Kanta-Häme

Uusi liikenteenhallintajärjestelmä testauksessa moottoritiellä

 

Autoilijat ovat mitä todennäköisimmin havainneet moottoritien varteen pystytettyjä, pimeinä olevia näyttötauluja ja liikennevaloja. Näyttötauluja on asennettu muutaman sadan metrin matkalta ennen ja jälkeen Paasikiven- ja Viipurintien välissä olevan katetyömaan 230 metrin mittaista tunnelia.
 
Kyse on liikenteenhallintajärjestelmästä, jota tällä viikolla testataan etelään menevällä kaistalla tunnelin kohdalla. Pohjoiseen vievällä kaistalla järjestelmän testauksia tehdään Hämeenlinnan keskustaan nousevan rampin kohdalta aina Lukiokadulta moottoritielle laskevan rampin kohdalle saakka.
 
YIT Rakennus oy:n projektipäällikön Timo Parikan mukaan järjestelmää on testattu yksittäisten merkkien toimintaa kolme viikkoa. Etelään ja pohjoiseen vieville teille on kumpaiseenkin asennettu kymmenkunta näyttötaulua ja neljä liikennevaloa.
 
– Pari kuukautta paikallaan olleet näyttötaulut ovat vielä peitettyinä, etteivät ne häiritse autoilijoita. Tällä hetkellä kaikki toimii, projektipäällikkö vakuuttaa.
 
Liikenteen ohjausta
Kokonaisuuden testaus tapahtuu Parikan mukaan maalis-huhtikuun aikana. Näyttötauluilla ilmoitetaan erilaisista moottoritiellä tapahtuvista tilanteista.
 
– Esimerkiksi asfaltoinnista, tunnelin huoltotöistä, viranomaisten pelastusharjoituksista, autokolarista tai muusta tilanteesta, jonka vuoksi liikenne joudutaan tauluilla ohjaamaan rampeille. Tuolloin taulut opastavat Tampereelta ajaessa Kaivokadulle ja Eureninkadulle sekä Helsingistä tullessa Kaivokadulle.
 
– Ne otetaan käyttöön vasta, kun hanke valmistuu. Siihen asti liikennettä ja nopeusrajoituksia ohjataan normaalein liikennemerkein, Parikka huomauttaa.
 
Kaupungin tiedotteen mukaan edellä mainituilla alueilla on yksi ajokaista auki perjantaihin asti molempiin suuntiin. Viikonlopuksi avautuvat molemmat kaistat. Tiiriön ja 10-tien liittymien väliin nopeusrajoituksia voidaan väliaikaisesti myös laajentaa.
 
Moottoritien katteen on määrä valmistua kesällä 2013. Kauppakeskus ja asunnot on ilmoitettu valmistuvaksi joulukuussa 2014. Hankkeen tavoitteena on parantaa Hämeenlinnan kaupungin palvelutarjontaa keskustan alueella.

Päivän lehti

1.4.2020