapset ja nuoret palaavat täältä jossain vaiheessa takaisin koteihinsa. Siksi on tärkeää, että voimme olla yhteyksissä tänne sijoitetun nuoren perheeseen. Nuori myös käy kotonaan viikonloppuisin.

Koska yhteydet omaan kotiin ovat tärkeät, yleensä kunnat eivät sijoita nuoria kauemmaksi kuin 150 kilometrin tai puolentoista tunnin matkustusajan päähän kotoa.

 

Myöskään työntekijöitä ei ole vielä valittu. Hakuaika päättyi viime viikolla.

– Paljon nämä työpaikat ovat kuitenkin kiinnostaneet. Turengissa ja Hämeenlinnassa järjestetyt rekry-tilaisuudet kiinnostivat isoa joukkoa, Eveliina Selänpää kertoo.

Lastenkotiyksikköön valitaan pääasiassa sosiaali- tai terveysalan ammattitutkinnon suorittaneita.

– Sosionomeja, sairaanhoitajia ja lähihoitajia lähinnä. Puolella työntekijöistä pitää olla amk-tasoinen tutkinto takanaan.

Työntekijöitä taloon tulee johtajan lisäksi 25. Lisäksi tarvitaan sijaisrinki.

– Sijaisuuksistakin olemme saaneet jo yhteydenottoja. On tärkeää, että meillä on vakituiset sijaiset, jotta lapsilla on täällä aina tutut ohjaajat, Selänpää kertoo.

Kolme lastenkotia

Aavarinne käsittää kolme 7-paikkaista lastenkotia, koulun ja neljä tukiasuntoa. Tukiasunnot on tarkoitettu itsenäistä elämää harjoitteleville nuorille.

Lastenkotien nimet ovat Aavankivi, Kaarna ja Kanerva. Kaarna ja Kanerva on suunnattu erityistä tukea tarvitseville nuorille.

Lastenkodeista kaksi avataan maaliskuun alussa, kolmas myöhemmin.

Samalle tontille valmistuvan Aavalinnan koulun toiminnasta vastaa Janakkalan kunta. Kouluun tulee kaksi erityisluokanopettajaa, joista toinen aloittaa maaliskuussa ja toinen elokuussa.

Aavarinteen rakentajayhtiö on raisiolainen Rakennusurakointi S. Tikakoski Oy. Lastenkotirakennuksen kerrosala on 1 120 neliötä, koulun 364.

Aavarinne kuuluu hämeenlinnalaiseen Sospro Kanta-Häme Oy:hyn (joka on entinen Mansikkapuisto Oy).

Sospro-konserni on entinen CTM Oy. Sillä on lastensuojeluyrityksiä Kanta-Hämeen lisäksi Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Pirkanmaalla. Työntekijöitä on yli 150.

Päivän lehti

21.2.2020