Kanta-Häme

Uusi päiväkoti nousee yhtiön varoilla

Jukolan koulun yhteyteen kaavailtu uusi päiväkoti rakennetaankin kaupungin tytäryhtiön omistukseen. Näin rakentamiseen tarvittavia varoja ei oteta kaupungin tämän ja ensi vuoden investointibudjetista, vaan yhtiöltä, jonka lainat kaupunki on taannut.

Kyseessä on Hämeenlinnan Palvelukiinteistöt oy, jolla on tähän mennessä kaksi päiväkotia Iittalassa ja Kutalassa.

Kaupunginhallitus päätyi maanantai-iltana tähän ratkaisuun apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon muutettua esitystään. Alun perin lasten ja nuorten lautakunta oli esittänyt, että varat otettaisiin Kanta-Voutilan remonttiin myönnetystä investointimäärärahasta.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle, että ennen tulevan päiväkodin huonetilaohjelmaa ja KVR-urakkaa on verrattava yksityisen ja julkisen päiväkodin mitoituseroja. Tarkoituksena on siis ottaa oppia yksityisten päiväkotien kustannustehokkaista tiloista.

– Julkisella puolella on ehkä ladattu enemmän odotuksia uusille tiloille kuin olisi välttämättä minirajojen mukaan tarpeen. Meillä on kuitenkin niin hirveästi peruskorjaus- ja uudisrakennuskohteita, että on pakko pyrkiä tekemään halvemmalla, jotta rahaa riittää useampaan kohteeseen, Isosuo toteaa.

Työt alkavat piakkoin

Uusi päiväkoti korvaa Jukolan ja Nummen huonokuntoiset päiväkodit.

Nummen päiväkodin lapset muuttavat uusiin väistötiloihin Kanta-Voutilaan tämän viikon aikana. Alun perin heidän piti muuttaa Kanta-Voutilaan pysyvästi, mutta remontin kustannusarvio kohosi niin suureksi, ettei sitä katsottu järkeväksi.

Kun myös Jukolan päiväkodin peruskorjaus osoittautui ulkopuolisen arvioitsijan mukaan kannattamattomaksi, päätettiin rakentaa molemmat päiväkodit yhdistävä uudisrakennus Jukolan koulun yhteyteen.

Uusi päiväkoti sijoittuu Jukolan koulun viereiselle noin 5000 neliön tontille. 2000 neliömetrin suuruiseen päiväkotiin on tarkoitus sijoittaa noin 220 lasta. Päiväkoti rakennetaan siten, että sieltä pääsee sisäkautta Jukolan koulun ruokalaan ja liikuntatiloihin.

Uuden rakennushankkeen kuluiksi on arvioitu 4,5 miljoonaa euroa. Työt voidaan käynnistää valtuuston päätöksen, suunnittelun ja rakennuslupakäsittelyn jälkeen.

– Aikataulu riippuu vähän toteutustavastakin eli onko kyseessä elementtirakennus vai jokin muu. Ei se siis ihan heti käy, mutta niin pian kuin mahdollista, Isosuo toteaa.

Pitkä korjauslista sinetöi päätöksen

Nummen ja Jukolan päiväkodit ovat odottaneet pitkään päätöstä joko peruskorjauksesta tai uudisrakennuksesta. Sisäilmaongelmista kärsinyt Nummen päiväkoti todettiin jo aiemmin niin huonokuntoiseksi, ettei sitä kannattanut lähteä kunnostamaan.

Syyskuun puolivälissä myös Jukolan päiväkoti sai saman tuomion.

Insinööritoimisto Tasoplanin tekemässä arviossa todetaan, että päiväkodin ympärillä olevat maanpinnat ovat liian korkealla ja kallistukset liian pienet, alapohjan tiivistykset tekemättä ja seinien ilmantiiveys puutteellinen. Ulkoseinärakenteisiin pääsee sadevettä, ikkunoiden kunto on huono, vesikaton kallistukset pienet ja kate uusimisen tarpeessa. Lisäksi rakennuksen räystäät ovat liian lyhyet ja katolla olevan ilmanvaihtokonehuoneen rakenteet uusimisen tarpeessa.

Suurimaksi ongelmaksi arvioitsija koki sokkelihalkaisuun rakennusaikana jätetyn kovalevyn, josta rakenteisiin joutuneet mikrobit vaatisivat koko ulkoseinärakenteen uusimisen. (HäSa)

Päivän lehti

21.1.2020