fbpx
Kanta-Häme

Uusi linja antaa meijerille kasvua ja uusia tuotteita

Hämeenlinnan Osuusmeijerin investointi on tuonut meijerille uusia erikoistuotteita, lisää tuotantoa ja enemmän työtä. Meijeri otti viime vuonna käyttöön uuden linjan ja investoi kaikkiaan lähes 5 miljoonaa euroa tuotannon kehittämiseen.

– Investoinnin ansiosta tuotanto on kehittynyt myönteisesti tänä vuonna. Kerman ja piimän tuotanto on kehittynyt erityisen hyvin, sanoo toimitusjohtaja Risto Koski.

Maidon erikoistuotteiden kysyntä kasvaa jatkuvasti. Uudella ESL-tuotantolinjalla pystytään valmistamaan erikoistuotteita. Lyhyitä ja pitkiä sarjoja voidaan myös tehdä taloudellisesti.

– Uudella linjalla voidaan vaikuttaa tuotteiden koostumukseen, säilyvyyteen ja makuun, Koski kertoo.

Tuotantoa voidaan linjalla vaihtaa nopeasti. Toisaalta uusi kuumakäsittely antaa tuotteille entistä pidemmän myyntiajan. Samaa tuotetta voidaan valmistaa entistä pidempiä sarjoja. Maitotuotteille saadaan kahdesta kolmeen kertaa tavallista pidempi myyntiaika.

– Meijeri valmisti 34 erilaisella nimikkeellä tuotteita vuonna 2006. Nyt erilaisia nimikkeitä on noin 80.

Hämeenlinnan Osuusmeijerillä on nyt 82 työntekijää. Investointi kasvatti hieman henkilöstöä, koska erikoistuotteiden valmistukseen tarvittiin lisää työtä.

Lähes 5 miljoonan euron investointi on merkittävä meijerille, jonka liikevaihto oli viime vuonna vajaa 70 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Koski muistuttaa, että investointi ei ole meijerille tavaton.

– Olemme tehneet noin viiden vuoden välein lähes samansuuruiset investoinnit tuotantoon ja tuotantotiloihin. Meijeri investoi keskimäärin miljoona euroa vuodessa.

Meijerin tuotanto jäi 105 miljoonaan litraan viime vuonna. Liikevaihto aleni toissa vuoden ennätyksellisestä 74 miljoonasta eurosta vajaaseen 70 miljoonaan euroon.

Venäjän vastapakotteet iskivät Suomen maidontuotantoon. Koski kertoo, että meijerin tuotantoa laski viime vuoden lopulla.

– Toiminta on nyt laajentunut ja vahvistunut myös taloudellisesti. Tuotanto ei nouse tänä vuonna ennätykselliselle tasolle – mutta kuitenkin hyvälle tasolle.

Meijerin omilta tuottajiltaan saaman maidon määrä kasvoi 10 prosenttia 45 miljoonaan litraan vuodessa. Loput tarvitsemastaan maidosta se saa Arlalta.

Arla Suomi yhteistyöryhmä hankkii nyt maitoa ympäri Suomea Lappia myöten. Arla ostaa jonkin verran maitoa myös Valiolta, jonka Kilpailu- ja kuluttajavirasto on velvoittanut myymään sitä.

– Tuottajahintamme on ylittänyt valtakunnallisen keskiarvon jo pitkän aikaa. Tällä hetkellä keskimääräinen tuottajahinta on noin 36 senttiä litralta. Meillä se on runsaat 2,5 senttiä korkeampi.

Arla hankkii Suomesta uusia maidontuottajia riveihinsä. Uusien jäsenten tulo Hämeenlinnan Osuusmeijeriinkin kiihtyi viime vuoden lopulla. Koski kertoo, että yleensä tuottaja itse ottaa heihin yhteyttä ja pyytää osakkaaksi. HäSa

ESL Extended Shelf Life = pidennetty säilyvyysaika.

Menot